Vad är ett billån med bilen som säkerhet?

Ett billån där du lämnar bilen som säkerhet betyder att lånet är knutet till bilen. Du som person äger alltså inte bilen. De flesta långivare som erbjuder billån kräver att du köper bilen genom en auktoriserad återförsäljare.

Hur fungerar ett billån med bilen som säkerhet?

När du tar ett billån måste du själv kunna betala en kontantinsats på minst 20 procent. Om du har en bil som motsvarar minst 20 procent i kontantinsats kan du använda din gamla bil när du ska köpa en ny eller begagnad bil.

Många långivare har som krav att bilen ska kosta minst 100 000 kronor. Högsta gränsen för ett billån varierar mellan olika långivare.

Löptiden för lånet brukar ligga på cirka 1 till 8 år. Däremot är det många långivare som vill att skulden ska vara helt återbetald när bilen är 12 år. Du kan alltså inte köpa en bil som är äldre än 12 år.

Tips! Fördelen med ett billån är att räntan oftast blir lägre än med ett privatlån.

När det är dags att sälja bilen måste du lösa det du har kvar att betala på billånet. Om du säljer bilen för ett belopp som är mindre än vad lånet är måste du betala mellanskillnaden. Om du säljer bilen för mer än vad du har kvar i skuld kan du använda vinsten till nästa bilköp.

Bilen som säkerhet när du köper av en privatperson

Det har länge varit omöjligt att låna med bilen som säkerhet när man köper av en privatperson. Tack vare Blipp behöver du dock inte längre köpa en bil från en bilfirma för att kunna låna med säkerhet.

När du köper en bil av en privatperson kan du även ta ett billån utan säkerhet. Ett sådant lån kallas även för ett privatlån. Du kan ansöka om privatlån hos de flesta långivare.

Billån med bostaden som säkerhet

Om du har ett bostadslån kan din befintliga långivare låta dig låna pengar på din bostad för att köpa bil. För att du ska kunna belåna din bostad måste det dock finnas ett övervärde i bostaden. Långivaren vill alltså inte att du har en för hög belåningsgrad på din bostad i förhållande till marknadsvärdet.