Vad är ett billån med kampanjränta?

Att köpa bil och ta ett billån med kampanjränta är oftast väldigt förmånligt och den totala kostnaden för lånet blir mycket mindre. Kampanjränta på billån innebär att det är rea på billånet, vilket betyder att du får en extra låg ränta på billånet när du köper bilen.

Det är vanligt att bilhandlare erbjuder kampanj på bilar eller kampanjränta på billån när de har många bilar i lager som de måste sälja för att göra plats för nya modeller.

Hur vet man om man kan få billån med kampanjränta?

Genom att besöka bilfirmornas hemsidor håller du dig uppdaterad på vilka bilfirmor som erbjuder billån till kampanjränta. Bilfirman brukar vanligtvis marknadsföra kampanjräntan synligt på deras hemsida. Det går oftast inte att missa. 

Kampanjräntan kan även marknadsföras i butik. Ibland kan bilfirman erbjuda kampanjränta på alla bilar som finns i deras butik för tillfället. I vissa fall kan kampanjräntan vara kopplad till en viss modell som bilfirman vill sälja ut för att göra plats för nya modeller.

Spara pengar genom att köpa bil på kampanjränta

Genom att köpa bil när bilfirman erbjuder kampanjränta kan du spara mycket pengar. Därför kan det löna sig att vänta med att köpa bil tills bilfirman erbjuder kampanjränta.

Hur mycket du kan spara beror på hur stor rea bilfirman har på räntan. Om billånet i vanliga fall har en ränta på 4,20 procent men sänks till 1,95 procent när det är kampanjränta kan du spara många tusenlappar. Hur mycket pengar du sparar avgörs av flera andra faktorer.

Faktorer som påverkar kostnaden för bilen

 • Räntan 
 • Priset på bilen
 • Kontantinsatsen
 • Återbetalningstiden
 • Rak amortering eller annuitetslån

Skillnaden mellan ett lån med rak amortering och annuitetslån är att du betalar samma månadskostnad under hela perioden om du har ett annuitetslån. Om du väljer rak amortering kommer månadskostnaden däremot vara högre i början av lånet men sjunka allt eftersom du betalar av skulden på bilen. Oftast är det billigare att teckna ett billån med rak amortering.

Så mycket kan du spara om du köper en bil med kampanjränta

Det är inte helt ovanligt att bilfirman erbjuder en kampanjränta som är 1,5 till 2,5 procent billigare än vad räntan ligger på i vanliga fall. 

Köp utan kampanjränta

Du köper en bil för 300 000 kronor. Räntan är 4,20 procent. Kontantinsatsen är 20 procent vilket betyder att du måste betala 60 000 kronor själv. Återbetalningstiden är 48 månader. Du amorterar 5 000 kronor per månad.

Kostnad per månad

 • År 1 kostar bilen cirka 5 840 kronor per månad.
 • År 2 kostar bilen cirka 5 630 kronor per månad.
 • År 3 kostar bilen cirka 5 420 kronor per månad.
 • År 4 kostar bilen cirka 5 210 kronor per månad.

Köp med kampanjränta

Du köper en bil för 300 000 kronor. Kampanjräntan är 1,95 procent. Kontantinsatsen är 20 procent vilket betyder att du måste betala 60 000 kronor själv. Återbetalningstiden är 48 månader. Du amorterar 5 000 kronor per månad. 

Kostnad per månad

 • År 1 kostar bilen cirka 5 390 kronor per månad.
 • År 2 kostar bilen cirka 5 293 kronor per månad.
 • År 3 kostar bilen cirka 5 195 kronor per månad.
 • År 4 kostar bilen cirka 5 097 kronor per månad.

Om du köper en bil enligt exemplet ovan skulle det innebära att du under år ett sparar 5 400 kronor om du köper bilen med kampanjränta. Under år två skulle du spara 4 044 kronor, under år tre skulle du spara 2 700 kronor och under år fyra skulle du spara 1 356 kronor. På fyra år skulle du alltså spara cirka 13 500 kronor.

Vad är skillnaden mellan billån med kampanjränta och kampanj på bilen?

Tänk på att det är stor skillnad på att köpa en bil med kampanjränta och en bil på kampanj. När du köper en bil med kampanjränta får du en lägre ränta under hela avtalstiden. Det gör att du får en lägre månadskostnad under hela avtalstiden.

När du köper en bil på kampanj är den nedsatt vid själva köpet. Man kan säga att du köper en bil på rea. Ibland kan det löna sig att betala en högre ränta om kampanjen på bilen innebär att bilfirman har sänkt priset på bilen väldigt mycket. 

Vad du bör tänka på innan du tar ett billån med kampanjränta

Innan du tecknar ett billån med kampanjränta bör du jämföra den totala lånekostnaden med flera långivare. Bara för att bilfirman skriver kampanjränta betyder inte det att det är den lägsta räntan du kan få eller att det är det billigaste alternativet.

Enligt exemplet ovan skulle du kunna spara 13 500 kronor med kampanjränta. Men om bilhandlaren har en kampanj på bilen och sänker priset med 50 000 kronor skulle det innebära att det är billigare att köpa bilen på kampanj än att köpa bilen med kampanjränta.

Tänk på! Jämför alltid räntorna hos olika bilfirmor och titta gärna efter kampanjer, speciellt om du vet att det kommer en ny modell och bilfirman måste sälja ut de äldre modellerna. Där kan du göra riktigt bra fynd.

Vanliga frågor om kampanjränta

Hur mycket pengar kan jag spara på att köpa bil med kampanjränta?

Det beror på hur lång återbetalningstiden är och hur låg kampanjräntan är jämfört med den vanliga räntan som finansbolaget erbjuder genom bilfirman. Om räntan vanligtvis är 4,20 procent och kampanjräntan är 1,95 procent kan du spara cirka 13 500 kronor om du har en återbetalningstid på fyra år.

Har jag rätt att ångra mitt bilköp?

Nej, fri ångerrätt gäller bara om detta har utlovats särskilt i samband med köpet.

Kan värdet på bilen påverkas av om jag köper bilen med kampanjränta?

Nej, bilens värde påverkas inte för att du köper bilen med kampanjränta.

Vad är en bra kampanjränta?

En riktigt bra kampanjränta på ett billån är när räntan ligger mellan 0 procent och 1,95 procent.

Är det bättre att ta ett billån genom bilfirman än att ta ett banklån?

Oftast har bilfirman mer fördelaktiga lån genom deras finansbolag. Om räntan på billånet är hög kan det vara bra att kolla med banken om de kan erbjuda en lägre ränta på billånet.