man sitter bakom ratt i bil med handen på växelspakenEn månadskostnad för tillgång till bil är sällan billigare i längden än att köpa en egen bil. Foto: Minerva Studio/Shutterstock.com

Privatekonomi

Privatleasing innebär att man hyr en bil under en viss tidsperiod. Det är ett smidigt alternativ till att köpa en egen bil, men det finns också flera nackdelar med upplägget, skriver Dagens Industri.

I augusti ökade privatleasingen av bilar med 10 procent jämfört med förra året. Troligtvis beror det på att priserna på begagnade bilar har ökat, vilket gör att privatleasing blir ett konkurrerande alternativ. Det menar Carl-Erik Stjernvall, som är teknisk expert på M Sverige, ett riksförbund för bilister.

Dessutom blir erbjudanden från leasingbolagen mer generösa när de kan få mer pengar för andrahandsbilar. Till exempel kan de sänka hyran för att locka fler kunder.

Carl-Erik Stjernvall berättar också att leveransen av nya bilar har blivit svårare under covid-19-pandemin. Därför har lagret av privatleasingbilar varit större.

Fler föredrar månadshyra framför större inköp

Men ökningen beror också på en ökande trend, tror Motorbranschens Riksförbunds (MRF) vd Tommy Letzén. Fler och fler föredrar att betala en månadsavgift snarare än att satsa ett större kapital på ett stort inköp.

Särskilt i osäkra tider är det lättare att fatta beslut från månad till månad än större beslut vid ett enda tillfälle, menar Tommy Letzén.

Behövs tydliga villkor i leasingavtalet

Ett problem med privatleasing kan dock vara att villkoren för återlämningen är osäkra. Tommy Letzén påminner om att MRF har tagit fram riktlinjer tillsammans med finansbolagen som ska följas vid privatleasing. Bilen ska också lämnas tillbaka i samma skick som står i avtalet.

Ett tips från Carl-Erik Stjernvall är att skriva in i avtalet vad som händer om bilen skulle hamna på verkstad. Konsumentköplagen gäller inte vid privatleasing eftersom det rör sig om uthyrning. Därför behöver man klargöra vad som gäller om en skada gör att bilen är längre på verkstad än kunden skulle ha haft bilen.

Dyrare i längden med privatleasing

Men det finns ekonomiska nackdelar med privatleasing. I stunden kan det tyckas billigare än att köpa egen bil. Men med tanke på värdeminskningen och att finansbolaget vill göra en vinst på affären, blir det i längden inte billigare än att köpa en bil.

– En månadskostnad på 3 000 kronor kan kännas rimligt för många, men det är ändå så att efter tre år då har man lagt över 100 000 kronor på bilen, säger Carl-Erik Stjernvall.

Kunden binder också upp sig på ett treårigt avtal, som är svårt att bryta. Många lägger till slut upp sina leasingkontrakt på Blocket för att hitta någon som vill ta över det.

Därför ska man överväga noga om man verkligen vill lägga den extra månadskostnaden över tre års tid, när både livssituationen och bilbehovet kan förändras, säger Carl-Erik Stjernvall.