Grå Volvo XC90 med Uber logga på sidanVolvo och Uber har tillsammans tagit fram en helt självkörande bil. Foto: Sean Leonard/Shutterstock.com

Bilnyheter

Volvo och Uber har tillsammans tagit fram en självkörande produktionsbil. Bilen är utrustad med flera extra säkerhetsfunktioner, skriver Expressen. Volvo har en förhoppning om att en tredjedel av alla bilar som säljs 2025 ska vara självkörande.

Inom ett antal år kommer det finnas självkörande produktionsbilar på svenska vägar. Biltillverkare världen över arbetar just nu med tekniken. Vissa har kommit längre än andra.
Svenska Volvo är en av få som faktiskt har tagit fram en helt självkörande produktionsbil. Nyligen visade man upp en ny XC90. Bilen är utvecklad tillsammans med det appbaserade taxibolaget Uber och bilen använder Ubers autonoma system.
Bilen som företagen tillsammans har tagit fram är en del av det avtal som tecknades 2016 som innefattar leverans av tusentals autonoma bilar.

Bilarna får flera säkerhetsfunktioner

Volvo och Uber har jobbat med säkerheten kring bilarna i många år. De ny XC90-modellerna kommer utrustas med flera extra säkerhetssystem för såväl styr- och bromsfunktionen ifall de primära systemen slås ut.
Dessutom ska sensorer installeras för att bilarna ska kunna manövrera på ett säkert sätt även i städer.
Just säkerheten har annars varit ett frågetecken kring Volvo och Ubers gemensamma bilprojekt. Förra året omkom en kvinna i Arizona efter att hon blivit påkörd av en Uber av modellen XC90 när den var i självkörande läge.

En tredjedel av Volvos bilar ska vara självkörande om sex år

Volvo har stora planer när det kommer till sin bilflotta av självkörande bilar. I mitten av nästa årtionde, det vill säga 2025, förväntas en tredjedel av alla Volvobilar som säljs vara självkörande.
Den som är sugen på en självkörande bil behöver dock inte vänta så länge. Redan nästa år börjar företaget lansera sina autonoma bilar. Volvo själva tror att autonom körning i framtiden kommer att leda till en säkrare trafik. Dessutom anser man att autonoma bilar bidrar till en bättre körupplevelse.