Ellastbil från Volvo står vid laddningsstation.EU-krav på lägre koldioxidutsläpp och hög konkurrens från andra tillverkare av ellastbilar är några av utmaningarna som AB Volvo står inför. Foto: VanderWolf Images/Shutterstock.com

Bilnyheter

AB Volvo, som tillverkar lastbilar, visar på rekordstark omsättning och rörelsevinst enligt siffrorna för tredje kvartalet. Däremot sjönk orderingången rejält. Det är inget gott tecken för Volvo eller ens för landet i stort, enligt en kommentar från Jonas Fröberg i DN.

AB Volvo är Sveriges största arbetsgivare, med över 22 000 anställda, och därmed är ett av landets viktigast bolag. Jonas Fröberg menar att Volvos orderingång är en av de bästa konjunkturindikatorerna vi har, det vill säga en fingervisning om hur det kommer gå för den vanliga svensken ekonomiskt.

Om lastbilsförare är villiga att lägg ut pengar på dyra lastbilar bådar det gott för ekonomin. Men så är alltså inte fallet nu. Volvos orderingång sjönk nämligen med 27 procent under årets tredje kvartal.

EU vill införa koldioxidkrav på lastbilar

En av Volvos största utmaningar i närliggande framtid är enligt Jonas Fröberg de allt högre kraven på hållbara lastbilar.

Som ett exempel kommer EU att införa ett koldioxidkrav på lastbilar. Tidigare har det bara funnits krav på lokala utsläpp av sot, kväveoxier och liknande.

Volvo har kritiserat förslaget. De vill i stället satsa på att gå över till ellastbilar. Jonas Fröberg menar att anledningen till detta är att Volvo i princip bara säljer diesellastbilar. Det är nämligen väldigt svårt att få ner koldioxidutsläppen för dieselbilar.

Hög konkurrens av ellastbilar

En annan svår utmaning som Volvo står inför är konkurrensen från andra bolag som börjar satsa på eldrivna lastbilar. Där ligger bland annat Tesla i framkant, men även kinesiska märken som BYD håller på att bli ett verkligt hot för Volvo.

Tidningen Automotive News skrev nyligen om ellastbilen Tesla Semi, som slog alla konkurrenter i räckvidd och prestanda i ett räckviddstest. Teslas bil kunde köras 64 mil på en laddning. Ellastbilen Volvo VNR Electric kom på fjärde plats i testet med en räckvidd på 28 mil.

Tesla jobbar också mycket på att sänka tillverkningskostnaderna ordentligt, precis som de har gjort med sina personbilar.