Kan man få billån utan inkomst?

Det kan vara väldigt svårt att få billån utan inkomst. Om du däremot har en inkomst men inte en fast inkomst kan du läsa mer om att få billån utan fast anställning.

Anledningen till att du oftast inte kan få billån utan inkomst är att du då saknar betalningsförmåga. Enligt konsumentkreditlagen får en långivare inte bevilja ett lån till en person som saknar betalningsförmåga. För att du ska kunna få ett billån behöver långivaren veta att du kan betala tillbaka lånet.

Återbetalningsförmågan avgör

Din förmåga att betala tillbaka lånet är alltså vad som i grund och botten avgör om du får ett lån beviljat eller inte. För att kunna avgöra om du har god återbetalningsförmåga eller inte tar långivaren en kreditupplysning på dig.

Visste du? Även om du tar ett billån utan UC görs alltid någon form av kreditupplysning på dig. Om du tar ett lån utan UC görs kreditupplysningen bara av ett annat företag.

Om kreditupplysningen visar på en sämre kreditvärdighet kommer du antingen inte att bli beviljad lån eller få ett lån med mycket hög ränta.

Har du ingen inkomst riskerar du högre ränta

Tänk på att ju sämre återbetalningsförmåga du har, desto högre ränta kommer du antagligen att få på lånet. Om du redan vet att du inte har inkomst kan det vara dumt att ta ett lån med hög ränta.

Ett lån med hög ränta är oftast ett mycket dyrt lån. Utan inkomst kan det därför bli svårt att hinna betala tillbaka lånet i tid och om du missar en betalning kan avgifterna bli väldigt dyra.

Jämför alltid de effektiva räntorna för billån för att se hur dyrt lånet egentligen är och kan bli.

Utan inkomst får du ofta låna lägre belopp

Innan en långivare beviljar ditt lån kommer de att titta på hur hög risken att låna ut pengar till dig är. Om risken är hög sätter de ofta höga räntor, och ofta får du inte heller låna så höga belopp då. Långivaren måste ju vara säker på att den får tillbaka pengarna.

Därför finns det en risk att långivaren inte vill bevilja dig ett billån om du inte har någon inkomst, eftersom beloppet för en bil kan vara högre än risken de är villiga att ta.