Kan man lösa ett billån i förtid?

Ja, du kan lösa ditt billån i förtid. Enligt lag har du alltid rätt att lösa lån innan avbetalningstiden är slut. Däremot kan det kosta dig extra, beroende på vilken ränta och vilka lånevillkor du har.

Är det en bra idé att lösa billånet i förtid?

Under vissa förutsättningar kan man spara pengar på att lösa ett billån i förtid. Men det är något man ska vara försiktig med och räkna noga på innan man går vidare. Det finns nämligen risk för att det kostar mer pengar än du sparar på att bli av med skulden.

Har du bunden ränta på billånet kostar det att lösa lånet i förtid. I så fall måste du nämligen betala ränteskillnadsersättning. Det betyder att du betalar en klumpsumma till långivaren för all ränta som återstår för den bestämda betalningstiden.

Att betala ränta för ett lån du inte har kvar längre är ofta en onödig kostnad. I regel sparar du i så fall pengar på att fortsätta amortera billånet enligt planen i stället.

Tips! Om du har lån utan säkerhet är det klokast att lösa dem först, innan du löser lån som har säkerhet. Du sparar förmodligen mest pengar på räntan på det sättet.

Har du rörlig ränta, alltså utan bindningstid, ska det däremot inte kosta något att lösa billånet i förtid. I det fallet kan det löna sig, eftersom du blir av med skulden och inte längre behöver betala någon ränta för den återstående tiden.

Men har du flera lån bör du jämföra kostnaderna och prioritera det dyraste lånet först. Ett lån med bilen som säkerhet har förmodligen lägre ränta än ett privatlån utan säkerhet. Av samma anledning lönar det sig sällan att betala av billånet med ett annat lån.

Lös billånet i förtid om du

  • Har rörlig ränta
  • Har sparat ihop tillräckligt med pengar
  • Inte har andra dyrare lån

Lös inte billånet i förtid om du

  • Har fast ränta
  • Måste ta ett nytt lån för att lösa billånet
  • Har andra lån som har högre ränta

Kan jag betala av extra på billånet?

Ja, du kan betala av extra på billånet om du vill. Men då gäller i princip samma sak som när du löser hela lånet. Har du bunden ränta kan du få betala ränteskillnadsersättning för att kompensera för långivarens ränteförlust. 

Har du däremot rörlig ränta är extra amortering ofta en bra idé, eftersom räntekostnaden baseras på den skuld som är kvar. Betalar du av extra när du har möjlighet blir alltså både skulden och räntan lägre, så att du kan komma undan med en billigare totalkostnad för lånet.

Att amortera extra på ett obundet lån när man har pengar över kan därmed ses som ett slags sparande.

Behöver jag lösa billånet om jag säljer bilen?

Ja, om du har billån med bilen som säkerhet måste du lösa lånet om du säljer bilen. Det betyder att du också måste betala ränteskillnadsersättning i det fallet om du har bunden ränta. Det är en av nackdelarna med att välja ett billån i stället för privatlån till bilköpet.

Har du betalat bilen med privatlån gäller dock inte samma krav. Det lånet är inte kopplat till bilen på samma sätt. Därför är du inte tvungen att lösa privatlånet om du säljer bilen, utan kan vänta om du tycker att det blir bättre.

Hur löser jag mitt billån i förtid?

Kommer du fram till att du vill förtidslösa ditt billån är det enkelt att göra. Har du tagit ett lån med bilen som säkerhet hör du av dig till bilhandlaren och frågar om hur du ska göra för att lösa lånet. Då får du också veta hur mycket du ska betala i ränteskillnadsersättning om det är aktuellt.

Har du betalat bilen med ett lån utan säkerhet – även kallat privatlån – är det långivaren du ska kontakta och betala in pengarna till.