En modern blå SUV står framför en byggnad.Mobility Sweden tror att antalet nybilsregistreringar kommer att minska i år jämfört med förra året. Foto: SHMYR/Shutterstock.com

Bilnyheter

Enligt en prognos från Mobility Sweden kommer det att säljas färre nya bilar i Sverige i år. Dessutom tror de att andelen elbilar som säljs kommer att minska rejält. Branschorganisationen tycker att detta är en negativ utveckling, enligt SvD Näringsliv.

Mobility Sweden räknar med endast 240 000 nya bilar kommer att registreras under 2024. Det är 50 000 färre än förra året. Om så blir fallet kommer antalet nyregistreringar att ligga på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008–2009.

Något som sticker ut i prognosen är att färre svenskar kommer att vilja köpa en elbil. Mobility Sweden tror att andelen elbilar bland nyregistreringar kommer att sjunka från 39 till 35 procent. Mobility Swedens vd Mattias Bergman tycker att detta är ett illavarslande trendskifte.

Bränslet blir billigare

Att färre personer vill köpa elbil kan ha flera förklaringar. En är förstås att konsumenternas ekonomi är pressad på grund av högre räntor och stigande priser. Dessutom har klimatbonusen för att köpa en ny elbil slopats.

Bensin och diesel har dessutom blivit mycket billigare sedan 1 januari i år, eftersom regeringen och Sverigedemokraterna har drivit igenom en sänkning av reduktionsplikten. Det innebär att bränsleföretagen inte längre behöver blanda i lika mycket biodrivmedel i sin diesel och bensin.

Det har lett till att dieselpriset har blivit fyra kronor billigare, och bensinpriset en krona billigare.

Intresset för begagnade bilar har ökat

När priset för nya bilar blir för dyrt väljer många att köpa begagnat i stället. Försäljningen av begagnade bilar ökade under 2023. Det gäller för bilar som är högst tio år gamla och säljs via bilhandlare.

Priserna på nya bilar kan behöva sänkas

Det är fortfarande mycket osäkert hur ekonomin kommer att utvecklas de närmaste åren. Om ekonomin fortsätter att vara svag under en längre tid än förväntat kan bilföretagen tvingas rea ut bilar som de inte lyckas sälja. Det kommer i så fall påverka även begagnatpriserna.

Just nu är det väldigt trögt med försäljning av nya bilar till privatpersoner. Enligt Mattias Bergman är det i princip bara riktigt dyra elbilar som säljs till privatpersoner just nu. Det är konsumenter som inte påverkas av den försämrade ekonomin som fortfarande köper nya elbilar.