Bensinslang i biltank.

Privatekonomi

Bensinpriserna är högre än de någonsin har varit. Trots det fortsätter svenskarna att tanka ungefär lika mycket. Däremot tankar man oftare men mindre varje gång, skriver SvD Näringsliv.

Priset på bensin höjdes fyra dagar i rad förra veckan och stannade på 24,18 kronor litern på torsdagen. För en liter diesel fick man betala 25,46 kronor. Men detta tycks inte avskräcka bilisterna, utan man har fortsatt tanka ungefär lika mycket.

Man trodde att smärtgränsen skulle vara nådd vid det här laget, men så är alltså inte fallet enligt Karin Hellgren, OKQ8:s kommunikationschef.

Inte bara priset som påverkar bilister

Enligt experter som SvD Näringsliv intervjuat är det inte bara priset som påverkar körningen. Faktum är ju att vi precis har kommit ut ur en pandemi som gjorde att körmönstren förändrades. Under pandemin var det många som körde mindre än vanligt, men när fler nu har börjat jobba på kontoret igen ökar körningen.

Besparingar från pandemin betalas nu

Pelle Envall, vd för Trafikutredningsbyrån, har ett annat perspektiv på bensinpriserna. Under pandemin sparade många in pengar på bensin. Dels var bensinen två kronor billigare under pandemin än före pandemin, dels stannade man mer hemma.

Så man skulle kunna se det som att det man sparade under pandemin har man fått betala under våren 2022.

– Med det tidsperspektivet borde det inte vara någon panik i kassan, men det funkar ju inte alltid så att det man sparar in ett år har man kvar för samma ändamål nästa år. Man har kanske redan spenderat de pengarna, säger Pelle Envall.

Kör mindre eller betala mer

Det är det valet som bilisterna står inför just nu. Före pandemin fick man lägga cirka 11 500 kronor per år på bensin om man kör genomsnittssträckan på 1 200 mil per år. I år kan man bara köra 960 mil för samma pris.

Pelle Envall tror att de flesta kommer köra samma sträckor men planera dem bättre. Till exempel kan man planera in flera ärenden på en resa.