fronten på en volvo med loggan i mittenVolvo Cars hade en skakig inledning på 2020, men under årets andra halva återhämtade sig företaget med råge och hade sitt starkaste halvår någonsin. Foto: nrqemi/Shutterstock.com

Bilnyheter

När Volvo Cars sammanfattar 2020 ser man att året varit lite av en berg- och dalbana. Men en tuff start mynnade ut i en riktigt bra avslutning, och enligt företagets vd Håkan Samuelsson gjorde man sitt starkaste halvår någonsin. Det skriver SvD Näringsliv.

Coronaåret 2020 var långt ifrån en dans på rosor för personbilstillverkaren Volvo Cars. I början av året fick fabriker och bilhallar lov att stängas ner, vilket såklart påverkade företagets omsättning. Men redan under sommaren tog bilförsäljningen ny fart, och särskilt stark var återhämtningen på den kinesiska och amerikanska marknaden.

”Starkaste halvåret någonsin”

Försäljningen ökade även i Europa och Volvo Cars tog sig tillbaka till samma försäljningsnivåer som året innan. SvD Näringsliv har pratat med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

– Vi såg en väldigt stark återhämtning och hade det starkaste halvåret någonsin. Vi hade också ett genombrott för elektrifieringen och i Europa var var tredje bil vi sålde laddbar, säger han till tidningen.

Volvo Cars inte ensamma om stark återhämtning

SvD menar att Volvo Cars sammanfattning av 2020 bekräftar de upplevelser som många av företagets konkurrenter har vittnat om. Biltillverkare som exempelvis Audi, BMW och Mercedes-Benz har alla uppgett att de haft en stark återhämtnings under den andra halvan av 2020, och då framför allt på den kinesiska marknaden.

Ökat bilbehov efter vårens stiltje

Ett ökat behov av nya bilar, efter den kraftiga nedgången i konsumtionen under våren, sägs ligga bakom den starka återhämtningen på bilmarknaden. Framför allt när det gäller branschens lite mer exklusiva segment.

Men man tror även att de stödpaket som lanserats i flera länder har haft en positiv inverkan på bilförsäljningen.

Krisen är inte över

Men trots Volvo Cars blomstrande försäljning och rekordvinst under den andra halvan av 2020, minskade försäljningen och nettovinsten om man ser till hela året. Och pandemin är ännu inte över. Biltillverkare över hela världen har fortfarande vissa svårigheter med att hålla fabrikerna rullande och få fram viktiga komponenter.

Volvo räknar ändå med lönsamhet

Tiderna må vara osäkra men Volvo Cars räknar ändå med ökande försäljningssiffror framöver. Ambitionen är att redan i år komma tillbaka till samma lönsamhet som innan pandemin.