När du tar ett billån med säkerhet sätter du bilen i pant hos långivaren tills du har betalat av lånet. Du ger med andra ord långivaren rätt att ta bilen om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka pengarna inom den avtalade tiden. Billånet är alltså inte kopplat till dig utan till själva bilen.

Vad krävs för att ta ett billån med säkerhet?

Billån med säkerhet kräver en kontantinsats på 20 procent av bilens värde, vilket innebär att lånet får uppgå till max 80 procent av värdet. Hur själva låneprocessen ser ut och vilka krav du måste uppfylla för att beviljas billån med säkerhet kan variera något mellan olika långivare. Men här nedanför listar vi några krav som de allra flesta ställer på potentiella billånekunder.

Vanliga krav för att få billån med säkerhet

 • Du ska kunna betala en kontantinsats på 20 procent.
 • Du måste köpa bilen hos en auktoriserad återförsäljare.
 • Bilen kostar minst 100 000 kronor.
 • Bilen får inte vara äldre än 12 år.
 • Bilen måste vara helförsäkrad under hela låneperioden.

Sedan finns det ju även några grundläggande krav för att få låna. Du måste till exempel vara folkbokförd i Sverige, vara minst 18 år (i vissa fall 20) gammal och ha en fast inkomst. I vissa fall måste du ha en viss bruttoinkomst/år för att få låna med säkerhet.

Hur stort billån med säkerhet kan man få?

Du kan få lån på upp till 80 procent av bilens värde om du lånar med bilen som säkerhet. Exakt vilket belopp just du kan få beror dock på din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter. Sedan har ju olika långivare olika maxbelopp för sina billån med säkerhet, så hur mycket du kan låna beror även på vilken långivare du väljer.

Så ansöker du om billån med säkerhet

Att ansöka om billån med säkerhet är i regel mycket enkelt och processen sker i stort sett helt digitalt. Det kan så klart skilja sig något mellan olika långivare, men här nedanför ser du hur det kan gå till på ett ungefär.

Ansök på billån med säkerhet så här

 1. Gå till långivarens hemsida och leta upp ansökningsformuläret för billån.
 2. Fyll i alla uppgifter som efterfrågas och skicka in.
 3. Långivaren behandlar din ansökan och återkommer med besked så snart som möjligt.
 4. Blir din ansökan godkänd skickar du in en kopia på köpeavtalet.
 5. Långivaren tar fram ett låneavtal som du signerar när du hämtar bilen hos återförsäljaren.

Får jag köpa bil var som helst när jag tar billån med säkerhet?

Nej, de allra flesta långivare som erbjuder billån med säkerhet kräver som sagt att du köper bilen från auktoriserad bilåterförsäljare. Vill du köpa bil av en privatperson är det billån utan säkerhet, det vill säga ett privatlån, som gäller.

Har billån med säkerhet lägre ränta?

Ja, billån med säkerhet har ofta lägre ränta än billån utan säkerhet. Eftersom långivaren har bilen som en garanti för att de kommer få sina pengar tillbaka tar de en lägre risk, och ju lägre risk långivaren tar, desto lägre blir i regel räntan för dig som låntagare.

Vilka fördelar har billån med säkerhet?

Att ta billån med säkerhet har flera fördelar, och de största listar vi här nedanför.

Fördelar med att låna med bilen som säkerhet

 • Du får i regel lägre ränta och bättre villkor.
 • Du kan i de flesta fall ta billånet direkt av din bilhandlare.
 • Om det redan finns lån på bilen kan du ta över det.
 • Du kan använda din nuvarande bil som kontantinsats.

Finns det några nackdelar med billån med säkerhet?

Ja, som med så mycket annat här i livet finns det även vissa nackdelar med att ta lån med bilen som säkerhet. Här nedanför ser du några exempel.

Nackdelar med att ta billån med säkerhet

 • Du måste kunna betala en kontantinsats på 20 procent av bilens värde.
 • Du måste kunna betala restskuld om du säljer bilen för mindre än det återstående lånebeloppet.
 • Bilen måste vara helförsäkrad under avtalstiden.

Kan man ta billån med säkerhet med betalningsanmärkningar?

Det kommer bli svårt att få billån med säkerhet om du har betalningsanmärkningar. De flesta större långivarna accepterar varken betalningsanmärkningar eller skulder. Behöver du ta billån när du har betalningsanmärkningar finns det större chanser att bli beviljad om du ansöker om ett billån utan säkerhet, det vill säga ett privatlån.

Ta inte billån om dina ekonomiska förutsättningar inte är tillräckligt goda

Vi vill dock betona att du aldrig bör ta på dig ett lån om du har fått betalningsanmärkningar för att du inte har kunnat betala dina räkningar och fakturor i tid. Vänta med lån, oavsett om det är med säkerhet eller ej, tills att du har fått ordning på din ekonomi eller tills betalningsanmärkningarna har försvunnit. Då har du dessutom större chans att få lägre ränta och bra villkor på lånet.

Vanliga frågor om billån med säkerhet

Är räntan bättre på billån med säkerhet än på billån utan säkerhet?

Ja, i regel är räntan på billån med säkerhet betydligt lägre än på billån utan säkerhet. Ju lägre risk långivaren tar när de lånar ut pengar till dig, desto större är dina chanser att få en låg ränta.

Är billån med säkerhet bättre än billån utan säkerhet?

Det finns många fördelar (även vissa nackdelar) med att ta billån med säkerhet, men vad som är bäst just för dig beror på dina personliga preferenser och förutsättningar. Läs om både för- och nackdelarna högre upp på sidan.

Kan jag köpa bil av en privatperson när jag lånar med bilen som säkerhet?

Nej, i stort sett alla långivare kräver att du köper bilen av en auktoriserad återförsäljare för att du ska få billån med säkerhet.

Får jag billån med säkerhet om jag har betalningsanmärkningar?

De flesta långivare som erbjuder billån med säkerhet kräver att du är fri från betalningsanmärkningar för att godkänna dig som kund.

Kan jag ta billån med säkerhet för hela bilköpet?

Nej, du får bara låna upp till 80 procent av bilens värde när du tar billån med säkerhet. De resterande 20 procenten, kontantinsatsen, måste du betala själv.