Elbil från Volvo laddas i stadsmiljö. I bakgrunden syns ett lägenhetshus med upplysta fönster.Volvo Cars bokslut visar något sämre siffror jämfört med föregående år. Foto: Moritz Denke/Shutterstock.com

Bilnyheter

Flera bilföretag, till exempel Tesla och Ford, har sänkt priset på sina elbilar. Men när Volvo Cars presenterade sitt bokslut meddelade de att de inte kommer sänka priset på sina bilar. Vd:n Jim Rowan menar att efterfrågan är hög, och därför finns det ingen anledning att sänka priserna, skriver SvD Näringsliv.

Förra året kom Volvo Cars in på Stockholmsbörsen igen, och i torsdags presenterade de sitt första bokslut sedan dess. Rörelsevinsten under fjärde kvartalet hamnade på 3,4 miljarder kronor. Det är lägre än 2021 men ändå förväntat med tanke på hur marknaden ser ut.

Året har enligt Jim Rowan varit utmanande, och företaget har påverkats mycket av Ukrainakriget och covidrestriktionerna i Kina.

Flera andra biltillverkare sänker priserna på elbilar

Det har utvecklats något av ett priskrig på elbilsmarknaden. I början av året sänkte Tesla priset på bland annat Model Y med cirka 150 000 kronor. Även Ford har meddelat sänkta priser.

Men Volvo Cars planerar inte att göra detsamma. Jim Rowan bedömer att efterfrågan på Volvos produkter fortfarande är hög, trots inflation och höga energikostnader.

– Vår orderbok är på den högsta nivån någonsin och vi ser inte heller avbokningar, så när jag tittar på dessa faktorer så ser jag inte att det är några skäl till prissänkningar, säger han till SvD.

Tror på tillväxt under 2023

Företaget tycker att prognosen för det här året ser ljus ut. En stor anledning till det är att man ser tecken på att bristen på halvledarkomponenter kommer avta.

Har lanserat kostnads- och effektiviseringsprogram

Men trots att man ser en ljusning på marknaden har Volvo Cars ändå planerat att spara in på vissa områden. Det innebär dock inte att man kommer skära ner på personal.

Något som de anställda dock kommer märka av är den mycket lägre bonusen. Under 2021 fick alla anställda en bonus på 200 procent, men i år är den endast 78 procent. För en fabriksarbetare i Torslanda innebär det att bonusen i år är 14 040 kronor, jämfört med 35 000 kronor föregående år.

Men företagets finanschef Johan Ekdahl är glad att de kan betala ut någon bonus över huvud taget, med tanke på det utmanande året.