Kan jag ta ett billån utan handpenning?

Du kan köpa bil utan att behöva betala handpenning. En handpenning är enligt avtalslagen en säkerhet för säljaren ifall köparen drar sig ur köpet och där andra potentiella köpare har avvisats av säljaren eftersom säljaren och köparen har ingått ett avtal.

Om köparen drar sig ur köpet står säljaren kvar med en osåld bil. För säljaren kan det innebär merkostnader om bilen måste annonseras ut på nytt. Handpenning ska dock inte förväxlas med kontantinsats.

Vad är handpenning?

Handpenning är en delbetalning som du betalar för att säljaren ska vara säker på att du kommer att genomföra köpet. Köp där du måste lämna handpenning förekommer inte bara på stora bostadsaffärer. Handpenning kan även förekomma när du ska köpa bil eller hund.

Det är inte så vanligt att du behöver lämna en handpenning när du köper en bil från en bilfirma. Men om du ska köpa en bil av en privatperson kan du behöva lämna en handpenning som en säkerhet för att du kommer att genomföra köpet. Du betalar resten av summan för bilen till säljaren när ni skrivit under del 2 av registreringsbeviset. 

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Handpenning är en delbetalning som görs i förskott på en bil som du vill köpa och fungerar som en garanti för säljaren att du kommer att köpa bilen. Handpenningen är vanligtvis 10 procent av köpeskillingen, men kan vara mer eller mindre beroende på vad säljaren och köparen kommer överens om.

När bilaffären är helt genomförd och ni har skickat in papper om ägarbyte dras handpenningen av på priset. Om affären inte fullföljs återbetalas vanligtvis inte handpenningen. Då förlorar köparen handpenningen.

Tänk på! Handpenning och kontantinsats är inte samma sak. En handpenning är en slags förskott på ett köp, medan en kontantinsats är till för att minska överskuldsättning.

Kontantinsats måste bara lämnas på billån. När du tar ett billån lämnas bilen som säkerhet för lånet och enligt lag måste långivaren ta ut en kontantinsats på 20 procent. Anledningen till att långivaren tar ut en kontantinsats på 20 procent är för att minska överskuldsättningen och skydda sig mot bilens värdeminskning.

Kontantinsatsen skyddar dig som låntagare mot en ekonomisk förlust den dagen du säljer bilen. Om du lånar till hela beloppet finns det risk för att din skuld är större än försäljningssumman den dagen du säljer bilen. 

Kan jag köpa bil utan kontantinsats?

Det går att köpa bil utan kontantinsats. När du tar ett vanligt billån med kontantinsats lämnas bilen som säkerhet och lånet blir bundet till bilen. Ett billån utan kontantinsats är däremot ett vanligt konsumtionslån utan säkerhet. De lånen kallas även för privatlån eller blancolån. Ett privatlån som du tar för att köpa en bil blir då bundet direkt till dig som privatperson.

Fördelen med att ta ett privatlån för att köpa en bil är att du får köpa bilen från vem du vill. Du behöver alltså inte köpa bilen av en auktoriserad bilfirma utan kan köpa bilen från en privatperson. Dessutom finns det inget krav på att du måste lösa lånet den dagen du säljer bilen eftersom lånet är bundet till dig som person och inte till bilen. 

Nackdelen med att köpa bil med ett privatlån är att det oftast är mycket dyrare. Räntan på ett privatlån ligger oftast mycket högre än på ett billån eftersom du inte kan lämna bilen som säkerhet när du tar ett privatlån.