klimatminister Isabella LövinIsabella Lövin vill att EU inför ett totalförbud mot bilar med fossila bränslen. Foto: Press/Miljöpartiet

Regleringar

I januariöverenskommelsen kan man läsa att det inte kommer att vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige. Nu kräver miljöpartiets Isabella Lövin att det blir helt förbjudet med fossila bränslen och bensin- och dieselbilar i hela EU 2030.

I och med januariavtalet har regeringen redan klubbat igenom ett förbud mot att sälja nya diesel- och bensinbilar efter 2030. Miljöpartiet vill ta det längre än så och kräver ett totalförbud i hela EU efter 2030 för bilar med fossila bränslen och bensin- och dieselbilar.

Med bara några veckor var till EU-parlamentsvalet har Miljöpartiets Isabella Lövin sin strategi klar kring hur de ska få med EU-kommissionen att totalförbjuda bensin- och dieselbilar och fossila bränslen. Ett förslag som flera EU-lagar sätter stopp för.

Totalförbud från 2030 visar att politikerna menar allvar

Redan i januari rapporterade SVT Nyheter att Regeringen lovade i en ny överenskommelse med L och C att införa ett förbud av nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från och med 2030. Det fick skarp kritik både från miljöorganisationer och bilbranschen.

Enligt Isabella Lövin är det viktigt att signalera till biltillverkarna att bilar med fossila bränslen inte har någon framtid, och därför vill hon att EU inför ett totalförbud från och med 2030.

– Det är en väldigt viktig politisk signal som land efter land ställer sig bakom. Då hoppas jag att kommissionen kommer att lyssna på det och se till att det blir möjligt att göra detta, säger Isabella Lövin till Dagens Industri.

Handelsregler står i vägen för att förbjuda bilar med förbränningsmotorer

Enligt bytbil.com har Åsa Romson, som tidigare var språkrör för Miljöpartiet, gjort en rättsutredning för att se om ett förbud är genomförbart och hur det skulle ske. Dessvärre visade rättsutredningen att EU:s handelsregler står i vägen för att förbjuda bilar med fossila bränslen i Sverige.

Även Gröna Bilister, som gärna ser att omställningen mot mer klimatvänliga bilar skyndas på, var väldigt kritiska till att regeringen vill förbjuda förbränningsmotorer. Enligt Gröna Bilisters ordförande Johanna Granat borde fokus ligga på att hitta biodrivmedel till alla förbränningsmotorer. Om klimatmålen till 2030 ska kunna nås är biodrivmedel jätteviktigt. Förbjuder regeringen förbränningsmotorer förbjuder de också bilar som kan köras på biodiesel eller etanol.

För att kunna spika förslaget krävs enighet i EU

För EU-medlemmarna krävs det att det råder enighet inom unionen innan det går att spika ett slutår för bilar med fossila bränslen, och i Europa finns det starka aktörer inom bilindustrin som vill skynda långsamt för att inte skada den europeiska bilindustrins konkurrenskraft.

Till Ny Teknik säger Mattias Bergman, som är vd på branschorganisationen Bil Sweden, att det är viktigt att de överenskommelser som görs är på EU-nivå som minst så att det går att styra teknikutvecklingen på global nivå. Fordonsindustrin är global och det utvecklas inga produkter för enskilda marknader. Om ett förbud mot klassiska förbränningsmotorer skulle införas i ett land finns det risk att produkterna styrs över till andra länder.

Hur och om Isabella Lövin kommer att lyckas övertala EU-kommissionen återstår nu att se.