illustration av bensinpump och en elladdningsstation för bilarAtt förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar kan vara vad som krävs för att gå över till eldrivna fordon. Det menar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Tasha Vector/Shutterstock.com

Regleringar

För att få fart på övergången till eldrivna bilar behöver helt bensin- och dieseldrivna bilar förbjudas. Det säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett uttalande. Volvo själva har gjort stora satsningar på el- och hybridbilar, skriver Breakit.

Så gott som alla bilföretag har i dag hakat på trenden att satsa på eldrivna bilar. Företaget Teslas framgång på börsen visar tydligt på elbilarnas uppgång. Det gör även de subventioner som har införts från politiskt håll för att elektrifiera fler fordon.

Men det behövs mer än så för att fordonsflottan ska kunna elektrifieras på riktigt. Det säger Håkan Samuelsson, som är vd för Volvo Cars. Han menar att det behövs hårdare tag för att elbilarna faktiskt ska bli ledande på marknaden.

Ett förbud är mer effektivt än tillfälliga incitament

Den ultimata åtgärden vore att politiker helt och hållet förbjöd bilar drivna på bensin eller diesel. Det vore en mer effektiv lösning än dagens subventioner, menar Håkan Samuelsson.

– Medan tillfälliga incitament kan uppmuntra industrin att gå i rätt riktning kan det vara mera effektivt för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en elektrisk framtid, påpekar han i ett uttalande.

Det är nämligen omöjligt att bygga upp en lönsam och framgångsrik affärsverksamhet med hjälp av incitament, menar Håkan Samuelsson vidare.

Volvo Cars satsar på el- och hybridbilar

Hans eget företag Volvo Cars har själva satt höga mål i riktning mot en eldriven framtid. År 2025 ska 50 procent av bolagets bilmodeller vara helt och hållet elektriska, enligt planerna.

Den andra hälften av bilmodellerna ska vara hybrider, det vill säga bilar som dels drivs på el, dels på andra medel såsom bensin och diesel.

Än så länge finns dock bara en eldriven bil i Volvos sortiment. Men deras elbilssatsning sker också via bilmärket Polestar, som inriktar sig mot just elbilar och hybridbilar.