Kan man få billån trots skuld hos Kronofogden?

Nej, man kan som regel inte få billån samtidigt som man har en aktuell skuld hos Kronofogden. Många banker anser nämligen att en skuld hos Kronofogden innebär att man är olämplig som lånetagare. Det gäller alltså trots att ett billån ofta innebär att långivaren får delar av eller hela bilen som säkerhet.

Det är alltså svårare att få en låneansökan beviljad med en skuld hos Kronofogden än det är att få ett billån med en betalningsanmärkning. Både en skuld och en betalningsanmärkning påverkar ens kreditvärde negativt. Kreditvärdet har stor betydelse för om man får ett lån beviljat eller inte.

Det är bra att komma ihåg att samma villkor inte gäller för alla långivare. Det kan därför finnas långivare som beviljar billån trots skuld hos Kronofogden. Var dock noga med att alltid jämföra räntor (särskilt effektiv ränta för billån) och villkor innan du tar ett till lån.

Vad innebär det att ha en skuld hos Kronofogden när man ska ta billån?

Att ha en aktuell skuld hos Kronofogden när man ska ta billån innebär i de flesta fall att man anses olämplig som låntagare. 

Vid ett lån tar de flesta långivare nämligen en kreditupplysning på dig som låntagare. Om du vid ett sådant tillfälle har en aktuell skuld hos Kronofogden finns det risk att skuldsaldot visas på kreditupplysningen. Det kan få långivaren att inte vilja bevilja dig ett lån.

Visste du? Upplysningscentralens (UC) register uppdateras i regel en gång per vecka.

Det enda sättet att se till att skuldsaldot inte står på kreditupplysningen är att betala av skulden.

Många långivare vill inte bevilja ett lån där låntagaren har en aktuell skuld hos Kronofogden eftersom det visar på sämre kreditvärde. Försök därför alltid att ha betalat av alla skulder innan du tar ett lån.

Vad innebär det att låna med UC?

UC står för Upplysningscentralen och är en institution som ger företag och långivare information om ditt kreditvärde. Långivare använder UC för att ta reda på om du är en kandidat som de känner sig bekväma med att bevilja ett lån för eller inte.

Finns det lån utan UC?

Det finns lån där man lånar utan att långivaren tar uppgifter från Upplysningscentralen. Dessa lån är ofta högkostnadskrediter och är alltså lån med mycket hög ränta. Att låna en högkostnadskredit för att ha råd med exempelvis en bil är sällan en god idé och borde bara vara en sista utväg. 

Jämför långivare för att hitta ett billån som passar dig

Som regel får man alltså inte ta billån och samtidigt ha aktuella skulder hos Kronofogden.

Jämför alltid olika långivare, även om du upplever att det är svårt att få en låneansökan beviljad. En hög ränta kan ge dig problem med att betala tillbaka, vilket kan påverka ditt kreditvärde negativt och göra dig överskuldsatt.