Kvinna står lutad mot en laddhybrid som laddas, medan hon pratar i telefon.Dyrare pris och osäkerhet på om laddningen kommer fungera är några orsaker till att intresset för rena elbilar har minskat. Foto: Halfpoint/Shutterstock.com

Bilnyheter

Det har skett ett skifte på bilmarknaden. Allt fler svenskar köper laddhybrider, medan elbilsförsäljningen minskar. Hybriderna är också mer lönsamma för tillverkarna, och de pengarna behövs för att tillverka nya elbilar, rapporterar SvD Näringsliv.

Hittills i år har 25 procent av alla bilar som sålts varit laddhybrider. Enligt analysföretaget Vroom är det en ökning jämfört med de 21 procent som såldes förra året.

Elbilsförsäljningen har däremot minskat kraftigt, från nästan 40 procent till 30 procent. Några anledningar är att elbilar är dyrare och att många är oroliga för att laddningen inte ska fungera.

Flera bilhandlare satsar mer på laddhybrider

Toyota har tidigare lagt det mesta krutet på hybrider där batteriet laddas av bensinmotorn. Men nu ska de även börja tillverka laddhybrider där batteriet laddas med hjälp av sladd.

Även Volkswagen har börjat se över sin strategi för laddhybrider. Från att tidigare ha satsat främst på rena elbilar ska de nu även utöka programmet för laddhybrider. Bland annat ska de förbättra räckvidden på flera modeller. Till exempel kan deras nya Passat och Golf köra upp till 13 mil på bara el.

Priset är en stor faktor

En stor faktor till det ökade intresset för laddhybrider är att de är billigare än elbilar. Det ses dessutom som ett bra mellansteg om man vill börja köra eldrivet men inte är redo för att köpa en helt eldriven bil. Med en laddhybrid kan man köra på el under kortare resor och endast använda bensinmotorn för längre åkturer.

Men det finns även nackdelar med laddhybrider. Till exempel måste de ha både bensin- och elmotor samt ett förhållandevis tungt batteri. Dessutom är det två system som kräver service och underhåll.

Laddhybrider och bensinbilar mer lönsamt

För de flesta biltillverkarna är laddhybrider och bensinbilar mer lönsamt än rena elbilar. Det är en av anledningarna till att man väljer att satsa mer på laddhybrider just nu. Volvo Cars och Kia är de som säljer överlägset flest laddhybrider i Sverige.

Volvo planerar att gå över helt till att sälja laddbara bilar redan nästa år och har just nu bara en modell kvar som inte säljs med sladd till laddare. Även Kia har satsat hårt på laddbara bilar, och nio av tio Kiabilar som säljs har en sladd för laddning.

Men det låga intresset och den dåliga lönsamheten för elbilar har gjort att Kia överväger att ta in fler rena bensinbilar igen. Kias kommunikationschef frågar sig dock hur långvarigt det i så fall skulle bli, och betonar att framtiden är el.