Köpa bil på företaget
Behöver du en bil för att bedriva din verksamhet kan du köpa bil på företaget och slipper på så vis att belasta din privatekonomi. Det finns dock olika sätt att köpa företagsbil på, som passar olika bra beroende på företagets (och dina) behov. På den här sidan går vi igenom hur det fungerar och ger dig även tips på sådant som är bra att tänka på.
Vilka fördelar finns det med att köpa bil på företaget?
Det finns flera fördelar med att köpa bil på företaget: du behöver till exempel inte göra privata utlägg utan företaget står för alla bilkostnader. Däremot är det viktigt att känna till att du, beroende på vilken slags företagsbil du skaffar, inte kan använda bilen privat hur mycket du vill utan att förmånsbeskattas för det.
Men det finns alltså olika alternativ för dig som ska köpa bil på företaget, till exempel om du ska ha en tjänstebil eller förmånsbil och om du ska köpa bilen eller leasa den. Vad som är bäst för dig beror på dina och företagets behov och hur företagets ekonomiska situation ser ut.
När är det bättre att köpa eller leasa bil privat?
Om man kanske inte kör så mycket i jobbet och inte har så stora ekonomiska marginaler för att skaffa en ”riktig” företagsbil kan det i vissa fall faktiskt vara mer förmånligt för dig att köpa eller leasa en bil privat. Använder du din privata bil i tjänsten har du rätt att ta ut milersättning från företaget.
Så se över de faktiska behoven av bil i din verksamhet och räkna ut hur mycket du kör på ett ungefär för att uppskatta vilket alternativ som passar bäst för dig.
Vad är skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil?
Som företagare kan man som sagt antingen ha tjänstebil eller förmånsbil, men oavsett vilket alternativ du väljer kan du göra avdrag för kostnaderna som bilen medför. Det som skiljer alternativen åt är hur mycket du får använda bilen privat och vem som blir skattepliktig för bilen: företaget eller du som privatperson.
Vi går igenom hur respektive alternativ fungerar lite närmre här nedanför.
Tjänstebil
En tjänstebil ägs helt och hållet av företaget och bilen ska, precis som namnet antyder, främst användas i tjänsten. Du kan använda en tjänstebil även för privat bruk, men det finns vissa begränsningar för hur ofta: i regel får du använda en tjänstebil max tio gånger per år och köra max 100 mil, vilket är viktigt att vara medveten om och hålla koll på. Just därför är det krav på att du som använder en tjänstebil ska föra körjournal.
Företaget står för alla bilkostnader, men kan göra avdrag för att minska skatten.
Förmånsbil
En förmånsbil ägs eller leasas av företaget, medan du blir så kallad förmånstagare och kan använda bilen både i jobbet och privat utan begränsningar. Som förmånstagare blir du förmånsbeskattad för bilen, vilket helt enkelt innebär att du får betala mer i skatt.
Om du använder bilen i jobbet och betalar drivmedlet själv ska du dock få ta ut en viss milersättning (ett fast belopp per mil du kör) från företaget.
Är förmånsbil och personalbil samma sak?
En förmånsbil kan även kallas personalbil om du som privatperson ansvarar för alla kostnader som bilen medför och gör avdrag för dessa kostnader på din lön.
Vilken slags företagsbil blir billigast för mig?
Vilket alternativ som blir billigast just i ditt fall beror på bilens anskaffningsvärde och hur mycket du planerar att använda företagsbilen för privat bruk. Ju billigare bil du skaffar och ju mindre du använder den, desto mindre skiljer det sig också ekonomiskt mellan tjänstebil och förmånsbil.
En skillnad som är viktig att veta om är att du som privatperson inte får göra avdrag för bilens värdeminskning, vilket du får om det är företaget som äger bilen. Med andra ord kan det vara mer förmånligt att skaffa en tjänstebil om det handlar om en dyrare bil som du har för avsikt att använda regelbundet även för privat bruk.
Vad gäller för moms när man köper bil på företaget?
Oavsett vilken slags företagsbil du väljer att skaffa så får du sätta upp hela kostnaden på företaget, vilket ska redovisas i företagets resultat- och balansräkning. Kostnader som är kopplade till en företagsbil är vanligtvis momsbelagda och du kan i vissa fall göra avdrag för dem, men inte alltid.
När det gäller utgifter som rör bilens underhåll, som tvätt, parkering och reparationer, får du göra avdrag för hela momsen. Du får däremot inte göra något avdrag alls för själva bilköpet eftersom momsen inkluderas i anskaffningsvärdet. Väljer du att leasa en företagsbil får du göra avdrag för halva momsen.