Hur fungerar ett billån till en begagnad bil?

Du kan ta ett billån för att finansiera köp av en begagnad bil. Ett billån med avbetalning är ett enkelt och smidigt sätt att låna pengar för att köpa en bil. Det finns flera långivare som erbjuder billån till begagnade bilar. Men innan du tar ett billån bör du jämföra villkoren hos olika långivare för att försäkra dig om att du får så bra villkor som möjligt. I tabellen här ovan kan du jämföra långivare som erbjuder billån till begagnade bilar.

Du kan köpa en begagnad bil antingen hos en bilhandlare eller av en privatperson. Dock går det inte att ta ett billån om du köper en begagnad bil av en privatperson. Då måste du ta ett privatlån i stället.

Att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare är oftast dyrare, men samtidigt är det mycket tryggare och säkrare än att köpa en begagnad bil av en privatperson.

När du köper en begagnad bil hos en auktoriserad bilförsäljare skyddas du av konsumentköplagen och de garantier du får från bilhandlaren. Dessutom kan du finansiera bilköpet med ett billån.

Vad gäller för ett billån till en begagnad bil?

Det är inte alltid helt enkelt att få ett billån för att köpa en begagnad bil. De långivare som erbjuder billån till en begagnad bil kräver att du köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare. För långivaren är det säkrare att du köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare när de beviljar ett billån. En auktoriserad bilhandlare har vissa skyldigheter när de säljer en bil, vilket gör köpet tryggare.

Bilhandlaren kan erbjuda dig finansiering direkt i form av ett billån. Du behöver alltså inte kontakta en långivare själv. Om du dessutom har en bil som du vill byta in kan du använda den till hela eller en del av kontantinsatsen förutsatt att det finns ett värde i bilen.

När du tar ett billån för att köpa en begagnad bil får du sätta bilen som säkerhet. Om du inte kan betala tillbaka billånet kan bilhandlaren tvångssälja bilen för att få tillbaka pengarna som du har lånat. 

Kan jag ta ett billån med restvärde för en begagnad bil?

Ja, du kan ta ett billån med restvärde när du köper en begagnad bil. Det kan dock skilja sig beroende på bilfirma och hur mycket bilen är värd. Vill du ta ett billån med restvärde för att köpa en begagnad bil är det bäst att höra med din bilfirma om de erbjuder det.

Tips! Billån med restvärde innebär att bilfirman uppskattar hur mycket bilen kommer att vara värd när lånets löptid är slut. Under löptiden amorterar du bara på restvärdet. Om restvärdet efter löptidens slut är högre än bilens faktiska värde måste du betala mellanskillnaden. Är restvärdet lägre än bilens faktiska värde får du däremot tillbaka mellanskillnaden. Då kan du ockå använda restvärdet för att finansiera lån till en ny bil.

Exempel för billån med restvärde

Du köper en bil för 200 000 kr som förväntas vara värd 100 000 kr efter 3 år. Restvärdet är beräknat till 100 000 kronor. Utifrån det gör bilhandlaren upp en  en amorteringsplan. När 3 år har gått finns det tre möjliga utfall.

1. Restvärdet är lika stort som bilens faktiska värde efter 3 år. Bilens värde efter 3 år är exakt 100 000 kronor. Du kan då kvitta bilen mot den kvarvarande skulden.

2. Restvärdet är lägre än bilens faktiska värde efter 3 år. Efter 3 år är bilens faktiskta värde 130 000 kr. När du löser den kvarvarande skulden på 100 000 kronor får du över 30 000 kronor som du kan använda som kontantinsats på en ny bil. 

3. Restvärdet är högre än bilens faktiska värde efter 3 år. Efter 3 år är bilen värd 70 000 kronor. Eftersom bilen endast täcker 70 000 kronor av din skuld på 100 000 kronor får du skjuta till 30 000 kr extra för att lösa lånet. 

Privatlån för att köpa begagnad bil privat

Om du vill köpa en bil av en privatperson kan du ta ett privatlån, eller ett blancolån som det också heter. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill.

Tar du ett privatlån för att köpa en begagnad bil kan du låna till hela beloppet. Dessutom behöver du inte lämna bilen som säkerhet. Men det finns vissa grundläggande krav som de flesta långivare ställer på den som vill ta ett privatlån.

För att få ett privatlån måste du

  • Vara skriven och folkbokförd i Sverige
  • Ha en fast inkomst
  • Vara minst 18 år

Räntan på ett privatlån är oftast högre än ett vanligt billån eftersom långivaren inte kan ha bilen som säkerhet. Men det går att få bra ränta och villkor även på ett privatlån. Ju bättre ekonomi och högre kreditvärdighet du har, desto lättare är det att förhandla och få en lägre ränta. 

Vanliga frågor om billån till begagnad bil

Går det att få ett billån till begagnad bil?

Ja, du kan få ett billån till att köpa en begagnad bil. Men bilen får inte vara för gammal och du måste kunna betala kontantinsatsen på 20 procent. Hur gammal bilen får vara varierar mellan de olika finansbolagen som erbjuder billån. 

Kan jag få ett billån för att köpa en begagnad bil av en privatperson?

Nej, du kan inte få ett billån för att köpa en begagnad bil av en privatperson. Du kan bara få ett billån när du köper bilen genom en bilfirma.

Vem kan få ett billån till en begagnad bil?

För att få ett billån till en begagnad bil måste du kunna betala kontantinsatsen på 20 procent. Du måste ha fyllt 18 år, ha en fast inkomst och du måste vara folkbokförd i Sverige.