Billån eller privatlån – vad är bäst?

Billån är ofta billigare än ett privatlån, eftersom det har en säkerhet. Men då finns en hel del krav på bilköpet, vilket du slipper om du tar ett privatlån. Det är upp till dig vilken lösning som passar bäst för just dig.

Vad är skillnaden mellan billån och privatlån?

Skillnaden mellan lånen är om de har bilen som säkerhet eller inte. Det är också lite olika villkor som gäller för de olika lånen.

Det som brukar kallas för billån är när du använder bilen som säkerhet, det vill säga att bilen står som garanti för att långivaren får tillbaka pengarna. Då kan du låna högst 80 procent av bilens värde. Resten behöver du i kontantinsats. Det är dock möjligt att låna kontantinsatsen också, men i ett separat privatlån. Ett billån ställer också vissa krav på den bil du köper.

Privatlån är ett lån utan säkerhet. Då kan du låna upp till hela bilens värde i ett och samma lån. Det finns inte heller några krav på bilen du ska köpa, utan du är fri att använda pengarna till vilken bil du vill.

Billån med säkerhet kan ha lägre ränta

Den största fördelen med säkerhet är att räntan ofta blir lägre, tack vare att långivaren kan vara mer säkra på att få tillbaka pengarna. Ska du köpa en ny, dyr bil kan ett billån med säkerhet passa, så länge bilen du köper uppfyller långivarens krav.

Något att tänka på är att du måste lösa lånet ifall du säljer bilen. Eftersom lånet och bilen är sammankopplade kan du inte fortsätta ha lån på bilen när du inte äger den längre. I det fallet måste du lösa billånet i förtid, vilket ibland kan innebära kostnader.

Ett billån kan tas med restvärde. Då beräknar bilhandlaren hur mycket bilen kommer att vara värd vid återbetalningstidens slut. Det du betalar amortering och ränta på är då bara värdeminskningen, och vid återbetalningstidens slut kan du lämna in bilen för att lösa resterande skuld på billånet. Det här kan vara både till för- och nackdel beroende på hur väl beräkningen stämmer.

Fördelar med billån

  • Chans till billigare ränta. Med en säkerhet har långivaren en garanti för att lånet blir betalt. De kan nämligen sälja bilen om du inte skulle betala av ditt lån i tid. Den tryggheten för långivaren gör att du ofta kan få lägre ränta.
  • Billånet kan betalas direkt till bilhandlaren. Du behöver inte agera mellanhand, utan långivaren kan betala in pengarna direkt till bilhandlaren du köper bilen av.

Nackdelar med billån

  • Du måste betala kontantinsats. Ett billån med säkerhet kan bara stå för högst 80 procent av bilens värde. Därför behöver du antingen ha egna pengar för att betala resterande 20 procent, eller låna pengar utan säkerhet för att kunna betala det.
  • Ställer en hel del krav på bilen. Ett billån går bara att använda till bilar från auktoriserade bilhandlare, inte från privatpersoner. Långivaren kan också ha krav på att bilen måste kosta en viss summa, inte får överstiga en viss ålder och hur den ska vara försäkrad.
  • Du måste lösa lånet om du säljer bilen. Säljer du bilen innan avbetalningstidens slut måste du lösa billånet i förtid. Har du bunden ränta medför det en del kostnader för utebliven ränta.

Privatlån till bil har färre krav på köpet

Den här låneformen är betydligt mer flexibel och öppen än ett billån. Privatlån är det som gäller om du vill köpa en bil från en privatperson. Även du som har lite svagare kreditvärdighet kan ha bättre chanser att få ett privatlån än ett billån.

Tips! När du jämför lån till bil hos oss är det privatlån utan säkerhet som du jämför.

Svagheten hos privatlånet är just räntan. När du får ett lån utan någon säkerhet som garanti är det troligt att du får betala högre kostnad för det. Fundera därför först och främst på om du har råd att betala av ett privatlån vid sidan av de andra kostnaderna som din nya bil kommer innebära.

Fördelar med privatlån

  • Du kan låna upp till hela värdet. Det finns inget krav på kontantinsats för privatlån. Vill du betala hela bilens pris med ett lån kan du alltså göra det.
  • Lägre krav på bilköpet. Ett privatlån kan du använda till precis vad du vill. Därmed ställer långivaren inga krav på bilen du ska köpa eller var du köper den ifrån.
  • Valfri återbetalningstid. Ofta är återbetalningstiden mer flexibel för privatlån än för billån med säkerhet. Du kan alltså välja själv hur lång tid du vill ha på dig att betala av ditt lån. Du är inte heller tvungen att lösa lånet ifall du säljer bilen innan lånet är återbetalt.

Nackdelar med privatlån

  • Räntan är ofta högre. Eftersom lånet saknar säkerhet sätter långivaren ofta räntan lite högre. Har du dessutom en längre återbetalningstid behöver du betala den kostnaden under längre tid. Ett privatlån är alltså i regel dyrare än ett billån.

Kan jag baka ihop billånet med ett privatlån?

Det går på sätt och vis att göra, men är sällan det klokaste. Att baka ihop billånet med ett privatlån skulle innebära att du tar ett privatlån för att lösa hela billånet.

Om du måste betala av ditt billån och inte har andra medel kan det kanske vara en lösning. Men du är fortfarande skyldig lika mycket pengar, och dessutom med högre ränta eftersom privatlånet inte har någon säkerhet. Därför är det inte så vanligt att baka ihop billån och privatlån, och inget vi skulle rekommendera.