Kan jag ta ett billån utan handpenning?

Ja, det kan du. Om du ska köpa bilen från en bilfirma och tar ett billån med bilen som säkerhet behöver du i regel inte lägga någon handpenning. Ska du köpa bilen av en privatperson och finansierar köpet med ett privatlån kan du däremot behöva betala handpenning som en säkerhet för att du kommer att genomföra köpet.

Viktigt att tänka på är att handpenning och kontantinsats inte är samma sak. En handpenning är en slags förskott på ett köp, medan en kontantinsats är till för att minska överskuldsättning.

Vad är handpenning?

Handpenning är en delbetalning som görs i förskott på en bil som du vill köpa och fungerar som en garanti för säljaren att du kommer att köpa bilen. Handpenningen är vanligtvis 10 procent av köpeskillingen, men kan vara mer eller mindre beroende på vad säljaren och köparen kommer överens om.

När bilaffären är helt genomförd och ni har skickat in papper om ägarbyte dras handpenningen av på priset. Om affären inte fullföljs återbetalas vanligtvis inte handpenningen. Då förlorar köparen handpenningen.

Vad är kontantinsats?

Kontantinsatsen är 20 procent av bilens värde. Du behöver bara betala en kontantinsats om du tar ett billån med bilen som säkerhet.

Långivaren tar ut en kontantinsats för att minska överskuldsättning och skydda sig mot bilens värdeminskning. Dessutom skyddar kontantinsatsen dig som låntagare mot en ekonomisk förlust den dagen du säljer bilen. Om du lånar till hela beloppet finns det risk för att din skuld är större än försäljningssumman den dagen du säljer bilen.

Kan jag köpa bil utan kontantinsats?

Ja, du kan köpa bil utan kontantinsats. Ett billån utan kontantinsats är helt enkelt ett vanligt privatlån utan säkerhet som blir bundet direkt till dig som privatperson.

Vad är fördelen med att ta privatlån för att köpa bil?

Fördelen med att ta ett privatlån för att köpa en bil är att du får köpa bilen från vem du vill. Du behöver alltså inte köpa bilen av en auktoriserad bilfirma utan kan köpa bilen från en privatperson. Dessutom finns det inget krav på att du måste lösa lånet den dagen du säljer bilen eftersom lånet är bundet till dig som person och inte till bilen. 

Vad är nackdelen med privatlån?

Nackdelen med att köpa bil med ett privatlån är att räntan oftast är högre än på ett billån eftersom du inte lämnar bilen som säkerhet. Långivaren tar med andra ord en större risk när de lånar ut pengar till dig, och ju större risk långivaren tar, desto mer får du i regel betala i ränta.