Privatekonomi Tips & råd

Ett bilköp är ett av de dyraste köpen många gör och de flesta har inte den ekonomiska förmågan att betala hela köpet på en och samma gång med pengar man sparat. Idag är det vanligt att man lånar pengar för att kunna finansiera ett bilköp. Det finns flera olika sätt att göra detta på. Du kan till exempel ta ett billån från hos banken eller så kan du ta ett lån hos bilhandlaren. Ofta är räntan för billån relativt låg jämfört med andra lån. Glöm inte att alltid jämföra billån för att få låg ränta.

Detta gäller för billån hos bank

Hos de flesta banker idag kan du få ett billån med en ränta på 3,5 – 5 %. Det som skiljer de olika låneerbjudanden åt är uppläggningskostnaderna som kan vara allt från 0 till 700 kronor. Uppläggningskostnaden, eller uppläggningsavgiften som den också kallas, fungerar som en administrationskostnad för att lägga upp billånet. Denna betalar du oftast vid första fakturan. Räntan för ditt billån skiljer också mycket beroende på om du tar ett billån med säkerhet, ett billån utan säkerhet eller ett billån utan kontantinsats och utan bilen som säkerhet. Det finns också billån med bilen som säkerhet.

En annan kostnad det är bra att du har koll på när du tar ett billån hos en bank är aviseringsavgiften, vilken också kan skilja markant från bank till bank. Även om aviseringsavgiften kanske inte är större än 30 kronor kan det kosta dig mycket pengar om du får hem en faktura en gång i månaden under flera års tid. Ett tips är att se till att skaffa autogirobetalning. På så sätt undviker du extra kostnader för aviseringsavgifter.

Fördelaktiga billån hos bilhandlare vid köp av en ny bil

När du ska köpa en ny bil kan det ofta vara fördelaktigt att ta ett lån hos bilhandlaren. Detta eftersom att bilmärkenas återförsäljare förmedlar fördelaktiga lån till olika finansbolag, exempelvis Volvo Finans. Dessutom kan det ibland även finnas kampanjer på förra årets bilmodeller innan de nya kommer in och då kan räntan på billånet hos bilhandlaren vara lägre än vanligt. Ett tips är dock att du ser över hur räntan för ett billån för en rabatterad bil kommer se ut framöver.

Precis som när du planerar att ta billån hos banken bör undersöka vilka avgifter som tillkommer hos bilhandlaren, exempelvis uppläggningskostnaden. Även om räntan är låg kan den effektiva räntan, det vill säga jämförpriset på billånet uttryckt i årsränta, bli desto högre.