Vad är billån utan kontantinsats?

Ett billån utan kontantinsats är egentligen ett helt vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Lånet är alltså inte bundet till bilen, till skillnad från ett ”riktigt” billån med säkerhet som kräver en kontantinsats på minst 20 procent. I praktiken innebär det att du kan låna till hela köpesumman och slipper stå för en viss procent själv.

Fördelar med att ta billån utan kontantinsats

 • Du kan ansöka om privatlån hos de flesta långivare
 • Du kan själv bestämma var du ska köpa bilen
 • Lånet kräver ingen säkerhet 

Nackdelar med att ta billån utan kontantinsats

 • Ofta högre ränta än ”riktigt” billån
 • Kraven på din kreditvärdighet är ofta högre

Tips! På vår sida Billån eller privatlån – vad är bäst? kan du läsa mer om hur lånetyperna skiljer sig åt.

Vilka är kraven för att få billån utan kontantinsats?

 • Du ska vara minst 18 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer.
 • Du är skuldfri hos Kronofogden (och helst även fri från betalningsanmärkningar).
 • Du måste i regel ha en viss årsinkomst (minimigränsen varierar mellan bankerna).

Kan man få billån utan kontantinsats trots betalningsanmärkning?

Ja, du har betydligt större chans att få billån utan kontantinsats än med (det vill säga ett billån med säkerhet), men det kan fortfarande bli svårare eftersom betalningsanmärkningar är en faktor som sänker din kreditvärdighet och ökar risken för långivaren. För att beviljas lån trots betalningsanmärkningar gäller det att din betalningsförmåga och ekonomi uppfyller långivarens krav i övrigt, och såklart att du ansöker hos en långivare som kan acceptera en eller två anmärkningar.

Tänk på! Långivare som accepterar betalningsanmärkningar kräver i de flesta fall att anmärkningarna är äldre än sex månader för att du ska få låna.

Vissa banker och långivare säger dock tvärt nej till dig med betalningsanmärkningar, utan att bedöma din nuvarande betalningsförmåga och ekonomin i stort. 

Långivare som beviljar billån utan kontantinsats trots betalningsanmärkning

LångivareMaxbeloppUtbetalningRänta
Zmarta600 000 kr1-3 dagar5,20–29,40%
Daypay20 000 kr1-2 dagar39,00%
Loanstep25 000 kr1-2 dagar21,85–38,40%
Lendo600 000 kr2-5 dagar4,70–33,75%
Banky150 000 kr24 timmar29,50%

Tänk på det här när du ansöker om billån utan kontantinsats

 • Jämför erbjudanden hos flera långivare. För att hitta lånet med lägsta möjliga ränta bör du jämföra erbjudanden hos olika långivare och inte bara ta första bästa. Med hjälp av tabellen högst upp på sidan går det både snabbt och smidigt, och du kan filtrera tabellen utifrån dina personliga förutsättningar och preferenser.
 • Fokusera på den effektiva räntan. När du jämför alternativen är det framför allt den effektiva räntan du ska fokusera på, eftersom den inkluderar både själva räntekostnaden och andra kostnader som avi- och uppläggningsavgifter. Den nominella räntan anger bara årsräntan på lånebeloppet, vilket inte ger en helt tydlig bild av vad lånet egentligen kommer kosta dig.
 • Ansök via låneförmedlare. Du kan ansöka om ett privatlån hos de flesta banker och långivare, och det smidigaste sättet är att gå via en låneförmedlare. På bara en ansökan kan du få erbjudanden från flera olika långivare, och kan i lugn och ro jämföra dina alternativ. En annan stor fördel är att det bara tas en enda kreditupplysning på dig som sedan delas med matchande banker och långivare, vilket är betydligt bättre för din kreditvärdighet.
Ansök om billån utan kontantinsats
 • Flera erbjudanden på bara en ansökan
 • Jämför upp till 40 långivare
 • Lån på upp till 600 000 kronor

Är billån utan kontantinsats dyrare än andra billån?

Ja, eftersom det rör sig om ett vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, är räntan ofta högre än på ”riktiga” billån (som har bilen som säkerhet). Det beror på att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan säkerhet. Och ju större risk långivaren tar, desto mer får du i regel betala i ränta.

Vilket billån utan krav på kontantinsats har lägst ränta?

Lendo har lägsta räntan på billån utan kontantinsats just nu (kontrollerat 2024-04-15). Räntan börjar på 4.70 % men sätts individuellt efter låntagarens ekonomiska förutsättningar.

Läs mer & ansök hos Lendo

Kan man ta billån utan kontantinsats utan UC?

Ja, det kan man, men möjligheterna är ytterst begränsade eftersom de allra flesta långivare som har större privatlån använder just UC som kreditupplysningsföretag. Som du ser i tabellen högst upp på sidan är det i dagsläget bara en långivare som erbjuder billån utan krav på kontantinsats och använder ett annat företag än UC.

Värt att betona är att ”lån utan UC”  alltså inte innebär att det inte görs någon kreditupplysning alls, utan bara att långivaren får informationen av ett annat företag. Alla långivare gör alltid en kreditupplysning i samband med en låneansökan eftersom de måste säkerställa att den sökande har tillräckligt hög kreditvärdighet och de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna hantera lånekostnaderna.

Långivare utan UC som erbjuder billån utan kontantinsats

LångivareMaxbeloppUtbetalningRänta
Daypay20 000 kr1-2 dagar39,00%
Loanstep25 000 kr1-2 dagar21,85–38,40%
Banky150 000 kr24 timmar29,50%

När bör man undvika billån utan kontantinsats?

Du bör undvika alla slags lån om du är det minsta osäker på din betalningsförmåga, till exempel på grund av låg inkomst eller ingen inkomst alls eller om du har flera befintliga skulder att betala av. Tar du på dig ytterligare ett lån ökar dina månadskostnader, och om du inte kan betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden kan konsekvenserna bli både svåra och dyra.

Vänta med lån tills dess att dina ekonomiska förutsättningar är bättre, så har du dessutom större chans att få låna med lägre ränta och bättre villkor överlag.

Vanliga frågor om billån utan kontantinsats

Är billån utan kontantinsats bättre än billån med kontantinsats?

Nej, det ena alternativet är inte bättre än det andra. Däremot kan det kanske passa bättre för just dina behov och önskemål. Du kan läsa om fördelarna och nackdelarna med billån utan kontantinsats högre upp på sidan.

Hur stort billån kan man få utan kontantinsats?

Teoretiskt sett kan du få billån på upp till 600 000 kronor utan kontantinsats. Det är nämligen ett vanligt maxbelopp för privatlån, men det är din kreditvärdighet och dina ekonomiska förutsättningar överlag som avgör exakt hur stort belopp just du kan bli beviljad.

Kan jag ta billån utan kontantinsats till hela köpesumman?

Ja, du kan välja att låna till hela eller delar av köpesumman när du tar billån utan kontantinsats.

Kan jag köpa bilen var som helst när jag tar billån utan kontantinsats?

Ja, när du tar billån utan kontantinsats får du köpa bilen var du vill, både från en privatperson och en bilfirma.

Får man billån utan kontantinsats med skulder hos Kronofogden?

Nej, med skulder hos Kronofogden kommer du troligtvis inte att beviljas lån eftersom din betalningsförmåga då anses vara för svag för att kunna hantera ytterligare lånekostnader. Har du skulder bör du i första hand försöka göra dig skuldfri och få ordning på ekonomin innan du börjar fundera på att ta nya lån.