Hur fungerar ett billån utan kontantinsats?

Ett billån utan kontantinsats är ett privatlån. Det går inte att ta ett billån om du inte har någon kontantinsats. Ett billån kräver att du har en kontantinsats som är minst 20 procent av beloppet.
Om du inte har någon kontantinsats men ändå vill ha ett lån för att köpa en bil kan du ta ett privatlån.

Vad är det för skillnad mellan ett billån och ett privatlån?

Skillnaden mellan ett billån och privatlån är att du måste lämna bilen som säkerhet när du tar ett billån. Tar du ett privatlån för att köpa en bil behöver du däremot inte lämna bilen som säkerhet för lånet. Ett billån är alltså kopplat direkt till bilen. Det innebär att bilhandlaren kan tvångssälja bilen om du inte kan betala av lånet.

Om du tar ett traditionellt billån måste du också kunna betala minst 20 procent av vad bilen kostar i kontantinsats. De flesta som erbjuder billån vill att bilen ska kosta minst 100 000 kronor.

Återbetalningstiden på ett billån ligger vanligtvis mellan 1 och 8 år och varierar beroende på hur mycket du vill betala på lånet varje månad. Det är vanligt att ett billån har en återbetalningstid på 36 eller 48 månader.

Privatlån för att köpa bil

När du tar ett privatlån för att köpa en bil behöver du aldrig tänka på att du måste kunna finansiera kontantinsatsen själv. När du tar ett privatlån behöver du heller inte lämna bilen som säkerhet.

Räntan på ett privatlån är vanligtvis lite högre än på ett billån eftersom du inte lämnar bilen som säkerhet. 

Fördelen med ett privatlån är att du kan köpa vilken bil du vill från vem du vill. En långivare som beviljar ett billån kräver att du köper bilen från en legitimerad bilfirma, oavsett om du köper en ny eller begagnad bil. Men med ett privatlån kan du alltså köpa en bil från en privatperson.