Det är viktigt att du räknar ut vad ditt billån kommer att kosta innan du skriver på låneavtalet. Annars riskerar du att ta ett lån som du kanske inte kan betala tillbaka. Här ska vi berätta hur du räknar ut kostnaden på billån och vad som kan vara bra att tänka på innan du ansöker om ett billån.
Så räknar du ut totalkostnaden på ditt billån
Redan innan du ansöker om lån för ditt bilköp är det viktigt att du bildar dig en uppfattning om vad ett lån kan kosta och om du kommer ha råd att betala tillbaka pengarna inom en viss tid. Ett billån har vanligtvis en återbetalningstid på 36 eller 48 månader, vilket innebär att månadskostnaden kan bli relativt hög. Men det beror så klart också på bilens värde.
Tänk på! Du måste vara säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom den tid du kommer överens om med långivaren, och finns det några som helst tveksamheter bör du vänta tills dina ekonomiska förutsättningar är bättre.
För att du ska kunna räkna ut totalkostnaden på ditt billån måste du framför allt ha koll på räntan och återbetalningstiden. Annuitetslån är en vanlig återbetalningsform när det gäller just billån, men även för vanliga privatlån. Du betalar då en större del i ränta och amorterar ett mindre belopp. Men för varje månad minskar räntekostnaden, och beloppet som du amorterar ökar.
Exempel! Du tar ett billån på 200 000 kronor, där den effektiva räntan är 4,47 procent och återbetalningstiden 36 månader. Du multiplicerar lånebeloppet med den effektiva räntan, vilket i detta fall ger en total räntekostnad på 8 490 kronor. Tillkommer det andra kostnader som aviavgifter får du multiplicera den kostnaden med antalet återbetalningsmånader och lägga på det på totalkostnaden.
Är ett billån billigare än ett vanligt privatlån?
Ja, billån är vanligtvis billigare än ett privatlån eftersom du lämnar själva bilen som säkerhet för lånet. Men då finns det också vissa krav du måste uppfylla, vilket du slipper om du tar ett privatlån. Tar du ett vanligt privatlån behöver du inte heller betala någon kontantinsats.
Tips! Om du ofta byter bil kan ett billån med restvärde vara det bästa och billigaste alternativet för dig. Ett sådant lån ställer dock vissa krav på dig som låntagare så läs på ordentligt vad det innebär att låna med restvärde innan du slår till.
Om billån eller privatlån är bäst just för dig beror dock på dina ekonomiska förutsättningar och preferenser. Det finns som sagt för- och nackdelar med båda alternativen.
Tänk på det här innan du tar ett billån
Sätt en tydlig budget
Som vi nämnde tidigare är det viktigt att du redan från början gör en budget och sätter en gräns för hur mycket bilen får kosta och hur mycket du ska låna. Gå igenom din privatekonomi så att du vet att du har råd att betala tillbaka pengarna du lånar, och hur lång tid du i så fall behöver på dig.
Räkna med kontantinsatsen
När du tar ett billån måste du kunna betala en kontantinsats på minst 20 procent av vad bilen kostar. Om du tar ett privatlån kan du däremot finansiera hela bilköpet med lånet. Då slipper du ta av dina sparade pengar till kontantinsatsen. Dock är räntan på privatlån som sagt oftast mycket högre än för ett billån.
Jämför de effektiva räntorna
För att få en uppfattning om vad ditt billån kommer att kosta är det den effektiva räntan du ska jämföra hos olika långivare. Den effektiva räntan anger den totala kostnaden för lånet, det vill säga både den nominella räntan och andra kostnader som uppläggnings- och aviavgifter. Den nominella anger bara själva räntekostnaden.
Välj om du ska ha fast eller rörlig ränta
Det är vanligare med rörlig ränta för billån, eftersom den som namnet antyder är mer flexibel. Om du till exempel vill sälja din bil och lösa ditt lån i förtid och har bunden ränta måste du betala ränteskillnadsersättning. Med fast ränta kommer du dock ha full koll på vad du ska betala varje månad och behöver inte oroa dig för att dina kostnader påverkas av läget på räntemarknaden.
Kan man göra avdrag på räntekostnaden?
Ja, du har rätt att göra avdrag på räntekostnaden i din deklaration. Du kan dra av 30 procent per år på räntekostnader upp till 100 000 kronor.
Vanliga frågor om hur man räknar ut kostnaden på billån
Den vanligaste löptiden på ett billån ligger mellan 36 och 48 månader. Men det går att få både kortare och längre återbetalningstid.
Nej, billånet kan vanligtvis inte lösas innan återbetalningstiden har löpt ut. Däremot kan lånet och bilen överlåtas till en ny köpare. Men det kan variera mellan olika långivare, så kolla vad som gäller för just ditt billån.
Ja, räntan på billån är ofta lägre än på privatlån eftersom du lämnar bilen som säkerhet.
Tar du ett ”riktigt” billån måste du betala en kontantinsats på 20 procent av bilens värde. Tar du ett privatlån behöver du inte betala någon kontantinsats.
På räntekostnader upp till 100 000 kronor har du rätt att dra av 30 procent per år i deklarationen.