volvobilar inne hos bilförsäljareVolvo Cars är beredda på att både försäljning och vinst kommer att se ut ungefär som ifjol under andra halvåret 2020. Foto: bebro/Shutterstock.com

Bilnyheter Ekonomi

Försäljningen av bilar från Volvo Cars ser ut att börja återhämta sig efter den stora dippen som covid-19 orsakat. Vd:n Håkan Samuelsson räknar med ett stabilt andra halvår, men tror att bilköparna kommer att handla på ett annat sätt än tidigare, skriver SvD Näringsliv.

Coronapandemin har haft stora konsekvenser för biltillverkaren Volvo Cars. Företaget tvingades stänga flera fabriker under april månad, och det har varit tomt på kunder i bilhallarna.
Läget har sakta blivit bättre därefter, men trots detta blev nettoförlusten det första halvåret 1,2 miljarder kronor. Under samma period har försäljningen minskat med hela 14 procent och ligger på 112 miljarder kronor.

Räknar med samma försäljningsnivåer som 2019

Trots detta är Volvo Cars vd Håkan Samuelsson optimistisk. Under juli har man sett hur bilköparna snabbt återvänt till marknaden, och nu ligger försäljningen på samma nivå som under juli förra året.
Det här tyder på en stark återhämtning för Volvo Cars. Företaget räknar med att försäljning och vinst kommer att ligga på samma nivåer som 2019 under det andra halvåret, även om det är svårt att säga vad en eventuell andra smittovåg skulle få för konsekvenser.

Efterfrågan på bilar med elmotorer ökar

Samtidigt tror inte Håkan Samuelsson att läget kommer att bli riktigt detsamma efter pandemin. Bilköparnas beteende och efterfrågan kommer att se annorlunda ut, menar han.
– Våra kunder kommer inte att gå in och köpa samma bilar som tidigare och de kommer inte att handla på samma sätt som före pandemin.
Troligtvis kommer fler att välja bilar med elmotorer, om man ska tro trenden hittills. Redan under första halvåret såldes dubbelt så många laddbara Volvo-bilar jämfört med ifjol. Den utvecklingen kommer leda till att Volvo Cars klarar sig från utsläppsböter som nyligen har införts av EU, enligt Håkan Samuelsson.

Sammanslagning med Geely Automotive blir fortfarande av

Volvo Cars har planerat att slå ihop sig med sitt systerbolag Geely Automotive. Även om det här arbetet fick läggas på is under juni då Geely Automotive ansökte om listning på Shanghaibörsen, är planen fortfarande att sammanslagningen ska göras längre fram.
Enligt Håkan Samuelsson kommer de att göra en ny tidplan för sammanslagningen och gå ut med mer information senare i år.