Volvo har inlett ett samarbete med det japanska företaget Isuzu. Foto: piyaphun phunyammalee/Shutterstock.com och Stockphotos RBL/Shutterstock.com

Bilnyheter Ekonomi

Volvo säljer sitt lastbilsmärke UD Trucks till Isuzu, en japansk aktör. Detta har gett bra genomslag på Volvos aktier, som har ökat med 3,6 procent. Däremot återstår att se om konkurrensfördelar på den japanska lastbilsmarknaden kommer att förhindra överlåtelsen till Isuzu, skriver SvD Näringsliv.

På en i övrigt fallande börs var lastbilstillverkaren Volvo ett företag som stack ut hos Stockholmsbörsen i onsdagens besked. Det skriver SvD Näringsliv i en artikel om storbolagens situation på börsen. Volvos aktie har nämligen ökat med 3,6 procent.
Ökningen skedde i samband med ett besked om en överlåtelse till det japanska företaget Isuzu. Volvo planerar nämligen att överlåta sitt lastbilsmärke UD Trucks till Isuzu. I samband med detta kommer också de två företagen att påbörja ett strategiskt samarbete.
Överlåtelsen förväntas få Volvos nettokassa att öka med ungefär 22 miljarder kronor, och rörelseresultatet att växa med cirka två miljarder kronor.

Volvos vd välkomnar det positiva aktiebeskedet

På sistone har UD Trucks haft liten lönsamhet och därmed haft det kämpigt en tid. Aktiebeskedet välkomnas därför av Volvo och tillverkarens vd Martin Lundstedt.
– Vi får en spelare som är nummer ett i det japanska segmentet både på hemmamarknaden men även på ett flertal av de större exportmarknaderna som Australien, Sydafrika och Thailand, säger Martin Lundstedt i en kommentar till Dagens Industri.

Japans konkurrensmyndighet måste pröva överlåtelsen

UD Trucks andel av Japans marknad för tunga lastbilar ligger på 18 procent. Isuzu har redan en ännu högre andel på marknaden, nämligen 26,5 procent.
En konsekvens av detta är att Japans konkurrensmyndighet behöver uttala sig i frågan om vad den här sammanslagningen mellan företagen innebär för marknaden, och om de kan tillåta att den genomförs.
Men enligt Martin Lundstedt är Volvo positiva till att överlåtandet av UD Trucks kommer att gå igenom hos konkurrensmyndigheten. Han menar att dagens offentliggörande av affären visar att de bedömer möjligheterna vara goda att de klarar prövningarna hos myndigheten.