Billån eller leasing – vad är bäst?
Vilket som är bäst av billån eller leasing är väldigt individuellt. Hur du använder bilen och vilka ekonomiska förutsättningar du har är det som främst avgör vilket alternativ som är bäst för dig.
Leasing passar dig som kan förutse ditt körande
Leasing innebär i princip att du hyr en bil från bilhandlaren under längre tid. Du betalar en månadskostnad för att ha tillgång till bilen och för vissa driftkostnader, såsom grundläggande service. Exakt vad som ingår varierar dock mellan olika avtal.
Ett leasingavtal gäller oftast i 2–3 år. När tiden är slut lämnar du tillbaka bilen till bilhandlaren. Om du vill kan du i samband med det teckna leasingavtal för en ny bil.
Tänk på! Kolla noga på vad som som ingår i leasingavgiften och vad du får stå för själv. Däckbyte, stenskott, parkeringsskador och bilförsäkring är några områden där villkoren kan variera.
Leasing är på många sätt en enkel och smidig lösning. Du slipper en del bekymmer och ansvar som en bilägare har när det gäller service, försäljning och värdeminskning. Du har också bra koll på vad du ska betala för bilen varje månad.
Med en leasad bil är du dock mer begränsad i din bilanvändning än om du äger bilen själv. Exempelvis får du betala extra om du kör mer än vad som ingår i avtalet. Du kan inte heller säga upp avtalet utan extra kostnader om du inte behöver bilen längre.
Fördelar med leasing
- Du behöver inget lån eller kontantinsats. Du behöver ingen större summa pengar att betala i kontantinsats när du leasar en bil. Då krävs bara att du klarar att betala månadsavgiften för den avtalade tiden.
- Fast månadskostnad. Du vet vad du betalar för bilen varje månad. I leasingavgiften ingår i regel försäkring och de flesta serviceärenden, även om innehållet kan variera beroende på avtal.
- Din bil blir aldrig gammal. Med leasing kan du vara först med de senaste bilmodellerna. Du slipper också tänka på värdeminskning och försäljning av bilen eftersom du lämnar tillbaka den när den avtalade tiden är slut.
Nackdelar med leasing
- Du får bara köra ett visst antal mil. I leasingavgiften ingår bara en viss körsträcka. Kör du längre än så behöver du betala extra för det.
- Dyrt att bryta avtalet i förtid. Vill du inte längre använda bilen kostar det pengar att bryta leasingavtalet i förtid. Du är alltså fast med avgiften för ett visst antal år när du leasar.
- Avtalet täcker inte alla skador. Se till att ha koll på vilka skador som ingår i leasingavtalet och inte. Om något händer och skadan inte ingår måste du betala reparationen ur egen ficka. Det gäller å andra sidan även om du ägt bilen själv.
Billån gör dig friare i din bilanvändning
När du tar ett billån lånar du en summa pengar för att köpa bilen själv. De pengarna betalar du sedan tillbaka över en viss tid som du bestämmer med långivaren. Du betalar också ränta på lånet.
Ett billån kan ha bilen som säkerhet, vilket ofta innebär en lägre ränta. Men du kan även teckna ett privatlån för att köpa bilen. I det fallet behöver du inte ha någon kontantinsats, utan kan låna hela bilens värde om du vill.
Tips! Ett privatlån kräver ingen kontantinsats, till skillnad från billån.
Den stora fördelen med billån är att du faktiskt äger bilen själv. Därmed är du fri att göra vad du vill med den. Du har ingen begränsning för hur långt du får köra eller hur länge du måste ha kvar bilen.
Med med friheten kommer också ett minus, nämligen att du själv står för allt som händer med bilen. Krävs exempelvis en reparation måste du inte bara bekosta det på egen hand, utan också kontakta verkstad och ta dit bilen.
Fördelar med lån för att köpa egen bil
- Du får köra så mycket du vill. När du äger bilen själv kan du ta bilen ut på en långsemester ibland utan att råka på någon extra avgift.
- Du är fri att byta bil. Om ditt låneavtal tillåter det kan du ha kvar bilen även efter att lånet gått ut. Du kan också sälja bilen och lösa billånet i förtid. Se bara till att ha rörlig ränta så du slippa betala för att lösa lånet.
- Du får dra av räntekostnaden. Betalar du din bil med lån får du göra avdrag för en del av räntan du betalar på lånet. Du får alltså tillbaka en del av månadskostnaden.
Nackdelar med billån
- Värdet på bilen minskar. Andrahandsvärdet på bilen blir mycket lägre än vad bilen är värd när du köper den. Ju längre du använder bilen, desto mindre kan du få för den när du vill sälja.
- Du står för alla driftkostnader själv. Däckbyte, försäkring, service, försäljning – allt ligger på ditt bord när du står som ägare på bilen. Det kan vara en trygghet för många, men innebär också en hel del jobb.
Är billån eller leasing billigare?
Avtal för både leasing och billån kan variera i oändlighet. Därför är det svårt att säga vilket alternativt som generellt är billigast. Det beror helt på hur förutsättningarna ser ut för dig.
För att leasing ska löna sig gäller det att du håller dig inom det avtal du har tecknat med bilhandlaren. Om du använder bilen mer eller på annat sätt går utöver ert avtal får du betala extra, och då kan det bli dyrare i stället.
Många gånger kan billån bli billigare. Allt hänger egentligen på hur stort lån du behöver ta, vilken ränta och andra villkor du får för lånet. Räkna också med värdeminskningen och hur mycket du får tillbaka för bilen om du säljer den senare.
När du jämför vad som är billigast behöver du väga den totala kostnaden av ränta och amortering för hela låneperioden mot totalsumman av månadsavgiften för leasing.
Faktorer som avgör kostnaden för leasing
- Månadsavgift för bilen
Faktorer som avgör kostnaden för billån
- Ränta per månad (minus ränteavdrag)
- Amortering per månad
- Kontantinsats (om bilen står som säkerhet)
- Värdeminskning (du kan kvitta bilens restvärde mot den kvarvarande skulden när lånet går ut)
Sedan tillkommer även kostnader för fordonsskatt och eventuell service under den tid som du använder bilen. Men det kan bli aktuellt i båda fallen.
Det finns många aspekter som kan variera i den här uträkningen. Om man till exempel tar ett privatlån till kontantinsatsen blir det även en ränta att betala för den. Tar man inget billån alls utan bara ett privatlån på hela summan blir den totala räntan förmodligen högre.
Vilka krav gäller för att leasa en bil?
Kraven för leasing liknar på många sätt kraven för ett billån. Du behöver vara över 18 år, ha ett svenskt personnummer och i de flesta fall även körkort.
Vissa bilhandlare kan också ha krav på anställning och en viss årsinkomst för att få leasa bilar via dem. Betalningsanmärkningar accepteras vanligtvis inte heller. Även bland långivare kan dessa krav variera, så det är egentligen ingen större skillnad mot att låna pengar till att köpa en bil.
Ska jag välja leasing eller billån?
Sammanfattningsvis är det alltså upp till dig vilket alternativ som passar just dig bäst. Fundera och räkna på dina förutsättningar och vad de olika lösningarna skulle kosta för dig. Förhoppningsvis kan du få en tydligare bild då om du ska leasa bilen eller låna till ett bilköp.
Leasing passar dig som
- Vill kunna förutse kostnaderna
- Vet hur mycket du ska använda bilen
- Vill köra nya bilmodeller
Billån passar dig som
- Vill kunna använda din bil utan begränsningar
- Har god kreditvärdighet
- Vill kunna byta bil när du känner för det