En bild på en blå Tesla Model 3Tesla Model 3 drog till sig en hel del blickar på elbilsmässan. Foto: Aleksei Potov / Shutterstock.com

Bilnyheter

Elbilsmässan i Göteborg lockade över 10 000 besökare förra året. Under helgens mässa var intresset ännu större. På plats fick besökarna se nya elbilar från blandad annat Audi och Kia. Mest uppmärksamhet väckte ändå nya Tesla Model 3 som snart ska lanseras i Europa.

E-car Expo hade i år flyttat till större lokaler i Göteborg. På plats fanns många biltillverkare för att visa upp sina elbilar. Intresset var stort och ser ut att ha slagit förra årets notering på 10 000 besökare.
Bilarna som visades upp var bland annat från Audi, Volvo och Kia. Mest uppmärksamhet fick dock den amerikanska elbiltillverkaren Tesla. För första gången på svensk mark visades Model 3 upp. Bilen gör snart premiär på europeiska vägar.
Här går vi igenom fyra höjdpunkter från mässan.

Audi visade upp sin första elbil

För allra första gången på svensk mark visade den tyska biltillverkaren Audi upp sin första elbil. Nya Audi E-tron är en fyrhjulsdriven suv med ett batteri på 95 kWh och en räckvidd på 40 mil.
Bilen kommer med dragkrok som tillval och ha en dragvikt på 1,8 ton. Bilen har ett pris från 885 000 kronor och de som förbeställer bilen får den levererad till det första kvartalet 2019.

Tesla Model 3 lanseras snart i Europa

På plats i Göteborg fanns även Tesla med sin nya Model 3. Intresset för bilen var stort trots att det inte var tillåtet att köra den. Många passade dock på att provsitta i den.
Nya Model 3 rullade ut på gatorna i USA redan för 1,5 år sedan men det är först nu bilen ska börja levereras till Sverige. Intresset för bilen har varit enormt och cirka 450 000 personer har ställt sig i kö för att få köpa bilen. Att bara ställa sig i kön kostar dessutom 1 000 dollar.
Tesla Model 3 sägs vara en ”folkbil” och den billigaste varianten kostar från 45 0000 dollar. Under nästa år kommer det komma en ännu billigare variant med en prislapp från 35 000 dollar.

Ny Kia till ett pris av 430 000 kronor

Sydkoreanska Kia Niro EV hade Sverigepremiär i helgen. Bilen kommer på den svenska marknaden säljas med ett batteri på 64 kWh och ge omkring 48 mil vid blandad körning. Precis som med Audi E-tron kommer Niro EV ha dragkrok som tillval.
Leveranserna kommer påbörjas i början av nästa år till ett pris av närmare 430 000 kronor.

Elektriskt och autonomt fordon från Volvo

Volvo kom till elbilsmässan i Göteborg med laddhybriden V60 och nya konceptfordonet 360C som hade världspremiär för några månader sedan. 360C är ett elektriskt och autonomt fordon som Volvo vill ska förändra definitionen av en bil. Det mest tydliga skillnaden mellan 360C och en vanlig bil är att den helt saknar förarplats.
Volvo vill att den nya bilen ska fungera som ett substitut till korta flygresor eller som ett mobilt kontor.
– 360C är en konversationsstartare för vad det kan leda till. Vi har satt människan – inte tekniken – i centrum med detta fordon, säger Volvos produktstrateg, Lars Blenwall, till Nyteknik.
Om bilen någon gång kommer produceras för privat bruk är högst tveksamt.