Teslaladdare på rad på en mack.Teslas investerare är oroliga att Elon Musk inte kommer ha tillräckligt med tid att driva Tesla efter köpet av Twitter. Foto: Jag_cz/Shutterstock.com

Bilnyheter

Sedan Elon Musk började planera att köpa Twitter har Tesla-aktien sjunkit kraftigt. Och enligt analytiker finns det risk att raset bara fortsätter. Men det beror främst på dålig efterfrågan på bilar än att Musk skulle tappa fokus på Tesla, enligt SvD Näringsliv.

I slutet av april offentliggjordes Elon Musks planer att ta över Twitter. Sedan dess har Tesla-aktien sjunkit med nästan 40 procent. Det kan jämföras med Nasdaq-börsen som har bara har sjunkit med hälften så mycket.

Tappet beror delvis på att Elon Musk själv har sålt några av sina Tesla-aktier för att kunna köpa Twitter.

Oro bland Teslas investerare

Investerare i Tesla är oroliga över att Elon Musk inte kommer att hinna jobba med Tesla så mycket framöver. De menar att bolaget fortfarande växer snabbt. De ska starta flera fabriker och håller på att utveckla flera nya bilmodeller.

Och Elon Musk själv säger i en intervju att hans arbetsbelastning har ökat sedan Twitter-köpet, från ”kanske 78 timmar i veckan till troligen 120”. Men han tror att det kommer vara lättare att hantera Twitter än till exempel SpaceX eller Tesla.

Förutom Twitter och Tesla har ju Musk flera andra företag, till exempel SpaceX, The Boring Company och Neuralink.

Fördel att Musks företag har så stor bredd

SvD Näringsliv har pratat med fordonsanalytikern Magnus Behm, som inte är lika orolig över Elon Musks arbete med Twitter och de övriga bolagen. Han tror snarare att det finns fördelar med att företagen har så stor bredd och kan kopplas ihop med varandra.

Till exempel kan bredbandsnätet som skapas med Elon Musks satelliter användas för Teslas utveckling av självkörande bilar.

Finns andra orsaker till att aktien har sjunkit

Tittar man ur ett bredare perspektiv finns det andra orsaker till att Tesla-aktien har sjunkit. Den har förut varit en riktig kursraket och stigit snabbt i värde, precis som andra nya elbilstillverkare. Men många har nu fallit tillbaka.

– Att Teslaaktien gått ned är en kombination av att bolaget är högt värderat och att det börjar bli oroligt på deras hemmamarknad. Investerarna oroar sig för om konsumenterna vågar köpa dyra varor. Så det finns risk för att aktien kan gå ned mer än så här, säger Magnus Behm.