Vad är billån utan UC?

Billån utan UC är ett lån du tar för att finansiera ett bilköp hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC, till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Det finns dock inga ”riktiga” billån (billån med säkerhet) utan UC, utan om du vill undvika UC är det ett helt vanligt privatlån (billån utan säkerhet) som gäller. I tabellen här ovanför ser du vilka långivare som är aktuella och du kan snabbt och smidigt jämföra deras räntor och villkor.

Tänk på! Billån utan UC innebär alltså inte att långivaren inte gör någon kreditupplysning alls, utan bara att de hämtar informationen hos ett annat företag.

När du ansöker om billån utan UC gör långivaren alltså en kreditupplysning hos något av de andra kreditupplysningsföretagen, vilket innebär att upplysningen bara registreras hos det specifika företaget och inte hos UC. Och det är den främsta anledningen till varför många vill undvika UC. Alla storbanker och även många mindre långivare använder nämligen fortfarande UC, och har du många förfrågningar i UC:s register kan detta försämra dina framtida lånemöjligheter hos dessa banker och långivare.

Fördelar med billån utan UC

 • Kreditupplysningen syns inte i UC:s register
 • Du behöver ingen säkerhet för lånet
 • Du får köpa bilen av vem du vill

När det gäller punkt två och tre är detta inget som kännetecknar just billån utan UC, utan för privatlån (det vill säga lån utan säkerhet) överlag.

Nackdelar med billån utan UC

 • Räntan är ofta högre
 • Du har betydligt färre långivare att välja mellan

Att räntan är högre beror inte på att billånet är utan UC, utan på att billån utan UC är helt vanliga privatlån (utan säkerhet) som ofta har betydligt högre räntor än billån med säkerhet.

Vad är UC?

UC är ett kreditupplysningsföretag (innehavare av kreditupplysningstillstånd hos Integritetsmyndigheten) som på uppdrag av till exempel banker och långivare kan göra kreditupplysningar på både företag och privatpersoner i samband med en låneansökan. UC är Sveriges största och mest använda kreditupplysningsföretag, framför allt bland större banker och långivare. Det ska inte finnas några större skillnader gällande vilka slags uppgifter som syns hos de olika kreditupplysningsföretagen, men däremot kan informationen hos UC vara något mer omfattande.

Tips! Du kan begära ett utdrag från UC:s tjänst Min UC för att få se vilka uppgifter som finns i ditt UC-register.

UC hämtar information om privatpersoner och företag från Skatteverket, Kronofogden och olika finansinstitut och sätter ett så kallat UC-Score, vilket helt enkelt är ett mått på en persons eller ett företags kreditvärdighet. Faktorer som kan påverka ett UC-Score negativt är till exempel betalningsanmärkningar, många UC-förfrågningar på kort tid och låg inkomst. Hög inkomst, fast anställning, få UC-förfrågningar och låga fasta utgifter är faktorer som bidrar till ett högt UC-Score.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning ger information om en persons eller ett företags ekonomiska situation och betalningsförmåga (både tidigare och nuvarande). När du exempelvis ansöker om lån gör långivaren i fråga alltid en kreditupplysning på dig, och använder informationen som underlag i sin bedömning av dina förutsättningar att hantera lånet du ansöker om. De vill helt enkelt säkerställa att du kommer kunna betala av lånet inom en viss tid. Ju högre kreditvärdighet du har, desto högre är chansen att du beviljas ett lån (och att du dessutom får låna med låg ränta och bra villkor).

En kreditupplysning finns registrerad i 12 månader. Har du fått flera upplysningar registrerade på dig kan det som sagt påverka dina chanser att få lån, eftersom det i många fall är en faktor som sänker kreditvärdigheten. Ur en långivares perspektiv kan flera upplysningar på kort tid nämligen tyda på att du har tagit på dig (eller i alla fall försökt ta på dig) flera mindre lån och krediter, vilket i sin tur kan innebära sämre betalningsförmåga.

Vad visar UC:s kreditupplysning?

UC har två olika kreditupplysningar (om det är en privatperson som ska kreditprövas) närmare bestämt Personupplysning och Mikroupplysning. Personupplysning är mer eller mindre standard vid en låneansökan och ger långivaren mer omfattande information om dig som ansöker. Mikroupplysningen är inte alls lika omfattande, och till skillnad från Personupplysningen registreras den inte heller hos UC.

UC:s Personupplysning innehåller

 • Namn, personnummer och adress
 • Fastighetsinnehav
 • Civilstånd
 • Inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Tidigare gjorda kreditförfrågningar
 • Aktiva krediter

UC:s Mikroupplysning innehåller

 • Namn och adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden

Vad krävs för att få billån utan UC?

 • Du ska vara minst 18 år (i vissa fall minst 20 år).
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige, ha svenskt personnummer och svenskt bankkonto.
 • Du ska ha regelbunden inkomst (ofta krävs en viss årsinkomst).
 • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden.

Vissa långivare utan UC kan acceptera betalningsanmärkningar, men det förutsätter att du har god ekonomi i övrigt och att din betalningsförmåga bedöms vara tillräckligt bra för att hantera lånet du ansöker om. Även inkomstkravet kan variera något mellan långivarna, men i regel behöver den i alla fall vara regelbunden. Men inkomsten behöver däremot inte alltid vara i form av lön, utan vissa långivare kan också acceptera inkomst från exempelvis pension eller bidrag.

Som du ser gäller samma grundläggande krav för billån utan UC som för billån (utan säkerhet) överlag. Långivarens val av kreditupplysningsföretag är med andra ord ingen faktor som varken ökar eller sänker kraven.

Så ansöker du om billån utan UC

 1. Jämför långivare utan UC och välj den som passar dig bäst.
 2. Fyll i låneansökan på långivarens hemsida.
 3. Skicka in ansökan och identifiera dig med BankID.
 4. Långivaren gör en kreditupplysning (hos Creditsafe eller Dun & Bradstreet).
 5. Ser allt bra ut godkänns din ansökan och långivaren ger dig ett erbjudande.
 6. Accepterar du erbjudandet signerar du avtalet och skickar det till långivaren.
 7. Långivaren betalar ut pengarna till ditt bankkonto så snart som möjligt.

Vilket billån utan UC har lägst ränta?

Loanstep har den lägsta räntan på billån utan UC just nu (kontrollerat 2024-06-14. Räntan på billån är från 21.85 % men sätts individuellt.

Läs mer & ansök hos Loanstep

Är det lättare att få billån utan UC med dålig kreditvärdighet?

Ja, om du har dålig kreditvärdighet på grund av många UC-förfrågningar på kort tid kan du ha större chans att beviljas lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Då syns nämligen inte dina tidigare förfrågningar hos UC.

Men är det andra faktorer som sänker kreditvärdigheten kommer det bli svårare att få lån oavsett om du ansöker om lån med eller utan UC. Låg kreditvärdighet innebär nämligen högre risk för långivaren. Om du har betalningsanmärkningar, många befintliga lån och krediter eller låg inkomst kan det därför vara bättre att vänta med en låneansökan tills dina ekonomiska förutsättningar har förbättrats.

Förbättra förutsättningarna med en medsökande

Om du har svag kreditvärdighet kan du förbättra dina chanser att beviljas lån genom att ha en medsökande med god ekonomi och hög kreditvärdighet på lånet. Eftersom detta minskar risken för långivaren ökar chanserna att beviljas lån, och det kan dessutom resultera i lägre ränta.

Du och din medsökande har solidariskt betalningsansvar under hela löptiden, vilket innebär att långivaren kan kräva betalning av er båda.

Källor

Vanliga frågor om billån utan UC

Är billån utan UC dyrare än billån med UC?

Ja, billån utan UC blir ofta dyrare än billån med UC på grund av att räntan är högre, men det beror inte på att lånet är utan UC. I dagsläget är det nämligen bara lån utan säkerhet som också är utan UC, och lån utan säkerhet har i regel högre ränta överlag.

Kräver billån utan UC någon säkerhet?

Nej, eftersom billån utan UC i dagsläget avser helt vanliga privatlån (lån utan säkerhet) krävs ingen säkerhet för lånet.

Var får man köpa bil om man tar billån utan UC?

Eftersom det bara är billån utan säkerhet som är utan UC i dagsläget får du köpa bilen i princip var och av vem du vill. Det finns alltså inget krav på att du måste köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare, till skillnad från när du tar billån med bilen som säkerhet.

Görs en kreditupplysning när man tar billån utan UC?

Ja, en kreditupplysning görs alltid i samband med en låneansökan. Om lånet är utan UC gör långivaren i stället kreditupplysningen hos exempelvis Creditsafe eller Dun & Bradstreet.

Kan man få billån utan UC med skulder hos Kronofogden?

Nej, du kommer troligtvis inte att beviljas billån med aktiva skulder hos Kronofogden, oavsett om långivaren använder UC eller ej.