Det är viktigt att du räknar ut vad ditt billån kommer att kosta innan du skriver på låneavtalet. Annars riskerar du att ta ett lån som du kanske inte kan betala tillbaka.

Ta också reda på om lånet har en rörlig eller fast ränta, så att du slipper betala onödiga kostnader om du vill lösa ditt lån i förtid.

Så räknar du ut den totala lånekostnaden på ditt billån

Det är bra att räkna ut kostnaden för ditt billån redan innan du köper bil. Eftersom ett billån oftast måste betalas tillbaka inom 36 eller 48 månader kan månadskostanden bli ganska hög beroende på hur mycket bilen kostar.

Annuitetslån är en vanlig återbetalningsform på vanliga privatlån som till exempel ett billån. Med ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad under hela återbetalningstiden. Från början betalar du en större del i ränta och amorterar ett mindre belopp. Men för varje månad så minskar räntekostnaden och beloppet som du amorterar ökar. Att räkna ut kostnaden på ditt billån behöver inte vara så svårt men det finns vissa saker som du måste ha koll på.

För att kunna räkna ut den totala kostnaden på ditt billån behöver du ha koll på

  • Räntan
  • Återbetalningstiden

Exempel: Du lånar 200 000 kronor. Den effektiva räntan är 4,47 procent och återbetalningstiden är 36 månader. För att räkna ut den totala räntekostnaden på billånet muliplicerar du lånebeloppet med den effektiva ränta 200 000×0,0447=8 940 kronor. Den totala räntekostnaden för billånet blir 8 940 kronor. Sen kan det tillkomma andra avgifter som till exempel aviavgifter på 25 kronor varje månad och då får du plussa på den avgiften. Aviavgiften under 36 månader blir 25×36=900 kronor. Den totala kostnaden för ditt billån blir 8 940+900= 9 840 kronor. 

Att tänka på inför billånet

Det finns flera saker du bör tänka på när du ska ta ett billån. Det är viktigt att du har koll på kostnaderna så att du inte sätter dig själv i en jobbig situation.

Sätt en budget

Det är viktigt att du redan från början gör en budget och sätter en gräns för hur mycket bilen får kosta. Gå igenom din privatekonomi så att du vet att du har råd att betala kostnaderna för bilen.

Kom ihåg kontantinsatsen

När du tar ett billån måste du kunna betala en kontantinsats på minst 20 procent av vad bilen kostar. Om du tar ett privatlån kan du däremot finansiera hela bilköpet med lånet. Då slipper du ta av dina sparade pengar till kontantinsatsen. Dock är räntan på privatlån oftast mycket högre än för ett billån.

Titta på den effektiva räntan

För att få en uppfattning om vad ditt billån kommer att kosta måste du ha koll på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är billånets totala kostnad. I den effektiva räntan ingår den nominella räntan, uppläggningsavgifter, aviavgifter och övriga avgifter. Det är bra att jämföra den effektiva räntan för att se vad billånet kommer att kosta.

Vill du ha fast eller rörlig ränta?

Det är vanligare med rörlig ränta för billån. Rörlig ränta är mer flexibel än fast ränta. Om du till exempel vill sälja din bil och lösa ditt lån i förtid och har bunden ränta måste du betala ränteskillnadsersättning.

Hur lång avbetalningstid vill du ha?

Avbetalningstiden är väldigt viktig och avgör hur hög eller låg ränta du får. Ju längre avbetalningstid, desto högre blir kostnaden för bilen. Avbetalningstiden på en bil brukar ligga på 36 eller 48 månader. 

Du kan göra avdrag på räntekostnaden

Kom ihåg att du har rätt att göra avdrag på räntekostnaden i din deklaration. Du har rätt att dra av 30 procent per år på räntekostnader upp till 100 000 kronor. Beroende på avgifterna kan ett lån som har högre ränta bli billigare än ett lån som har lägre ränta.

Vanliga frågor om hur man räknar ut kostnaden på billån

Hur lång återbetalningstid har ett billån?

Den vanligaste löptiden på ett billån ligger mellan 24 och 48 månader. Men det går att få både kortare och längre återbetalningstid. 

Går det att sälja bilen innan lånet har löpt ut?

Nej, billånet kan vanligtvis inte lösas innan återbetalningstiden har löpt ut. Däremot kan lånet och bilen överlåtas till en ny köpare. Men det kan variera mellan olika långivare, så kolla vad som gäller för just ditt billån. 

Måste jag kunna betala kontantinsats på ett billån?

Ja, du måste kunna betala kontantinsatsen på billånet. Om du inte kan betala kontantinsatsen på billånet kan du ta ett privatlån för att finansiera ditt bilköp.

Hur stor är kontantinsatsen på billån?

Kontantinsatsen på billån är minst 20 procent. Men du kan välja att betala en större kontantinsats.