Hur flyttar man billån?

För att flytta ett billån behöver du egentligen ta ett nytt lån och använda det för att lösa ditt gamla billån. Det är dock högst osäkert om det går att ha kvar bilen som säkerhet i det fallet. Troligen är det ett lån utan säkerhet du behöver byta till, och då kan det vara billigare att behålla billånet i stället.

Hur flyttar jag ett billån till en annan bank?

Att flytta ett billån till en annan bank är inte lika enkelt som att flytta andra lån, exempelvis ett bolån eller privatlån. Strikt sett går det faktiskt inte att flytta ett billån i betydelsen att överföra samma lån till den andra banken.

I stället behöver du ta ett nytt lån hos din nya bank, och därefter lösa billånet hos din gamla bank.

Tänk på! Räkna på om du verkligen tjänar på att byta bank. Kan du inte ta ett nytt lån med bilen som säkerhet kan du behöva låna utan säkerhet i stället, och då är räntan nästan alltid högre.

Vi kan inte hitta någon långivare som informerar om det går att behålla bilen som säkerhet när du flyttar ett billån till en annan bank. Mest troligt är det inte möjligt att göra så i praktiken. Exempelvis värdeminskningen på bilen gör att det skulle bli krångligt att lösa en sådan flytt.

I så fall är det ett privatlån du behöver ta hos den nya banken, som inte har bilen som säkerhet. Ett sådant lån har i regel högre ränta än billån. Så överväg om det faktiskt är billigare att ha kvar billånet hos din gamla bank.

Så flyttar du ett billån till en ny bank

 1. Ansök om ett lån hos den nya banken. Troligen behöver du ansöka om ett privatlån hos din nya bank. Det är nämligen högst oklart om du kan behålla bilen som säkerhet för lånet när du byter bank.
 2. Få pengarna utbetalda. Om banken godkänner din ansökan får du pengarna du ansökt om utbetalda enligt långivarens villkor.
 3. Lös ditt billån hos din gamla bank. Kontakta banken där du har ditt billån och säg att du vill betala av hela lånet. Se till att först ha kollat upp vilka villkor den banken har för att lösa billån i förtid.

  Kostar det något att flytta ett billån?

  Det kan kosta att flytta billån, men inte alltid. Det beror på vilka villkor du har på lånet du vill flytta.

  När du har tecknat ett billån måste du betala ränta under hela den tid som du betalar av på lånet. Skulle du flytta ditt lån till en annan bank betyder det att din gamla bank inte längre får den ränta ni kommit överens om.

  I vissa fall tar banken då ut en avgift för räntan som uteblir: ränteskillnadsersättning. Det gäller främst om du har bunden ränta för hela lånetiden. Måste du betala det är det förmodligen billigare att stanna kvar hos samma bank tills billånet är återbetalt.

  Men det finns också fall där banken låter dig lösa billån utan någon extra kostnad. Har du rörlig ränta betalar du inte heller någon ränteskillnadsersättning. Då ska du jämföra räntan på det nya respektive gamla lånet för att avgöra om flytten kostar eller sparar dig pengar.

  Kan jag flytta ett billån till ett huslån?

  Ja, det är fullt möjligt att flytta ett billån till ett huslån. Då gör du egentligen på samma sätt som när du flyttar ett billån från en bank till en annan.

  Först ansöker du om att höja huslånet med den summa du behöver. Sedan betalar du av ditt billån med pengarna du får ut. På så sätt har du i princip bakat in ditt billån i huslånet.

  Kan jag flytta ett billån till ny bil?

  Nej, som vi förstår långivarnas villkor kan du inte flytta ett billån till en ny bil. Lånet är nära knutet till den bil som står som säkerhet, och därför är lånets villkor beroende av just den bilens förutsättningar.

  Till exempel påverkas lånevillkoren av vad bilen kostar, hur gammal den är och hur restvärdet beräknas se ut när lånetiden är slut. Den nya bilen kommer inte att uppfylla samma villkor där som den förra bilen.

  Tips! Har du lånat till bilen utan säkerhet är det inga problem att byta bil. Då väljer du själv om du har kvar eller löser lånet.

  Om du vill skaffa en ny bil och behöver ett lån måste du teckna ett nytt lån anpassat för den bilen. Är det så att du säljer din gamla bil är du tvungen att lösa det gamla lånet, eftersom du inte längre har säkerhet för det lånet.

  Du kan flytta vissa billån till en ny ägare

  Däremot kan det vara möjligt att överlåta billånet till den nya ägaren när du säljer bilen. I så fall behöver både du, köparen och långivaren vara överens om det. Fråga din långivare om de tillåter detta eller inte.

  För att flytta ett billån till en ny ägare ska du ansöka om överlåtelse hos långivaren. De gör då en kreditprövning på den nya ägaren på samma sätt som när man tecknar ett nytt lån.

  Att överlåta ett billån kan kosta en avgift både för den gamla och den nya ägaren.