Kan jag ta ett billån utan säkerhet?

Vill du ta ett billån utan säkerhet ska du ta ett så kallat blancolån eller privatlån. Fördelen med ett lån utan säkerhet är att det inte finns några krav på vilken bil du ska köpa eller varifrån du ska köpa bilen. Då kan du till exempel köpa en begagnad bil från en privatperson. En annan fördel är att du inte behöver betala någon kontantinsats.

I tabellen här ovanför kan du jämföra billån utan säkerhet från olika långivare. Genom att jämföra olika lån kan du hitta ett lån med så bra ränta och villkor som möjligt.

Vad är ett billån utan säkerhet?

Ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån som du använder till att köpa en bil. Tar du ett privatlån behöver du inte lämna någon säkerhet. Privatlånet är knutet till dig,medan ett billån är knutet till bilen.

Så fungerar ett billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är kopplat till dig som person och inte till bilen. 

Detta gäller för billån utan säkerhet

 • Du bestämmer vem du vill köpa bilen av.
 • Du kan låna till hela beloppet.
 • Du behöver inte finansiera 20 procent av köpeskillingen.
 • Du får själv komma överens med säljaren hur betalning ska ske.
 • Många långivare kräver att lånesumman är minst 10 000 kronor.
 • Du kan max låna upp till 600 000 kronor i privatlån.
 • Privatlån har en längre återbetalningstid, oftast 15 år.
 • Du behöver inte lösa lånet om du säljer bilen innan du har betalat tillbaka din skuld.

Vad kostar ett billån utan säkerhet?

Kostnaden för ett billån utan säkerhet varierar och styrs av flera olika faktorer.

Faktorer som styr hur mycket ett billån utan säkerhet kostar

 • Din kreditvärdighet. Kostnaden för ditt billån styrs bland annat av din ekonomiska situation. Har du bra ekonomi med en hög inkomst och få andra lån är det lättare att få en lägre ränta än om du har låg inkomst och flera andra lån.
 • Långivarens listränta. Långivarens listränta kan ge dig en fingervisning om vilken ränta du kan få. En del långivare anger effektiv ränta, vilket är den totala kostnaden för hela lånet. En lägre effektiv ränta är billigare än en högre effektiv ränta.
 • Bilens kostnad och återbetalningstid. Kostnaden för bilen och återbetalningstiden är också avgörande för hur mycket lånet kostar. Om du väljer en längre återbetalningstid behöver du betala ränta under en längre tid. Om du väljer en längre återbetalningstid blir månadskostnaden lägre än om du väljer en kortare återbetalningstid. 

Exempel: Bilen kostar 100 000 kronor. Återbetalningstiden är sju år. Den effektiva räntan är 4,02 procent. Det totala beloppet att betala tillbaka blir 113 990 kronor. Det ger en månadskostnad på 1 519 kronor. 

Så gör du om du vill ta ett billån utan säkerhet

 1. Leta upp vilken bil du vill köpa.
 2. När du hittat din drömbil ansöker du om ett lån direkt hos långivaren. 
 3. När du har skickat in din ansökan gör långivaren en kreditupplysning på dig.
 4. Om allt ser bra ut godkänns lånet och pengarna betalas ut inom ett par dagar.

Vad krävs för att få ett billån utan säkerhet?

För att få ett billån utan säkerhet kräver de flesta långivare att du har en bra ekonomi och att du inte har några betalningsanmärkningar. Det finns flera långivare som erbjuder billån utan säkerhet och kraven kan variera. Men det finns några vanliga krav som de flesta långivare tillämpar. 

Vanliga krav för att få ett billån utan säkerhet

 • Åldersgräns minst 18 år
 • Fast inkomst
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga betalningsanmärkningar

Kan jag få ett billån utan säkerhet om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det finns vissa långivare som erbjuder billån utan säkerhet även om du har en betalningsanmärkning. Långivaren då tittar på din nuvarande ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga.

Något som är bra att tänka på om du har en betalningsanmärkning är att du kan behöva betala en högre ränta. Det beror på att de flesta långivare tycker att personer med betalningsanmärkningar innebär en högre risk. 

Så ökar du dina chanser att få ett billån utan säkerhet med betalningsanmärkning

Du kan få ett billån utan säkerhet trots att du har en betalningsanmärkning. Men det finns vissa saker som du själv kan göra för att öka dina chanser att få ett lån.

Så ökar dina chanser att få ett billån utan säkerhet

 • Betala av skulder och lån. Dina chanser att få ett lån påverkas om du har många krediter eller andra stora lån. Försök att betala av de befintliga skulderna så gott det går innan du ansöker om ett nytt lån. 
 • Undvik kreditupplysningar. Många kreditupplysningar visar att du har ansökt om flera lån eller krediter, vilket kan vara ett tecken på att din ekonomi inte är så stabil. Försök undvika att ansöka om krediter och andra lån innan du ansöker om ett billån utan säkerhet.
 • Ha en medsökande. Dina chanser att få ett lån ökar om du har en medsökande med god ekonomi. Om du inte kan betala tillbaka ditt billån kommer den som är medsökande att bli återbetalningsskyldig. 

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett billån?

Den största skillnaden mellan ett privatlån och ett billån är att du inte behöver lämna bilen som säkerhet när du tar ett privatlån. Tar du ett billån kan du inte köpa en bil av en privatperson, utan då måste du gå genom en bilhandlare. Vill du köpa en bil av en privatperson måste du ta ett privatlån.

Ett billån kräver att du kan betala 20 procent i kontantinsats men om du tar ett privatlån behöver du inte betala någon kontantinsats. Du kan alltså låna till hela köpsumman om du tar ett privatlån.

Billån har oftast en begränsad återbetalningstid medan du har möjlighet att välja en längre återbetalningstid om du tar ett privatlån.

Räntan på ett billån är oftast lägre än på ett privatlån, eftersom du kan lämna bilen som säkerhet.

Glöm inte att jämföra den effektiva räntan

Vi hoppas att du har fått lite tips och råd inför ditt kommande bilköp när du vill ta ett billån utan att lämna bilen som säkerhet. Tänk på att jämföra långivarnas effektiva ränta innan du ansöker om ett billån utan säkerhet. Genom att jämföra den effektiva räntan får du en bild av vilken långivare som erbjuder det billigaste billånet.

Vanliga frågor om billån utan säkerhet

Vad är billån utan säkerhet?

Ett billån utan säkerhet är ett lån där du inte lämnar bilen som säkerhet för lånet. Ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och du kan låna till hela lånebeloppet. 

Vilken ränta kan jag få på ett billån utan säkerhet?

Vilken ränta du får på ditt billån utan säkerhet styrs av din ekonomiska situation och din kreditvärdighet. Om du har en bra ekonomi med hög kreditvärdighet ökar dina chanser att få billån utan säkerhet till lägre ränta.

Kan jag få ett billån utan att lämna bilen som säkerhet?

Nej, du kan inte få ett billån utan att lämna bilen som säkerhet. Däremot kan du ta ett privatlån i stället, då behöver du inte lämna bilen som säkerhet. Dock brukar privatlån ha högre ränta än billån.