Kan jag ta ett billån utan säkerhet?

Ja du kan ta ett billån utan säkerhet. Det är då ett helt vanligt blancolån eller privatlån som du kan ansöka om hos de allra flesta banker och långivare. Fördelen med ett lån utan säkerhet är att det inte finns några krav på vilken bil du ska köpa eller varifrån du ska köpa bilen. Då kan du till exempel köpa en begagnad bil från en privatperson.

Vi går igenom skillnaderna mellan de olika lånetyperna lite närmre längre ner på sidan.

Jämför billån utan säkerhet

I tabellen här ovanför kan du jämföra billån utan säkerhet från olika långivare och på så sätt hitta ett lån med så bra ränta och villkor som möjligt. Du kan filtrera tabellen utifrån dina personliga preferenser och förutsättningar, till exempel om du saknar fast inkomst eller har betalningsanmärkningar.

Vill du ansöka om billån utan säkerhet via en låneförmedlare? Det är en utmärkt idé tycker vi. Jämför låneförmedlare i tabellen och klicka dig vidare till den som matchar bäst. Sedan kan du med bara en ansökan få erbjudanden från flera olika banker och långivare.

Jämför den effektiva räntan

Tänk på att jämföra långivarnas effektiva ränta innan du ansöker om ett billån utan säkerhet. Genom att jämföra den effektiva räntan får du en bild av vilken långivare som erbjuder det billigaste billånet.

Så fungerar ett billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är kopplat till dig som person och inte till bilen. 

Detta gäller för billån utan säkerhet

 • Du bestämmer vem du vill köpa bilen av.
 • Du kan låna till hela beloppet.
 • Du behöver inte finansiera 20 procent av köpeskillingen.
 • Du får själv komma överens med säljaren hur betalning ska ske.
 • Många långivare kräver att lånesumman är minst 10 000 kronor.
 • Du kan max låna upp till 600 000 kronor i privatlån.
 • Privatlån har en längre återbetalningstid, oftast 15 år.
 • Du behöver inte lösa lånet om du säljer bilen innan du har betalat tillbaka din skuld.

Vad kostar ett billån utan säkerhet?

Kostnaden för ett billån utan säkerhet varierar beroende på flera olika faktorer. Här nedanför ser du vilka de är.

Kostnaden för ett billån utan säkerhet beror på

 • Din kreditvärdighet. Kostnaden för ditt billån styrs bland annat av din ekonomiska situation. Har du bra ekonomi med en hög inkomst och få andra lån är det lättare att få en lägre ränta än om du har låg inkomst och flera andra lån.
 • Långivarens listränta. Långivarens listränta kan ge dig en fingervisning om vilken ränta du kan få. En del långivare anger effektiv ränta, vilket är den totala kostnaden för hela lånet. En lägre effektiv ränta är billigare än en högre effektiv ränta.
 • Bilens kostnad och återbetalningstid. Kostnaden för bilen och återbetalningstiden är också avgörande för hur mycket lånet kostar. Om du väljer en längre återbetalningstid behöver du betala ränta under en längre tid. Om du väljer en längre återbetalningstid blir månadskostnaden lägre än om du väljer en kortare återbetalningstid. Se exemplet nedan.

Exempel! Bilen kostar 100 000 kronor. Återbetalningstiden är sju år. Den effektiva räntan är 4,02 procent. Det totala beloppet att betala tillbaka blir 113 990 kronor. Det ger en månadskostnad på 1 519 kronor.

Så gör du om du vill ta ett billån utan säkerhet

 1. Leta upp vilken bil du vill köpa.
 2. När du hittat din drömbil ansöker du om ett lån direkt hos långivaren eller en via en låneförmedlare.
 3. När du har skickat in din ansökan gör långivaren eller låneförmedlaren en kreditupplysning på dig.
 4. Om allt ser bra ut får du ett låneerbjudande (du kan få flera om du ansöker via låneförmedlare).
 5. Vill du acceptera erbjduandet signerar du avtalet.
 6. Pengarna betalas ut inom ett par dagar.

Vad krävs för att få ett billån utan säkerhet?

För att få ett billån utan säkerhet kräver de flesta långivare att du har en bra ekonomi och att du inte har några betalningsanmärkningar. Det finns flera långivare som erbjuder billån utan säkerhet och kraven kan variera. Men det finns några vanliga krav som de flesta långivare tillämpar. 

Vanliga krav för att få ett billån utan säkerhet

 • Åldersgräns på minst 18 år
 • Fast inkomst
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga betalningsanmärkningar

Kan jag få ett billån utan säkerhet om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det finns vissa långivare som erbjuder billån utan säkerhet även om du har en betalningsanmärkning. Långivaren då tittar på din nuvarande ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga.

Något som är bra att tänka på om du har en betalningsanmärkning är att du kan behöva betala en högre ränta. Det beror på att vissa långivare anser sig ta en större risk när de lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar.

Så ökar du dina chanser att få ett billån utan säkerhet med betalningsanmärkning

Du kan få ett billån utan säkerhet trots att du har en betalningsanmärkning. Men det finns vissa saker som du själv kan göra för att öka dina chanser att få ett lån.

 • Betala av skulder och lån. Dina chanser att få ett lån påverkas om du har många krediter eller andra stora lån. Försök att betala av de befintliga skulderna så gott det går innan du ansöker om ett nytt lån. 
 • Undvik kreditupplysningar. Många kreditupplysningar visar att du har ansökt om flera lån eller krediter, vilket kan vara ett tecken på att din ekonomi inte är så stabil. Försök undvika att ansöka om krediter och andra lån innan du ansöker om ett billån utan säkerhet.
 • Ha en medsökande. Dina chanser att få ett lån ökar om du har en medsökande med god ekonomi. Om du inte kan betala tillbaka ditt billån kommer den som är medsökande att bli återbetalningsskyldig. 

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett billån?

Det finns flera skillnader mellan ett privatlån och ett specifikt billån. Vi berättar mer om dem här nedanför.

När du tar ett privatlån behöver du inte

 • Lämna bilen som säkerhet. När du tar ett privatlån för att finansiera bilköpet behöver du inte lämna bilen som säkerhet, vilket du alltid måste göra med ett specifikt billån.
 • Köpa bil hos en auktoriserad bilfirma. Med ett privatlån är du fri att köpa bilen hos både privatpersoner och bilhandlare. Tar du ett billån är det bara det senare som gäller.
 • Betala 20 procent i kontantinsats. Ett privatlån kräver ingen kontantinsats. Du kan alltså låna till hela köpesumman om du tar ett privatlån. Billån med säkerhet och billån med restvärde kräver däremot alltid en kontantinsats.

En annan skillnad mellan privatlån och billån är att det senare oftast har en begränsad återbetalningstid, medan du har möjlighet att välja en längre återbetalningstid om du tar ett privatlån.

Räntan är oftast lägre på billån med säkerhet

Den stora fördelen med ett ”riktigt” billån, det vill säga ett lån med med säkerhet, är dock att räntan i regel är betydligt lägre. Eftersom du lånar med bilen som säkerhet tar långivaren en lägre risk när de lånar dig pengar. Och ju lägre risk långivaren tar desto lägre ränta har du chans att få.

Vanliga frågor om billån utan säkerhet

Vad är billån utan säkerhet?

Ett billån utan säkerhet är ett lån där du inte lämnar bilen som säkerhet för lånet. Ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och du kan låna till hela lånebeloppet. 

Vilken ränta kan jag få på ett billån utan säkerhet?

Vilken ränta du får på ditt billån utan säkerhet styrs av din ekonomiska situation och din kreditvärdighet. Om du har en bra ekonomi med hög kreditvärdighet ökar dina chanser att få billån utan säkerhet till lägre ränta.

Kan jag få ett billån utan att lämna bilen som säkerhet?

Nej, du kan inte få ett billån utan att lämna bilen som säkerhet. Däremot kan du ta ett privatlån i stället, då behöver du inte lämna bilen som säkerhet. Dock brukar privatlån ha högre ränta än billån.