kvinna laddar vit elbilKvdbil har sett en kraftig försäljningsökning när det gäller begagnade bilar. Framför allt laddbara bilar som plug-in-hybrider och elhybdrider. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Bilnyheter

Enligt en rapport från bilförmedlaren Kvdbil fortsätter marknaden för begagnade bilar att blomstra i Sverige. Under det första kvartalet såldes 6,2 procent fler bilar jämfört med samma period förra året. Ökad försäljningstillväxt har man sett även när det gäller laddbara bilar, och särskilt för plug-in-hybrider som gått upp med hela 92,6 procent.

Redan förra året noterades ett högt tryck på andrahandsmarknaden för bilar i Sverige. Det ökade intresset för enskilt resande under pandemin är enligt bilförmedlaren Kvdbil en av faktorerna bakom de rekordhöga försäljningssiffrorna. En ny rapport från Kvdbil visar samma trend under det första kvartalet 2021. De totala försäljningssiffrorna ligger på 329 887 bilar, vilket är 6,2 procent (19 329) fler än motsvarande period 2020. Så höga siffror under ett kvartal har man inte sett sedan 2017.

Osäkra tider får fler att vända sig till andrahandsmarknaden

Kvdbils försäljningschef Daniel Odsberg konstaterar att intresset för begagnade bilar utan tvekan ser ut att hålla i sig. Han menar att pandemin har fått fler att vilja ha en egen bil, och att de osäkra tiderna får konsumenter att i större utsträckning vända sig till andrahandsmarknaden.

Brist på nyare begagnade bilar

Daniel Odsberg räknar med att efterfrågan kommer vara stark ett tag framöver och att försäljningssiffrorna fortsätter uppåt. Två faktorer han tror kommer ge en ytterligare push är den förstärkta straffskatten på nya fossildrivna bilar och ännu en så kallad hemester i sommar. 

Den stora utmaningen menar han dock är att locka fler till att sälja sina bilar. I dagsläget är det nämligen brist på nyare begagnade bilar i Sverige.

Variation mellan länen

Rapporten visar att försäljningen av begagnade bilar varierar rätt stort över landet. Stockholm, Halland, Västra Götaland, Södermanland och Skåne stod för de kraftigaste ökningarna.Och tittar man bland privatpersoner var ökningen störst bland kvinnor.

De laddbara bilarna allt mer eftertraktade

Intresset för laddbara bilar ökade också under årets första kvartal, och försäljningen stod för cirka hälften av den totala försäljningsökningen. Allra populärast var plug-in-hybrider med en ökning på 92,6 procent och elhybrider med 60,6 procent.