Kontantinsats
Oavsett om det är en ny eller begagnad bil du ska köpa kan du finansiera köpet med ett billån, men du får bara låna upp till 80 procent av bilens värde och resten måste du betala själv. Den delen kallas kontantinsats. På den här sidan går vi igenom varför ett billån kräver kontantinsats, hur mycket du måste betala och även vilka alternativ som finns om du vill köpa bil utan kontantinsats.
Varför måste man betala kontantinsats när man tar billån?
När du tar ett billån med bilen som säkerhet får du som sagt inte låna till hela köpesumman utan måste betala en viss del av den själv, en så kallad kontantinsats Och detta är inget som bilhandlarna eller långivarna själva har bestämt, utan kontantinsatsen är fastställd enligt lag i syfte att skydda dig som låntagare och minimera risken för överskuldsättning.
Vad innebär ett billån med säkerhet?
Att ta ett billån med säkerhet innebär att du lämnar själva bilen som säkerhet för lånet. Om du av någon anledning inte skulle kunna betala av ditt lån har långivaren rätt att ta bilen och på så vis ändå få sina pengar tillbaka. Det låter kanske lite riskfyllt att lämna bilen som en slags pant, men så länge du sköter dina betalningar är det ju inga problem.
Den stora fördelen med att ta lån med säkerhet är att räntan på lånet ofta blir lägre, eftersom långivaren får en garanti på att de kommer få pengarna tillbaka.
Så räknar du ut kontantinsatsen på billån
Du får låna upp till 80 procent av bilens värde, vilket innebär att du måste lägga minst 20 procent i kontantinsats. Köper du en bil för 200 000 kronor ska du alltså betala minst 40 000 kronor i kontantinsats eftersom 200 000 x 0,2 = 40 000.
Vilka är fördelarna med att ta billån med kontantinsats?
Vissa kanske ser kravet på kontantinsats som något negativt, men faktum är att det medför flera fördelar. Kravet är ju som sagt framför allt infört i syfte att skydda dig och dina pengar.
Fördelar med att låna med kontantinsats
- Visar långivaren att du har ordnad ekonomi, vilket ökar dina chanser att få låna med bra villkor
- Sänker risken för både dig och långivaren eftersom lånet inte överstiger bilens värde
- Ger lägre månadskostnader eftersom lånet blir mindre och räntan således lägre
Kan man betala mer än 20 procent i kontantinsats?
Ja, om du har möjlighet kan du absolut betala mer än 20 procent i kontantinsats. Ju mer du kan betala själv, desto mindre behöver du låna, vilket bara är fördelaktigt för din ekonomi.
Vad gör man om man inte har pengar till kontantinsatsen?
Om du inte har hunnit spara ihop pengar själv, och inte heller har pengar från en tidigare bilförsäljning, finns det ofta möjlighet att finansiera hela eller en del av kontantinsatsen med ett privatlån. Det som är viktigt att tänka på då är att du kommer behöva betala ränta och amortering på två lån, vilket kan innebära relativt höga månadskostnader under en tid framöver.
Om du planerar att ta ett kontantinsatslån är det viktigt att du berättar det för långivaren eller bilhandlaren du ska ansöka om billån hos. Vissa accepterar nämligen inte lån till kontantinsatsen utan kräver att du själv bekostar den.
Kan man låna till bil utan kontantinsats?
Ja, du kan låna till ett bilköp utan att lägga en kontantinsats. Då handlar det dock om ett helt vanligt privatlån, även kallat billån utan säkerhet även om det alltså inte är ett ”riktigt” billån. Du kan då låna till hela summan och även köpa bil av en privatperson, till skillnad från ett billån med säkerhet som kräver att du köper bilen av en autoriserad bilhandlare.
Andra fördelar med att ta ett privatlån för att finansiera bilköpet är att du kan sälja bilen när du vill utan att först behöva kontakta långivaren (eftersom lånet inte är bundet till själva bilen), att du själv kan välja löptid på lånet och vilken bilförsäkring du vill ha.
Vilka nackdelar finns det med att ta privatlån för att köpa bil?
Man kan säkert lockas av ett privatlån just eftersom det finns möjlighet att låna till hela köpesumman, men det är viktigt att även känna till nackdelarna med den här typen av lån. Den största nackdelen är att räntan ofta blir betydligt högre än på ett ”riktigt” billån, vilket således innebär högre månadskostnader. Det beror ju dels på att lånesumman är högre, dels på att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan att få en säkerhet för lånet.
Det finns även en risk att skulden överstiger bilens värde. Skulle bilen till exempel tappa i värde snabbare än vad du betalar av på lånet kommer din skuld alltså vara högre än vad bilen är värd när du vill eller behöver sälja den. Det finns med andra ord risk för att du behöver fortsätta betala av ett lån för en bil som du inte ens äger längre.
Om du leasar en bil slipper du kontantinsatsen
Ytterligare ett alternativ för dig som inte kan eller vill betala kontantinsats, men fortfarande vill ha en bil, är privatleasing. Då äger du förvisso inte bilen utan hyr den en längre period, ofta upp mot tre år. Under leasingperioden betalar du en månadskostnad som är baserad på bilmodellen du har valt och hur många mil du kör.
Tips! På vår sida Leasa eller köpa bil – vad är bäst? kan du läsa mer om hur leasing fungerar.
Fördelen med leasing är ju att du slipper både lån och kontantinsats, och du behöver inte heller oroa dig för att bilen ska tappa i värde snabbare än väntat. Du betalar bara den avtalade månadskostnaden under leasingperioden och lämnar sedan tillbaka bilen när avtalet löpt ut. Nackdelen är dock att du oftast bara har relativt nya bilar att välja mellan, vilket kan innebära höga månadskostnader. Det finns dock vissa bilhandlare som erbjuder leasing även av begagnade bilar, så det kan ju i så fall vara ett alternativ för att försöka hålla kostnaderna nere.