En blå Toyota Yaris står vid en vägkant, i bakgrunden syns ett fält.Toyota Yaris 1.5 Hybrid är den billigaste begagnade bilen att äga enligt Kvdbils analys. Foto: tomas devera photo/Shutterstock.com

Undersökningar

Företaget Kvdbil, som förmedlar begagnade bilar, har analyserat 15 populära bilar på begagnatmarknaden för att se hur mycket de kostar att äga. Analysen visade att det är stora skillnader i kostnad. Om du är flexibel med vilken bil du vill ha finns det alltså stora möjligheter att spara pengar.

När man räknar på hur mycket det kostar att ha en bil tänker kanske de allra flesta främst på utgifter som bensin, skatt och försäkring. Men det är också viktigt att ta hänsyn till dolda utgiftsposter, till exempel värdeminskning.

Kvdbil har gjort en noggrann genomgång av den faktiska ägandekostnaden för 15 bästsäljande bilar på begagnatmarknaden.

Toyota Yaris är billigast

Analysen avslöjar att Toyota Yaris 1.5 Hybrid (116 hk) är den billigaste bilen att äga, med en månadskostnad på 3 592 kronor (baserat på tre års ägande och ungefär 4 500 körda mil). Det är dessutom den bil som har lägst inköpspris.

Alla kostnader är låga för Toyota Yaris, men det som gör att den sticker ut är främst den låga värdeminskningen. Du kan få en tre år gammal Toyota Yaris för lite mindre än 160 000 kronor, och efter tre år är restvärdet cirka 118 000 kronor. Det är alltså en värdeminskning på endast 40 000 kronor.

Som en jämförelse tar Kvdbil i sitt pressmeddelande upp Tesla Model 3 Long Range Dual Motor AWD, där värdeminskningen är nästan tre gånger högre (114 000 kronor).

Viktigt att jämföra alternativ när man köper bil

Daniel Oldsberg, försäljningschef på Kvdbil, säger att analysen visar på vikten att lägga tid på bilköpet och jämföra olika alternativ noga. Det är viktigt att inte glömma bort att titta på mer dolda kostnader, som till exempel värdeminskningen.

En tumregel är enligt Daniel Oldsberg att om en bil är billig att köpa är den troligtvis också billig att äga. Det stämmer inte alltid, så det är alltid viktigt att göra sina egna efterforskningar, men i de flesta fallen är det så.

Elbilen inte så billig som man kan tro

I topplistan över de billigaste bilarna så kommer den första helt eldrivna bilen först på sjätte plats. Många skaffar en elbil för att sänka kostnaderna för drivmedel, men då får man ofta betala mer för försäkring. Dessutom är värdeminskningen ofta ganska stor.