Hur fungerar ett billån utan UC?

Det går att ta billån utan att det görs en kreditupplysning hos UC. Du måste då ansöka om lån hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag, eller ansöka om ett vanligt privatlån hos en mer nischad långivare. Det finns flera långivare som är mer nischade på konsumtionslån som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. I tabellen ovan kan du jämföra olika långivare som inte använder UC.

De flesta långivare som erbjuder billån genom en bilfirma använder UC för sina kreditupplysningar. Men det finns långivare som inte använder UC. Om du har många kreditupplysningar registrerade på dig kan det vara en fördel att använda en långivare som inte använder UC.

Vad innebär ett billån utan UC?

När du ansöker om ett billån utan UC innebär det att långivaren inte hämtar kreditupplysningen hos UC, som är de traditionella bankernas kreditupplysningsföretag. En kreditupplysning som inte hämtas från UC registreras och syns bara hos det kreditupplysningsföretaget som långivaren använder.

Det är svårare att få ett billån utan UC än att få ett privatlån utan UC. De flesta billånen som du kan få genom bilfirman använder UC när de gör en kreditupplysning. Om du vill undvika att långivaren hämtar kreditinformation om dig hos UC är det kanske bättre att ansöka om ett privatlån utan UC.

Vad är UC?

UC är storbankernas kreditupplysningsföretag och det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. UC bildades 1977 och ägs till största del av Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Danske Bank och Länsförsäkringar. Alla storbanker och många andra långivare använder sig väldigt ofta av UC när de hämtar en kreditupplysning. 

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning innehåller information om din personliga ekonomi. Långivaren hämtar kreditupplysningen för att göra en bedömning av dina ekonomiska förutsättningar. Utifrån informationen som långivaren får från kreditupplysningsföretaget gör långivaren en bedömning om du klarar av att amortera och betala ränta på billånet. Ju högre kreditvärdighet du har, desto lättare är det att få ett lån med bra villkor.

Förutom UC är de två vanligaste kreditupplysningsföretagen Dun & Bradstreet och Creditsafe. Om du tar en kreditupplysning hos till exempel Dun & Bradstreet är det bara långivare som använder Dun & Bradstreet som kan se de kreditupplysningarna. Fördelen med att ta ett billån hos en långivare som inte använder UC är att kreditupplysningen inte syns hos UC.

Om det finns flera kreditupplysningar registrerade på dig hos UC kan du få svårt att få lån hos de traditionella bankerna. En kreditupplysning finns registrerad i 12 månader.

Det finns två typer av kreditupplysningar när du ansöker om lån eller krediter: Personupplysning (UC3) och mikroupplysning (UC13). De innehåller olika mycket information och påverkar din kreditvärdighet olika mycket. 

En personupplysning innehåller:

 • Namn, personnummer och adress
 • Fastighetsinnehav
 • Civilstånd
 • Inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Tidigare gjorda kreditförfrågningar
 • Aktiva krediter

En mikroupplysning innehåller:

 • Namn och adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden

En personupplysning påverkar din kreditvärdighet mer än en mikroupplysning. En personupplysning görs vanligtvis när långivaren behöver all information för att göra en heltäckande riskbedömning. Det är standard att ta en personupplysning när du ansöker om lån.

En mikroupplysning registreras däremot inte och ska därmed inte påverka din kreditvärdighet.

Måste finnas legitimt skäl till att göra en kreditupplysning

Alla långivare måste enligt lag göra en kreditprövning när det handlar om lån. Långivaren måste ha ett legitimt skäl till att göra en kreditupplysning. Dessutom måste du godkänna att det görs en kreditupplysning på dig.

Kreditprövningen är egentligen till för att skydda dig så att du inte lånar mer än vad du kan betala tillbaka. Om du är i behov av att låna ett större belopp till en bil ska du inte ansöka om flera små lån. Kostnaden för olika smålån utan UC är oftast mycket högre än om du ansöker om ett större lån med UC.

Många kreditupplysningar påverkar ditt kreditvärde hos UC

Det kan vara svårt att få ett lån om du har många kreditupplysningar registrerade på dig hos UC. För att undvika att det registreras många kreditupplysningar på dig hos UC kan lån och krediter utan UC vara ett alternativ, speciellt om du har planer på att ansöka om bolån inom en snar framtid.

Billån trots dålig kreditvärdighet

Du kan få ett billån även om din kreditvärdighet hos UC är dålig. Men det kan vara svårt att få ett billån med låg ränta och bra villkor. Genom att ansöka om ett billån där du lämnar bilen som säkerhet kan du ändå påverka räntan något. 

För långivaren är det en större risk att låna ut pengar till dig om du har en dålig kreditvärdighet. Du kan öka dina chanser att få ett billån trots att du har en dålig kreditvärdighet om du har en medsökande.

Visste du att du kan få en lägre ränta på ditt billån om du har en medsökande som har en bra ekonomi och hög kreditvärdighet?

När du ansöker om ett billån och har en medsökande tittar långivaren på hela er gemensamma ekonomi. Den medsökande är solidariskt betalningsansvarig tillsammans med dig. Det innebär att långivaren kan kräva betalning av er båda två.

En medsökande som har god ekonomi och bra kreditvärdighet ökar dina chanser att få ett billån. Det kan till och med hjälpa dig att få en bättre ränta om du har en medsökande som har en hög kreditvärdighet.

Du kan ta ett privatlån utan UC för att köpa bilen

Om det inte går att få ett traditionellt billån för att köpa bil kan du i stället ta ett privatlån. Det är fler långivare som erbjuder privatlån utan UC än billån utan UC. Men då får du kanske vända dig till de lite mindre nischbankerna i stället för de större bankerna.

Tänk på! Även om du kan ta ett lån utan UC kan du inte undvika att det görs en kreditupplysning. Ansök inte om ett lån utan UC om du redan har flera andra lån eller dålig ekonomi. 

När det gäller kreditupplysningar delar inte de olika kreditupplysningsföretagen informationen de får från kreditupplysningen. Det betyder att du kan ansöka om lån hos flera olika långivare som använder olika kreditupplysningsföretag samtidigt.

Nackdelen med privatlån utan UC är att räntan kan bli högre. Det beror på att långivaren ser det som en större risk att bevilja lån utan UC, eftersom de inte kan se hur hela din ekonomi ser ut. Det kan också vara svårt att få ett större lån om långivaren inte använder UC.

Så ansöker du om ett privatlån utan UC

Om du vill ta ett privatlån utan UC börjar du med att titta vilka långivare som inte använder UC. Det kan du enkelt göra i tabellen ovan; där har vi samlat långivare som inte använder UC.

När du har hittat en långivare som inte använder UC fyller du i ansökan på deras hemsida och identifierar dig med BankID.

Ansökan i några få enkla steg

 1. Fyll i låneansökan på långivarens hemsida
 2. Identifiera dig med BankID
 3. Långivaren gör en kreditupplysning
 4. Långivaren återkommer till dig med förslag
 5. Om du är nöjd skriver du under avtalet
 6. Pengarna betalas ut till ditt konto.

Krav när du ansöker om ett privatlån utan UC

 • Minst 18 år
 • Inga betalningsanmärkningar 
 • Ingen skuld hos Kronofogden
 • Fast inkomst
 • Svenskt bankkonto med BankID

En del långivare kan till och med kräva att du är folkbokförd i Sverige för att de ska bevilja ett lån. 

Öka dina chanser att få ett privatlån utan UC

Om du har svårt att få ett privatlån för att du redan har många lån eller skulder kan du ansöka om ett lån tillsammans med någon. En medsökande ökar chansen att få ett privatlån utan UC. När du ansöker om ett lån med en medsökande minskar riskerna för långivaren. Den medsökande har lika stort ansvar när det gäller återbetalningen av lånet.

När långivaren gör en kreditbedömning av dig och den medsökande tittar långivaren på hela er gemensamma ekonomi. Om den som är medsökande har en väldigt bra ekonomi ökar chanserna att få ett privatlån utan UC med bättre ränta och villkor än om du själv skulle ansöka om lånet.

Vanliga frågor om billån utan UC

Kan jag ansöka om billån utan UC?

Ja, du kan ansöka om ett billån utan att det görs en kreditupplysning hos UC. Det finns flera långivare som använder andra kreditupplysningsföretag, även om UC är vanligast när det gäller billån.

Vilka är kraven för att få ett billån utan UC?

Kraven för att få ett billån utan UC kan variera mellan olika långivare. Men de generella kraven som gäller hos de flesta långivarna är att du är minst 18 år, är folkbokförd i Sverige, har någon typ av inkomst och inte har några pågående skulder hos Kronofogden.

Kan jag få ett billån trots att min kreditvärdighet hos UC är dålig?

Ja, du kan få ett billån trots att du har en dålig kreditvärdighet hos UC. Räntan på ditt billån kan däremot bli lite högre eftersom långivaren anser att det är en större risk att låna ut pengar till en person med dålig kreditvärdighet, jämfört med en person som har bra kreditvärdighet.