Finns det räntefria billån?

Tekniskt sett finns det räntefria billån. Däremot brukar det då tillkomma andra, mer dolda kostnader. Till exempel kan bilhandlaren sälja bilen till ett högre inköpspris för att kompensera för den förlorade räntan. 

Det kan också tillkomma andra avgifter som aviavgift, uppläggningsavgift och andra administrativa avgifter. Därför är det alltid bäst att titta på billånets effektiva ränta.

Vad är skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta?

Kortfattat kan man säga att den nominella räntan är räntan på själva lånet, det vill säga den ränta som du och långivaren bestämmer att du ska betala tillbaka varje månad. Men i den effektiva räntan har man också räknat in kostnader och avgifter som ligger utanför räntan på lånet.

Avgifter och kostnader som räknas in i den effektiva räntan kan vara uppläggningsavgift, fakturaavgifter, förseningsavgifter och liknande.

Ett billån utan ränta kan minska dina förhandlingsmöjligheter

Om du säger till bilhandlaren att du vill ta ett räntefritt billån kommer du troligtvis inte kunna pruta lika mycket på bilens pris. Bilhandlaren tjänar ju pengar på att ta ut ränta på lån, och ska lånet vara räntefritt vill de antagligen tjäna in det på något annat sätt. I slutändan kan det innebära att du faktiskt sparar pengar på att ta ett billån eller privatlån med ränta men köper bilen till ett lägre pris.

Köper du bilen på räntefri avbetalning kanske du inte heller kan förhandla till dig extra utrustning som vinterdäck.

Var därför noga med att först fråga vad de kan tänka sig att sälja bilen för kontant. Först när du har fått reda på det kan du fråga hur mycket de skulle ta för bilen om du tar ett räntefritt lån. Då kan du sedan räkna på det och se vad som faktiskt kostar minst pengar.

När är det bra att ta ett räntefritt billån?

Det är inte alltid negativt med räntefria lån. I vissa fall kan det vara ett bra sätt att finansiera ett bilköp. Har du inte tillräckligt med pengar för att köpa bilen kontant kan det vara ett bra sätt att finansiera billånet.

Men se till att gå igenom all information från bilhandlaren i lugn och ro innan du tar något beslut. I de flesta fall är det bäst att ta ett privatlån med låg ränta i stället. Ett tips är att jämföra billån hos oss för att hitta en långivare som kan erbjuda dig en förmånlig ränta.