Man som leende tittar in i backspegeln medan han kör bil.Endast 6 av 10 svenskar vet att man måste använda blinkers i korsningar, enligt en undersökning från Kvdbil. Foto: Rido/Shutterstock.com

Undersökningar

En undersökning från Kvdbil visar att svenskarnas kunskaper om trafikregler brister på vissa områden. Det är inte heller så stor skillnad på kunskapsnivån om man jämför de som kör bil och de som inte kör bil.

Kvdbil har med hjälp av Kantar Sifo testat 1 316 svenskars kunskaper om trafikregler. 1 055 deltagare var bilister, medan resterande var personer som inte kör bil. Vissa regler hade de allra flesta koll på, till exempel att man måste använda bilbälte och att man inte får köra onykter. Men det fanns också flera regler där många hade en felaktig uppfattning.

Endast 6 av 10 hade koll på regel om blinkers i korsningar

Kvdbil lyfter i ett pressmeddelande fram några av de mest okända reglerna. Till exempel var 26 procent av deltagarna ovetande om att man måste lämna företräde åt bilar från höger i en korsning där inga andra väjningsregler anges på skyltar (det vi kallar ”högerregeln”). Ungefär lika många (24 %) visste inte att man som bilist ska lämna företräde för gående vid övergångsställen. Och det var bara 60 procent av deltagarna som hade koll på att man måste använda blinkers i korsningar.

Ännu större kunskapsluckor när det gäller mer dolda trafikregler

Det fanns trafikregler som var ännu mer okända, och de här reglerna beskriver Kvdbil som ”mer dolda trafikregler”. Endast 15 procent av deltagarna svarade rätt på frågan om man kan få böter för att varva motorn (det kan man).

Några andra frågor där många svarade fel handlade om att ha lösa husdjur i bilen, köra för långsamt eller att inte ha någon varningstriangel i bilen. Ingen av dessa saker är tillåtna, men det var många som inte visste det.

”Vissa följer sina egna trafikregler”

Daniel Odsberg, som är försäljningschef på Kvdbil, hade följande att säga om undersökningens resultat:

– Ibland får man intrycket av att vissa följer sina egna trafikregler, och detta kan möjligtvis ses som en bekräftelse på det. Man får hoppas att de åker i säkra bilar och ändå visar någon form av hänsyn till medtrafikanter.