Foto: Yauhen_D/Shutterstock.com

Bilnyheter

Det blir allt mer omodernt att äga sin egen bil. Det anser åtminstone Volvo som ska införa en bildelningstjänst där man med hjälp av en app ska kunna se var närmaste lediga Volvo-bil finns.

Volvo ser en framtid där allt färre äger sin egen bil. Därför har man valt att lansera bildelningstjänsten M. Tanken är att tjänsten ska vara ett alternativ till att äga bilen privat.
Med hjälp av en app ska användarna kunna se var närmaste lediga bil finns. Utöver det ska användarna även kunna svara på frågor om sina behov för att få en så bra användarupplevelse som möjligt.
– En stor skillnad är att vi utvecklar en tjänst som ska förstå dig, och som du ska förstå. Det ska kännas som att du har en egen bil, utan att du äger den. Det här blir inte nödvändigtvis en masstjänst, utan en premiumvariant med lite högre krav på leverans, i alla avseenden, säger Volvo Car Mobilitys chef, Bodil Eriksson, till Ny Teknik.

Bildelningsföretaget Sunfleet kommer bli en del av nya tjänsten

Sedan 90-talet har Volvo drivit ett bildelningsföretag vid namn Sunfleet. Sunfleet har idag cirka 500 000 transaktioner om året och närmare 1 700 bilar.
Bolaget kommer nu integreras i M och alla Sunfleets nuvarande medlemmar kommer automatiskt att flyttas över till den nya tjänsten.
– Mobilitet förändras i grunden och Volvo Cars leder den omvandlingen. Lanseringen av M skapar nya intäkter för Volvo Cars och är ett led i företagets ambition att skapa fler än 5 miljoner konsumentrelationer fram till mitten av det kommande decenniet, säger bolagets vd, Håkan Samuelsson.

Tjänsten lanseras i början av nästa år

Utvecklingen av tjänsten kommer främst ske i Stockholm och under året kommer flera större tester att genomföras.
Förhoppningen är att bildelningstjänsten ska kunna lanseras i Sverige och USA i början av nästa år.