Kan jag få billån med betalningsanmärkning?

Ja du kan få billån även om du har en betalningsanmärkning, men det blir i regel lite svårare. En betalningsanmärkning kan nämligen vara ett tecken på att du inte har kunnat hantera din ekonomi på bästa sätt, vilket innebär att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till dig.

Men det finns flera långivare som accepterar betalningsanmärkningar och ser till dina ekonomiska förutsättningar i stort. Ibland kan ju en betalningsanmärkning bero på rent slarv, och om du kan bevisa att du inte kommer ha några problem att betala tillbaka lånet finns det goda chanser att långivaren beviljar dig ett billån.

Kan jag låna med bilen som säkerhet om jag har betalningsanmärkningar?

Nej, det finns i princip ingen bank eller långivare som erbjuder billån med säkerhet som accepterar betalningsanmärkningar. För dig med betalningsanmärkningar är det därför ett vanligt privatlån som gäller, det vill säga ett billån utan säkerhet. Och det är också privatlån du kan jämföra i tabellen högst upp på sidan

Hur stort billån kan jag få med betalningsanmärkningar?

Om du hittar ”rätt” långivare kan du rent teoretiskt få ett billån utan säkerhet på upp till 600 000 kronor, men i praktiken kan det bli svårt att få låna så stora summor om du har betalningsanmärkningar. Ser din kreditvärdighet bra ut i övrigt och du uppfyller långivares krav ökar dock dina chanser.

Förutom de vanliga kraven som gäller för alla potentiella låntagare, till exempel att du ska vara folkbokförd i Sverige och ha en fast inkomst, finns det i regel särskilda krav för dig som vill låna med betalningsanmärkningar.

Här nedanför ser du några av de vanligaste, men tänk på att minimigränserna för årsinkomst och ålder kan skilja sig något beroende på vilken långivare du väljer.

Vanliga krav man måste uppfylla för att få låna med betalningsanmärkningar

  • Du måste vara över 18 år (hos vissa över 20 år).
  • Du ska ha en viss årsinkomst (vanligtvis på mellan 100 000 och 120 000 kronor).
  • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden (gäller oavsett om du har betalningsanmärkningar eller ej).

Så kan du förbättra dina chanser att få lån trots betalningsanmärkningar

Det är som sagt långt ifrån omöjligt att få billån med betalningsanmärkningar, men det finns vissa saker du kan gör för att förbättra dina förutsättningar ytterligare. Vi berättar mer om dem här nedanför.

  • Ha en medsökande till lånet. Ansöker du om lån tillsammans med någon, till exempel en partner, ger du långivaren en större säkerhet för att lånet kommer betalas tillbaka. Och då ökar också dina chanser att beviljas lån.
  • Förbättra din kreditvärdighet. Om du har mindre lån och krediter är det en god idé att samla dem i ett större lån eller helt enkelt betala av dem om du har möjlighet. Det kommer förbättra din kreditvärdighet, vilket i sin tur förbättrar dina förutsättningar att få lån.
  • Ansök via en låneförmedlare. När du ansöker om billån (utan säkerhet) via en låneförmedlare blir det inte bara enklare att jämföra erbjudanden. Det är även bättre för din kreditvärdighet eftersom bara en enda kreditprövning görs i samband med din ansökan. Och ju bättre kreditvärdighet du kan visa upp, desto större är chansen att du får låna trots betalningsanmärkningar.

Kan jag få billån med låg ränta om jag har betalningsanmärkningar?

Lånar du med betalningsanmärkningar kan du inte förvänta dig någon lägre ränta tyvärr. Det beror på att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till dig, och ju högre risk för långivaren desto högre ränta för dig som låntagare.

Därför är det extra viktigt att du med betalningsanmärkningar jämför flera olika långivare innan du ansöker om billån. Och glöm inte att du kan omförhandla lånet när din betalningsanmärkning har försvunnit. Då har du möjlighet att få en lägre ränta och bättre villkor.

Dessa faktorer avgör vilken ränta du får på lånet

  • Din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter
  • Om du har en medsökande till lånet eller ej
  • Hur mycket pengar du lånar

Ta aldrig billån med betalningsanmärkning om du inte har en stabil ekonomi

På den här sidan har vi berättat om vilka möjligheter du har att ta billån även om du har betalningsanmärkningar. Men vi vill betona att det aldrig är en bra idé att låna om du fått en anmärkning på grund av bristande ekonomi. Innan du ansöker om billån är det otroligt viktigt att du säkerställer att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar inom en viss tid. Är du det minsta osäker bör du avstå.

Vänta ut betalningsanmärkningen för att få lägre ränta och bättre villkor

Om du kan vänta med att låna tills dina betalningsanmärkningar har försvunnit har du dessutom större chans att få ett lån med låg ränta och bra villkor.

Vanliga frågor om billån med betalningsanmärkning

Går det att få billån med betalningsanmärkningar?

Ja, det går att få billån även om du har betalningsanmärkningar, men det kan bli lite svårare. Dels för att alla långivare inte accepterar betalningsanmärkningar, och dels för att det ställs lite hårdare krav på dig som låntagare.

Kan jag få billån med skulder hos Kronofogden?

Nej, har du aktiva skulder hos Kronofogden kommer du inte att få något billån. Oavsett om du har betalningsanmärkningar eller ej.

Vad krävs för att få låna till bilen med betalningsanmärkning?

Kraven kan variera mellan olika långivare. Många kräver dock att du är över 18 eller 20 år, tjänar minst 100 000 kronor/år och inte har några aktiva skulder hos Kronofogden.

Är det dåligt att ta billån med betalningsanmärkningar?

Det beror på orsaken bakom betalningsanmärkningen. Om du har fått den på grund av slarv och du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka ett eventuellt lån ska det inte vara något problem. Fick du anmärkningen för att du inte kunnat hantera din ekonomi är det däremot aldrig en bra idé att ansöka om lån.