En bild på en BMW som kör på vägenFoto: Pressbild/Transportstyrelsen

Bilnyheter

Under gårdagen infördes det nya formatet på registreringsskyltar. Antalet möjliga kombinationer har därmed utökats från 12 miljoner till 38 miljoner. Personer med gamla skyltar kommer inte behöva byta registreringsskylt bara för att det nya formatet har införts.

I takt med att det färdas fler fordon på våra vägar börjar antalet kombinationer för registreringsskyltar ta slut. Transportstyrelsen har därför fått i uppdrag att ta fram ett nytt format för registreringsskyltarna. Under onsdagen infördes det nya formatet. Skillnaderna mellan de gamla och nya skyltarna är att det nu även kan finnas en bokstav där den sista siffran vanligtvis sitter.
Detta är första gången som registreringsskyltarna ändras sedan 1972 då länsformatet togs bort och tre siffror och tre bokstäver infördes.

Flera bokstäver kommer inte användas

På de gamla registreringsskyltarna har inte bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö använts. Detsamma kommer även gälla för alla nya skyltar.
I det nya formatet kommer det inte heller vara möjligt att använda bokstaven O. Anledningen är att bokstaven kan förväxlas med siffran 0.

Nu finns 26 miljoner fler kombinationer

Det kommer dröja många år innan vi behöver byta format på registreringsskyltarna igen. Det nya formatet har utökat antalet möjliga kombinationer med hela 26 miljoner. Från tidigare 12 miljoner till 38 miljoner kombinationer.
De nya skyltarna kommer successivt att fasas in och prioriteras när nya nummer ska tilldelas. Det gamla formatet kommer dock fortfarande finnas kvar och ingen kommer att behöva byta ut sin nuvarande registreringsskylt.

Gamla registreringsskyltar kommer återanvändas

Till en början kommer bara det nya registreringsskyltarna användas på nya bilar. Med tiden kommer dock gamla skyltar bli lediga och dessa kommer då att återanvändas. Det betyder att den som köper en ny bil i framtiden kan komma att tilldelas en gammal skylt.