Privatekonomi

Svenskarnas skuldberg fortsätter att växa och trots bankernas skärpta lånekrav lånar svenskarna allt mer. Enligt siffror framtagna av SCB har skulderna upp emot fördubblats under de senaste tio åren.

Under måndagen rapporterade Expressen om den fortsatt ökade skuldsättningen hos de svenska hushållen. Skulderna utgörs främst av bolån men konsumtionslånen är en kategori som under de senaste åren har genomgått en betydande ökning.

Svenskarnas ökade skuldsättning ska bero på strama bolånekrav

Den huvudsakliga anledningen till att svenskar i allt högre grad använder sig av konsumtionslån är att bolånekraven blir allt stramare. Något Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna, håller med om.
– Naturligtvis bidrar bolånetaket och liknande regleringar till ökad efterfrågan på konsumtionslån. Jag brukar avråda från det, eftersom räntan är så pass hög på konsumtionslån. Men jag förstår rävsaxen. Man måste ju ha någonstans att bo, säger han i en kommentar till Expressen.
Enligt siffrorna som SCB presenterat har tillväxten för konsumtionslån fördubblats sedan januari 2016. Då låg tillväxttakten på 3,2 procent, nu ligger den på 6,1 procent.

Marknadens nya låneaktörer tar hem den största vinsten på konsumtionslånen

De som gynnas mest av svenskarnas ständigt ökade skuldsättning och användning av konsumtionslån är bolånemarknadens nya aktörer. Flera av dem har växt på sig under de senaste åren och Resurs, TF bank och Collector är några som idag kan klassa sig som börsnoterade banker.
Mellan januari och mars i år har utlåningen av konsumtionslån för aktörerna ovan ökat och tillväxten har gett tvåsiffriga resultat.

Ökad vinst för låneaktörerna behöver inte vara till låntagares nackdel

Även om de nya låneaktörerna tar ut stora vinster på de allt fler skuldsatta hushållen i Sverige behöver det inte ses som en nackdel.
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, menar att det istället är något som i längden kan innebära lägre räntor för låntagarna.
– Det kan också betyda att konkurrensen har ökat. Det gör att vi som tar lån kan få lägre räntor, säger hon till Expressen.