Elbilar laddas vid trottoarkant.Historiskt sett har det varit billigare att ladda elbilen än att tanka bensinbilen. Men i vinter kan det förändras. Foto: Scharfsinn/Shutterstock.com

Bilnyheter

På grund av de höjda elpriserna kan det bli dyrare att köra elbil än bensinbil i vinter, skriver SvD Näringsliv. Åtminstone om du bor i södra Sverige. Men ännu syns inga förändringar i elbilsförsäljningen.

Trots att elbilar är dyrare att köpa har fördelarna för många vägt upp nackdelarna. En stor anledning har varit att det överlag är billigare att ladda bilen hemma än att tanka bilen med bensin.

Men nu verkar det alltså som att det här börjar förändras. I vinter tros elpriserna bli så höga att det blir dyrare att köra elbil än bensinbil.

Priserna varierar i olika delar av landet

Det är i södra Sverige som elpriserna blir dyrast. I mellersta Sverige blir priset för att köra elbil och bensinbil ungefär detsamma. I de norra delarna av landet kommer det fortsätta vara billigare att köra med el än bensin.

Prisskillnaderna beror på att Sverige är indelat i elområden. Det som påverkar priserna i södra Sverige är till exempel höga elpriser på kontinenten. Nu har vi också en europeisk energikris som kommer driva upp priserna ännu mer.

Enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, kommer en vanlig konsument få betala i genomsnitt 7 kronor per kWh i vinter. Det är ett extremt läge som kommer gå över, men det kommer att hålla i sig i flera år.

Elbilsförsäljningen fortsätter som vanligt

SvD har pratat med flera bilåterförsäljare, och ingen av dem har sett någon minskning av elbilsförsäljningen ännu. Flera av dem tror att det beror på att människor ännu inte har sett de riktigt höga elpriserna. När vintern väl är här kan det bli annorlunda.

Däremot minskar försäljningen av nya bilar i stort. Det beror dels på leveransproblem hos tillverkarna, dels på minskad efterfrågan. Den annalkande lågkonjunkturen gör att färre vill lägga pengar på en ny bil.