Kan jag få billån med betalningsanmärkning?

Ja, du kan få billån även om du har en betalningsanmärkning, men det blir i regel lite svårare eftersom det är en faktor som sänker din kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar kan nämligen vara ett tecken på att du inte har kunnat sköta tidigare betalningar, vilket ur en långivares perspektiv ökar risken för att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet du ansöker om nu.

Värt att nämna är att långivarna inte bara vill skydda sig själva, utan även dig och dina pengar. Bedömer de att du inte har tillräckligt god betalningsförmåga får de helt enkelt inte bevilja dig ett lån.

Tänk på! Det finns i princip ingen bank eller långivare som erbjuder billån med säkerhet som accepterar betalningsanmärkningar. För dig är det därför ett vanligt privatlån som gäller, det vill säga ett billån utan säkerhet. Och det är också privatlån du kan jämföra i tabellen högst upp på sidan.

Men det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar och ser till dina ekonomiska förutsättningar i stort. Ibland kan ju en betalningsanmärkning vara resultatet av att du bara har glömt eller missat att betala en faktura, och om du kan bevisa att du inte kommer ha några problem att betala tillbaka lånet finns det goda chanser att långivaren beviljar dig ett billån. Det förutsätter dock att det handlar om en eller högst två anmärkningar och att de är äldre än sex månader.

Det finns också vissa saker du kan göra för att förbättra dina förutsättningar, och här nedanför går vi igenom några exempel.

Så kan du förbättra dina chanser att få lån trots betalningsanmärkningar

 • Ha en medsökande på lånet. Ansöker du om lån tillsammans med någon, till exempel en partner, ger du långivaren en större säkerhet för att lånet kommer betalas tillbaka. Och då ökar också dina chanser att beviljas lån.
 • Förbättra din kreditvärdighet. Om du har mindre lån och krediter är det en god idé att samla dem i ett större lån eller helt enkelt betala av dem om du har möjlighet. Det kommer förbättra din kreditvärdighet, vilket i sin tur förbättrar dina förutsättningar att få lån.
 • Ansök via en låneförmedlare. När du ansöker om billån (utan säkerhet) via en låneförmedlare blir det inte bara enklare att jämföra erbjudanden. Det är även bättre för din kreditvärdighet eftersom bara en enda kreditprövning görs i samband med din ansökan. Och ju bättre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du får låna trots betalningsanmärkningar.

Räntan kan bli högre om du har betalningsanmärkningar

Om du beviljas ett billån bör du dock vara beredd på att få en något högre ränta. Det är långivarens sätt att kompensera för den högre risken den tar genom att låna ut pengar till dig. Det innebär dock inte att du ska behöva nöja dig med första bästa erbjudande, utan snarare tvärtom. Just eftersom räntan tenderar att bli högre när du lånar med betalningsanmärkning är det extra viktigt att du jämför billån hos flera olika långivare. Och för att hålla antalet kreditupplysningar på en så låg nivå som möjligt är det som sagt bäst att gå via en låneförmedlare.

Med det sagt så är chansen att få låna med låg ränta och bra villkor överlag mycket större utan betalningsanmärkningar, så om du kan vänta med lånet tills anmärkningarna är borta rekommenderar vi att du gör det.

Vilken långivare som accepterar betalningsanmärkningar har lägst ränta på billån?

Lendo har lägst ränta på billån med betalningsanmärkning just nu (kontrollerat 2024-04-15). Räntan börjar på 4.70 % men sätts individuellt utifrån låntagarens ekonomiska förutsättningar.

Läs mer & ansök hos Lendo

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering i kreditupplysningsföretagens register om att du inte har betalat en skuld i tid. Det finns två olika typer av betalningsanmärkningar: enskilda mål och allmänna mål. Enskilda mål omfattar privatskulder till enskilda privatpersoner och företag som har skickats vidare till inkasso och sedan hamnat hos Kronofogden. Det kan till exempel handla om obetalda banklån, kontokortsskulder eller hyresskulder. Allmänna mål avser statliga skulder, till exempel om du inte har betalat av ditt CSN-lån, en parkeringsbot eller radio- och tv-avgiften.

För privatpersoner finns en betalningsanmärkning kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år, och för företag i fem år. Under  den här tiden kan det som sagt vara svårt att få lån eftersom betalningsanmärkningar är en faktor som sänker din kreditvärdighet, även om anmärkningen bara är ett resultat av rent slarv. Vissa långivare kan vara villiga att ta den risken, medan andra säger tvärt nej oavsett varför anmärkningen utfärdades.

Går det att få bort en betalningsanmärkning?

Nej, när du väl har fått en betalningsanmärkning finns det inget du kan göra för att få den att försvinna, utan den ligger alltså kvar i tre (eller fem) år trots att du betalar skulden. Det låter kanske självklart, men det bästa är därför att minimera risken för att få en anmärkning över huvud taget.

Så kan du undvika att få betalningsanmärkningar

 • Betala räkningar och fakturor i tid.
 • Betala skulden direkt om du får ett inkassokrav.
 • Bestrid genast kravet om du anser att det är felaktigt.

Vad krävs för att få billån trots betalningsanmärkningar?

 • Du måste vara över 18 år (hos vissa över 20 år).
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer.
 • Du ska ha en viss årsinkomst (vanligtvis på mellan 100 000 och 120 000 kronor).
 • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden (gäller oavsett om du har betalningsanmärkningar eller ej).
 • Din kreditvärdighet uppfyller långivarens krav i övrigt.

Som du ser här ovanför finns det egentligen inga särskilda krav som du med betalningsanmärkningar måste uppfylla för att få låna, utan grundvillkoren gäller för alla. Däremot kan långivaren vara lite strängare i sin bedömning av din betalningsförmåga, och kan till exempel kräva en högre årsinkomst eller att du har fast anställning för att du ska få låna.

Bör man undvika billån om man har betalningsanmärkningar?

Ja, om du har fått flera betalningsanmärkningar på grund av att du upprepade gånger inte har kunnat betala en räkning eller faktura bör du undvika billån, eller egentligen lån över huvud taget. Det tyder nämligen på att din betalningsförmåga inte är tillräckligt bra för att kunna hantera ytterligare kostnader.

Har du däremot fått en anmärkning på grund av att du har glömt eller missat en faktura och har bra ekonomiska förutsättningar i övrigt (till exempel regelbunden inkomst och få fasta månadskostnader) bör du kunna ta ett billån utan problem. För säkerhets skull bör du se över din ekonomi och räkna på hur stora marginaler som finns för eventuella ränteökningar innan du ansöker.

Källor

Vanliga frågor om billån med betalningsanmärkning

Hur stort billån kan jag få med betalningsanmärkningar?

Teoretiskt sett kan du få ett billån utan säkerhet på upp till 600 000 kronor så länge du hittar ”rätt” långivare, men i praktiken kan det bli svårt att få låna så stora summor om du har betalningsanmärkningar. Ser din kreditvärdighet bra ut i övrigt och du uppfyller långivares krav ökar dock dina chanser.

Kan jag få billån med skulder hos Kronofogden?

Nej, har du aktiva skulder hos Kronofogden kommer du inte att få något billån, oavsett om du har betalningsanmärkningar eller ej.

Är det dåligt att ta billån med betalningsanmärkningar?

Ja, om du har fått flera anmärkningar för att du tidigare inte har kunnat betala räkningar och fakturor bör du inte ta på dig ytterligare skulder, eftersom din betalningsförmåga helt enkelt inte är tillräckligt stark. Har du en betalningsanmärkning som är ett resultat av rent slarv och du är helt säker på att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att hantera ett lån bör det däremot inte vara några problem.

Får man högre ränta på billån med betalningsanmärkningar?

Ja, räntan blir i regel något högre när du har betalningsanmärkningar. Det beror på att långivaren tar en högre risk (betalningsanmärkningar är en faktor som sänker din kreditvärdighet), vilket du ofta får kompensera för genom att betala mer i ränta.