baksidan på en hyundai i20En TCO-kalkyl från Kvdbil visar att Hyundai i20 är den billigaste begagnade småbilen på marknaden. Foto: emirhankaramuk/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt en TCO-kalkyl (Total Cost of Ownership) från bilförmedlaren Kvdbil är Hyundai i20 den billigaste begagnade småbilen att äga just nu, tätt följd av Renault Clio. Dyrast av de åtta populära småbilarna som ingått i analysen är Ford Fiesta, som kostar 550 kronor mer i månaden än Hyundai i20.

Bilförmedlaren Kvdbil har beräknat ägandekostnaden för åtta av landets populäraste begagnade (tre år) småbilar. Analysen omfattar kostnader för skatt, försäkring, värdeminskning, service och bränsle efter 36 månader och 4 500 mil. Huyndai i20, med en milkostnad på 22,6 kronor, placerar sig i topp på listan över de billigaste alternativen.

Om man tänker att den årliga körsträckan ligger på 1 500 mil blir månadskostnaden 2 825 kronor. När det gäller kostnader för bränsle ligger Hyundai i20 däremot något högt jämfört med de andra bilarna i kalkylen, men detta vägs upp av genomgående låga kostnader gällande service, försäkring och värdeminskning.

Renault Clio kommer på andra plats

Som god tvåa, också med en månadskostnad under 3 000-kronorsstrecket, kommer Renault Clio. Priset per månad ligger på 2 912 kronor, men även här är bränslekostnaderna högre än många av konkurrenternas. Värdeminskningen är däremot relativt låg. När man jämför med Toyota Yaris, bilen med störst värdetapp, är skillnaden per år hela 5 600 kronor.

VW Polo, Skoda Fabia och Kia Rio, som alla har en månadskostnad på lite över 3 000 kronor, placerar sig efter Hyundai i20 och Renault Clio.

Ford Fiesta kostar 550 kronor mer i månaden än Hyundai i20

Enligt TCO-kalkylen är Ford Fiesta den dyraste begagnade småbilen just nu. Milkostnaden ligger på 27 kronor, och månadskostnaden beräknas uppgå till cirka 3 375 kronor. Det är alltså 550 kronor mer per månad än vad du betalar för Hyundai i20. Det ska framför allt vara kostnaderna för försäkring och värdeminskning som får priset att pressas uppåt.

Lägg tid på ditt bilköp

Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, menar att kalkylen visar på hur viktigt det är att faktiskt lägga lite tid på sitt bilköp. Det finns rätt mycket pengar att spara, även när det gäller begagnade bilar. Läs mer om billån för begagnad bil.