Vad innebär det att ta billån till en begagnad bil?
Att låna till begagnad bil går ofta till på precis samma sätt som att låna till en ny bil, och det finns ofta möjlighet att låna både med och utan bilen som säkerhet. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, och vilket som passar bäst just för dig beror på dina personliga preferenser och ekonomiska förutsättningar. Men i detta fall kan även bilens ålder vara en avgörande faktor eftersom billån med säkerhet har något hårdare krav.
På den här sidan går vi igenom hur det fungerar att låna med respektive utan bilen som säkerhet när du ska köpa begagnad bil och vad som är extra viktigt för dig att tänka på.
Ta billån med säkerhet till begagnad bil
Att låna med bilen som säkerhet innebär att du kan få ett lånebelopp på upp till 80 procent av bilens värde som högst. Minst 20 procent (kontantinsatsen) måste du bekosta själv. Kraven för billån med säkerhet är lite hårdare överlag än för lån utan säkerhet, och det kan vara bra att vara medveten om. Du måste till exempel i regel köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare (du får alltså inte köpa bilen av en privatperson) och ha bilen helförsäkrad under hela löptiden. Vissa långivare ser helst att bilen inte är äldre än 12 år när den slutbetalas, vilket du som planerar att köpa begagnat måste ha i åtanke.
De stora fördelarna med att ta billån med säkerhet är att räntan ofta är betydligt lägre (eftersom långivaren tar en lägre risk) och att själva låneprocessen i regel sker snabbt och smidigt direkt via bilhandlaren.
Fördelar med att ta lån med säkerhet till begagnad bil
- Oftast lägre ränta
- Smidig låneprocess (ofta direkt via bilhandlaren)
- Din nuvarande bil kan (i regel) läggas in som kontantinsats
Nackdelar med att ta billån med säkerhet till begagnad bil
- Kräver kontantinsats på minst 20 procent
- Bilen måste köpas hos auktoriserad bilhandlare.
- Bilen får inte vara för gammal (i regel max 12 år)
Ta billån utan säkerhet till begagnad bil
Vill du ta ett billån utan säkerhet för att bekosta bilköpet är det helt vanligt privatlån som gäller. I det här fallet finns det inga krav på vilken bil du ska köpa eller var du ska köpa den. Eftersom det är ett vanligt privatlån kan du också låna till hela köpesumman och slipper med andra ord betala en kontantinsats. Däremot är räntan på lån utan säkerhet ofta högre än på lån med säkerhet. Något som är viktigt att tänka på om du ska köpa den begagnade bilen privat är att du har sämre skydd än om du köper hos en bilhandlare. Då gäller nämligen köplagen (SFS 1990:931) i stället för konsumentköplagen (SFS 2022:260).
Info! En av de största skillnaderna mellan köplagen och konsumentköplagen är att den förra är dispositiv medan den senare är ”tvingande till konsumentens förmån”. Med dispositiv menas att att parterna kan frångå lagens bestämmelser, och eftersom köplagen bygger på avtalsfrihet har parterna möjlighet att avtala fritt om villkoren för köpet. Att konsumentköplagen är tvingande till konsumentens förmån innebär att näringsidkaren som huvudregel inte får ingå ett avtal med konsumenten där villkoren är sämre än de som står i lagen.
Fördelar med att ta billån utan säkerhet till begagnad bil
- Inga krav på vilken bil du får köpa
- Inga krav på var du ska köpa bilen
- Du får låna upp till hela köpesumman
Nackdelar med att ta billån utan säkerhet till begagnad bil
- Ofta högre ränta
- Sämre konsumentskydd (om du köper bilen privat)
- Inte lika smidig lån- och köpeprocess
Vilket billån till begagnad bil har lägst ränta?
Zmarta har den lägsta räntan på billån just nu (kontrollerat 2024-12-11). Räntan på billån är från 5.20 % men sätts individuellt.
Kan man ta billån med restvärde för att köpa en begagnad bil?
Ja, du kan ta ett billån med restvärde när du köper en begagnad bil. Det kan dock skilja sig beroende på bilfirma och hur mycket bilen är värd. Vill du ta ett billån med restvärde för att köpa en begagnad bil är det bäst att höra med din bilfirma om de erbjuder det.
Info! Billån med restvärde innebär att bilfirman uppskattar hur mycket bilen kommer att vara värd när lånets löptid är slut. Under löptiden amorterar du bara på restvärdet. Om restvärdet efter löptidens slut är högre än bilens faktiska värde måste du betala mellanskillnaden. Är restvärdet lägre än bilens faktiska värde får du däremot tillbaka mellanskillnaden. Då kan du också använda restvärdet för att finansiera lån till en ny bil.
Exempel för billån med restvärde
Du köper en bil för 200 000 kronor som förväntas vara värd 100 000 kronor efter tre år. Restvärdet är beräknat till 100 000 kronor. Utifrån det gör bilhandlaren upp en amorteringsplan. När dessa tre år har gått finns det tre möjliga utfall.
- Restvärdet är lika stort som bilens faktiska värde efter tre år. Om bilens värde efter tre år är exakt 100 000 kronor kan du då kvitta bilen mot den kvarvarande skulden.
- Restvärdet är lägre än bilens faktiska värde efter tre år. Om bilens faktiska värde är 130 000 kronor efter tre år och du löser den kvarvarande skulden på 100 000 kronor får du 30 000 kronor över som du kan använda som kontantinsats på en ny bil.
- Restvärdet är högre än bilens faktiska värde efter tre år. Är bilen värd 70 000 kronor efter tre år måste du skjuta till 30 000 kronor extra för att lösa lånet, eftersom bilen endast täcker 70 000 kronor av din skuld på 100 000 kronor.
Källor
- Riksdagen. Dokument och lagar. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar
Vanliga frågor om billån till begagnad bil
Du kan få billån både med och utan säkerhet även om du ska köpa en begagnad bil. Men billån med säkerhet har lite hårdare krav, både på bilen och på dig som låntagare, så läs på vad som gäller innan du ansöker.
Nej, för att beviljas ett billån med säkerhet måste du i regel köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare.
Om bilen är begagnad eller ej är inte en faktor i sig som varken höjer eller sänker räntan, utan det handlar om vilket slags billån du ansöker om. Passar ett billån utan säkerhet bättre för ditt bilköp än ett billån med säkerhet får du räkna med en något högre ränta.
Återbetalningstiden på billån med säkerhet ligger vanligtvis på mellan 36 och 48 månader (många långivare sätter gränsen vid 8 år), men det beror på hur gammal bilen är. Tar du ett lån utan säkerhet kan återbetalningstiden ofta ligga på mellan 1 och 20 år.