Vad krävs för att få ett billån?

För att få ta ett billån finns det vissa krav som du måste uppfylla som låntagare. Är det ett billån med säkerhet du vill ta ställs också krav på bilen du ska köpa. I grunden är kraven desamma, men vissa villkor varierar mellan olika långivare.

Vem kan få ett billån?

Du kan få ett billån om du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige. Du måste också klara en kreditprövning hos långivaren du vill låna hos.

När du ansöker om billån tar långivaren en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen ger en överblick av din ekonomi och förmåga att betala tillbaka lånet. Bland annat kan långivaren se vilka inkomster du har och om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Tänk på! Du måste alltid vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige för att få ta billån. I övrigt kan kraven variera mellan långivare.

Olika långivare kan göra olika bedömningar av din ekonomi. Men så länge den ser stabil ut och du kan betala kontantinsats för bilköpet bör det gå att hitta ett alternativ som passar.

Grundläggande krav för att få billån

 • Folkbokförd i Sverige. Som med de flesta lån i Sverige krävs det att du är folkbokförd i landet sedan minst ett par år tillbaka för att teckna ett billån.
 • Minst 18 år gammal. 18 år är absolut minsta ålder för att få ta billån. Men det finns även långivare som sätter gränsen vid 20 år.
 • Fast inkomst. Någon typ av stadig inkomst krävs för att du ska få ta billån. Långivaren måste försäkra sig om att du kan betala av ditt billån enligt planen.
 • Du kan betala kontantinsats. Ska bilen stå som säkerhet för billånet måste du alltid betala kontantinsats. Billånet får högst vara 80 procent av bilens värde. Resten kan du betala till exempel med sparade pengar eller ett privatlån.

Har bankerna olika krav för sina billån?

Ja, utöver de saker vi listade ovan kan vissa långivare ha fler krav. Hur dessa ser ut kan variera stort mellan olika långivare. Där gäller det alltså att titta på olika alternativ och avgöra vilken som passar dig bäst.

Ytterligare krav som långivare kan ställa

 • Inkomstkrav. Långivaren kan kräva att du har en fast årsinkomst på en viss summa, exempelvis 200 000 kronor eller mer.
 • Inga betalningsanmärkningar. Att ha en fläckfri ekonomi utan anmärkningar är ett krav hos många större långivare. Vill du ta billån med betalningsanmärkning är det i regel privatlån utan säkerhet som gäller.
 • Begränsad återbetalningstid. Du kan inte alltid välja fritt hur lång återbetalningstid du vill ha, utan många långivare har en maxgräns.

Vilka krav på bilen gäller vid billån?

Ska du ta ett lån med bilen som säkerhet kan du inte köpa vilken bil som helst. Även bilen måste uppfylla vissa krav som långivaren ställer.

Det här problemet slipper du om du betalar bilen med ett privatlån. Då står bilen inte som säkerhet, och därför har skicket på bilen ingen betydelse för långivaren.

Tips! Du kan ta ett privatlån för att köpa en bil. Då ställs inga krav alls på bilen, eftersom den inte står som säkerhet för lånet.

Kraven på bilen kan variera mellan olika långivare. Det finns dock några krav som är särskilt återkommande.

Vanliga krav på bilen du ska köpa med billånet

 • Inte för gammal. Långivare beviljar sällan billån för bilar som kommer vara äldre än 12 år gamla när lånet är återbetalt. Så med exempelvis 6 års lånetid behöver du köpa en bil som är nyare än 6 år. En del långivare sätter gränsen vid 15 år.
 • Kostar en viss summa. Det kan finnas en minimigräns för vad bilen måste kosta för att du ska få låna pengar. Gränsen brukar ligga någonstans mellan 20 000 och 100 000 kronor.
 • Från auktoriserad bilhandlare. Bilen behöver köpas från en auktoriserad bilhandlare för att du ska få lån med bilen som säkerhet. I vissa fall kan det göras undantag för den regeln i utbyte mot andra krav på bilen.
 • Helförsäkrad. Ofta vill långivaren att bilen ska vara helförsäkrad under hela låneperioden. Den första tiden brukar nya bilar dock ha vagnskadegaranti, så då uppfyller bilen det kravet även om du bara tecknar halvförsäkring för den tiden.