en vit renault zoe står i bilhallTvå Renault ZOE-bilar var de första att genomgå en renovering i tillverkarens nya projekt "1 miljon kilometer". Foto: auto-data.net/Shutterstock.com

Bilnyheter

Intresset för begagnade bilar blir allt större och därför inleder Renault nu ett projekt där man satsar på att återuppliva äldre bilar så att de motsvarar dagens behov och önskemål. Projektet kallas 1 miljon kilometer och målet är att visa hur bilens tredje liv kan se ut, skriver Renault i ett pressmeddelande.

Under de senaste tolv månaderna har intresset för begagnade bilar ökat markant i Sverige, och man har även sett att fler vill hyra eller leasa en bil än att köpa en egen. Renault har hörsammat förändringarna på bilmarknaden och inleder därför projektet 1 miljon kilometer där den franska tillverkaren ska renovera äldre bilar och ge dem nytt liv. 

– Vårt mål med projektet 1 miljon kilometer är att visa hur en bils tredje liv kan se ut och hur den cirkulära ekonomin kan spela in, säger Thierry Parot, Innovation Project Leader i pressmeddelandet.

Bygga om äldre modeller så de passar dagens behov

I projektet kommer man alltså renovera äldre bilar så att de kan leva upp till dagens behov och önskemål. De två första bilarna har nu genomgått en renovering och det handlar om elbilar av typen Renault ZOE. De är båda två från den första generationen, med 22 kWh batteri, och har gått 211 725 respektive 10 267 kilometer.

Man började med att göra en noggrann kontroll av bilarna och sedan rengöra och fixa färgen där det behövdes. Vissa delar, som till exempel strålkastarlyktor, strålkastarglas och stötfångare, har även bytts ut mot nya.

Utrustade med teknik som inte fanns för tio år sedan

Men det yttre är ju som bekant inte allt. Tekniken under huven måste ju också uppfylla dagens krav, och man har därför utrustat de återupplivade bilarna med teknik som inte fanns för tio år sedan, till exempel gällande programvara och batteri.

Renault har dessutom uppdaterat multimediasystemet så nu finns tjänsterna Apple CarPlay och Android Auto integrerade i de nygamla bilarna.

Målet är att mellan 100 000 och 150 000 begagnade bilar ska få nytt liv

De här två bilarna är bara början. Tillverkarens ambition är att mellan 100 000 och 150 000 bilar ska få genomgå en renovering och på så sätt få nytt liv.