Privatekonomi Tips & råd

Finansieringen av ett bilköp är viktig för ett lyckat bilägande. I dagsläget är det alltmer populärt att ta ett billån, men det finns även flera risker med detta. Bland annat gäller det att undvika dåliga långivare och dåliga villkor.

I dag finansierar flera svenskar än tidigare sitt bilköp med lån. För den som inte är uppmärksam vid tecknandet av ett billån kan det dock bli en tråkig historia. För att undvika tråkiga överraskningar vid ditt bilköp bör du därför utreda långivarens seriositet, räntor och undvika krångliga avtal samt ta hänsyn till bilens värdeminskning.

Utred vem som är långivaren

Det är inte alltid solklart vem det är som faktiskt är långivaren vid ett billån. Detta gäller främst då du lånar via en bilhandlare, då de ofta fungerar som säljare av lånet. Se i stället till att ta reda på vem som verkligen beviljar ditt billån.

Tänk på! Bilhandlare är sällan själva långivare, utan fungerar som säljare åt långivaren bakom lånet.

När du vet vem som är ansvarig för krediten bör du utreda vem som äger långivaren. Är det en större bank eller ett företag som specialiserar sig på privatlån? Oavsett så se till att långivaren är seriös och har tillstånd för kreditgivning i Sverige hos Finansinspektionen.

Jämför billån och välj rätt från början

Ett vanligt misstag vid billån är att inte jämföra olika långivare för billån. Istället väljer man sin vanliga bank, eller lånar via bilhandlaren. Att göra det kan dock bli en onödigt dyr affär, så gott som alltid finns det flera konkurrenskraftiga alternativ som bör beaktas.

Eftersom att en bilaffär ofta är förhållandevis omfattande finns det mycket pengar att spara på att jämföra lånet. Se även till att vara uppriktig med din ekonomiska situation så att du får en korrekt uppfattning om din ränta och därmed kan välja ett billån med låg ränta.

Undvik otydliga avtal

De flesta känner sig inte helt bekväma när det kommer till juridiska termer och lagtext. Det finns dock en viktig skillnad mellan att inte förstå specifik lagtext och att inte förstå avtalet.

Tips! Ett avtal du inte förstår är inte ett avtal du vill signera. Ett kännetecken för en bra långivare är att villkoren är tydliga och inte döljs i krångliga formuleringar.

Är avtalet skrivet på ett sätt så att du, låntagaren, inte förstår innebörden är det inte ett avtal du vill signera. Vänder du dig istället till en seriös långivare bör det tydligt framgå exakt vilka skyldigheter och rättigheter du har som låntagare.

Räkna med bilens värdeminskning

Att låna till en bil och förvänta sig att den ska betala av lånet vid en försäljning är troligtvis väl naivt. Bilar har en erkänt hög värdeminskning, vilket främst gäller om du köper en nyare bilmodell. Ibland kan värdet av bilen sjunka med tiotals procent under bara ett år.

Tänk även på att något äldre bilar har förhållandevis lägre värdeminskning. Köper du en helt ny bil bör du därför vara extra observant på den förväntade värdeminskningen.