Hur fungerar ett billån till en begagnad bil?

Du kan ta ett billån för att finansiera köp av en begagnad bil. Ett billån med avbetalning är ett enkelt och smidigt sätt att låna pengar för att köpa en bil. Det finns flera långivare som erbjuder billån till begagnade bilar. Men innan du tar ett billån bör du jämföra villkoren hos olika långivare för att försäkra dig om att du får så bra villkor som möjligt. I tabellen här ovan kan du jämföra långivare som erbjuder billån till begagnade bilar.

Du kan köpa en begagnad bil antingen hos en bilhandlare eller av en privatperson. Dock går det inte att ta ett billån om du köper en begagnad bil av en privatperson. Då måste du ta ett privatlån i stället.

Att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare är oftast dyrare, men samtidigt är det mycket tryggare och säkrare än att köpa en begagnad bil av en privatperson.

När du köper en begagnad bil hos en auktoriserad bilförsäljare skyddas du av konsumentköplagen och de garantier du får från bilhandlaren. Dessutom kan du finansiera bilköpet med ett billån. 

Vad är ett billån och hur fungerar det?

Ett billån är ett lån som är speciellt utformat för att köpa bil, oavsett om det är en ny eller begagnad bil. Du måste köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare för att få ett billån. Dessutom måste du kunna betala 20 procent av köpeskillingen i kontantinsats. Långivaren beviljar alltså bara billån på upp till 80 procent av köpeskillingens värde. 

Ett billån kan bara tecknas i samband med att du köper en bil. Det är vanligtvis inte något problem att få ett billån på begagnade bilar som är upp till tio år gamla.

När du tar ett billån lämnar du även bilen som säkerhet. Billånet blir alltså knutet till bilen. Eftersom billånet har bilen som säkerhet är räntan oftast mycket lägre än om du tar ett privatlån för att köpa en bil. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan bilhandlaren tvångssälja den för att få tillbaka beloppet som du har lånat. 

Löptiden på ett billån ligger vanligtvis på mellan 12 och 72 månader, men det beror även på bilens ålder. 

Vad gäller för ett billån till en begagnad bil?

Det är inte alltid helt enkelt att få ett billån för att köpa en begagnad bil. De långivare som erbjuder billån till en begagnad bil kräver att du köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare. För långivaren är det säkrare att du köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare när de beviljar ett billån. En auktoriserad bilhandlare har vissa skyldigheter när de säljer en bil, vilket gör köpet tryggare.

Bilhandlaren kan erbjuda dig finansiering direkt i form av ett billån. Du behöver alltså inte kontakta en långivare själv. Om du dessutom har en bil som du vill byta in kan du använda den till hela eller en del av kontantinsatsen förutsatt att det finns ett värde i bilen.

När du tar ett billån för att köpa en begagnad bil får du sätta bilen som säkerhet. Om du inte kan betala tillbaka billånet kan bilhandlaren tvångssälja bilen för att få tillbaka pengarna som du har lånat. 

Vad händer med bilen när avtalstiden är slut?

När avtalstiden är slut kan du välja att byta in din bil mot en nyare bil. Om du vill behålla bilen kan du förlänga lånet tills du har betalat av billånet helt. Eller så kan du lösa lånet med egna medel och behålla bilen. 

Vem kan ta ett billån?

Alla som har en bra ekonomi och en bra kreditvärdighet kan ta ett billån. När du tar ett billån gör långivaren en kreditprövning på din ekonomi. Det är lättare att få ett billån om du inte har betalningsanmärkningar.

Förutom att du ska ha en bra ekonomi finns det vissa grundläggande krav för att du ska få ett billån.

För att få ett billån måste du

 • Vara minst 18 år
 • Vara skriven och folkbokförd i Sverige 
 • Ha en fast inkomst
 • Finansiera 20 procent av köpeskillingen

Kan jag ta ett billån utan att betala kontantinsats? 

Om du ska ta ett traditionellt billån måste du betala kontantinsats. Men om du inte har tillräckligt mycket pengar för att kunna betala kontantinsatsen som ett billån kräver kan du i stället ta ett privatlån. Du kan antingen ta ett privatlån bara till kontantinsatsen eller ta ett privatlån för att finansiera hela köpet.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Men det är viktigt att du går igenom din ekonomi innan du tar ett privatlån för att försäkra dig om att du klarar av att amortera och betala ränta på både privatlån och billånet.

Kan jag ta ett billån med restvärde för en begagnad bil?

Ja, du kan ta ett billån med restvärde när du köper en begagnad bil. Det kan dock skilja sig beroende på bilfirma och hur mycket bilen är värd. Vill du ta ett billån med restvärde för att köpa en begagnad bil är det bäst att höra med din bilfirma om de erbjuder det.

Tips! Billån med restvärde innebär att bilfirman uppskattar hur mycket bilen kommer att vara värd när lånets löptid är slut. Under löptiden amorterar du bara på restvärdet. Om restvärdet efter löptidens slut är högre än bilens faktiska värde måste du betala mellanskillnaden. Är restvärdet lägre än bilens faktiska värde får du däremot tillbaka mellanskillnaden. Då kan du ockå använda restvärdet för att finansiera lån till en ny bil.

Exempel för billån med restvärde

Du köper en bil för 200 000 kr som förväntas vara värd 100 000 kr efter 3 år. Restvärdet är beräknat till 100 000 kronor. Utifrån det gör bilhandlaren upp en  en amorteringsplan. När 3 år har gått finns det tre möjliga utfall.

1. Restvärdet är lika stort som bilens faktiska värde efter 3 år. Bilens värde efter 3 år är exakt 100 000 kronor. Du kan då kvitta bilen mot den kvarvarande skulden.

2. Restvärdet är lägre än bilens faktiska värde efter 3 år. Efter 3 år är bilens faktiskta värde 130 000 kr. När du löser den kvarvarande skulden på 100 000 kronor får du över 30 000 kronor som du kan använda som kontantinsats på en ny bil. 

3. Restvärdet är högre än bilens faktiska värde efter 3 år. Efter 3 år är bilen värd 70 000 kronor. Eftersom bilen endast täcker 70 000 kronor av din skuld på 100 000 kronor får du skjuta till 30 000 kr extra för att lösa lånet. 

Privatlån för att köpa begagnad bil privat

Om du vill köpa en bil av en privatperson kan du ta ett privatlån, eller ett blancolån som det också heter. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill.

Tar du ett privatlån för att köpa en begagnad bil kan du låna till hela beloppet. Dessutom behöver du inte lämna bilen som säkerhet. Men det finns vissa grundläggande krav som de flesta långivare ställer på den som vill ta ett privatlån.

För att få ett privatlån måste du

 • Vara skriven och folkbokförd i Sverige
 • Ha en fast inkomst
 • Vara minst 18 år

Räntan på ett privatlån är oftast högre än ett vanligt billån eftersom långivaren inte kan ha bilen som säkerhet. Men det går att få bra ränta och villkor även på ett privatlån. Ju bättre ekonomi och högre kreditvärdighet du har, desto lättare är det att förhandla och få en lägre ränta. 

Så skaffar du bästa billånet

Det finns flera smarta knep för att få en så låg ränta som möjligt på ditt billån. 

Så får du bästa räntan på billånet

 • Välj ett lån där du kan lämna bilen som säkerhet. Om du lämnar bilen som säkerhet får du oftast en lägre ränta och bättre villkor. 
 • Jämför billån hos olika långivare. Använd gärna vår tabell högst upp på sidan för att jämföra räntan hos flera långivare innan du ansöker om billån. Du kan även ta hjälp av en låneförmedlare som erbjuder billån.
 • Öka din kreditvärdighet. Avsluta krediter som du inte använder, undvik kreditupplysningar hos UC och undvik att ansöka om fler lån hos olika långivare. Ta med en medsökande på billånet.
 • Undvik billån med restskuld. Det går långsammare att betala tillbaka ett lån med restskuld, vilket gör att den totala summan för lånet blir mycket högre.
 • Välj billån med rörlig ränta. Historiskt sett har det alltid lönat sig att välja billån med rörlig ränta. Räntan är just nu dessutom väldigt låg och förväntas vara det under en längre tid.

Innan du väljer billån och skriver på låneavtalet bör du läsa igenom avtalet noga så att det inte tillkommer några extra kostnader.

Vanliga frågor om billån till begagnad bil

Går det att få ett billån till begagnad bil?

Ja, du kan få ett billån till att köpa en begagnad bil. Men bilen får inte vara för gammal och du måste kunna betala kontantinsatsen på 20 procent. Hur gammal bilen får vara varierar mellan de olika finansbolagen som erbjuder billån. 

Kan jag få ett billån för att köpa en begagnad bil av en privatperson?

Nej, du kan inte få ett billån för att köpa en begagnad bil av en privatperson. Du kan bara få ett billån när du köper bilen genom en bilfirma.

Vem kan få ett billån till en begagnad bil?

För att få ett billån till en begagnad bil måste du kunna betala kontantinsatsen på 20 procent. Du måste ha fyllt 18 år, ha en fast inkomst och du måste vara folkbokförd i Sverige.