Symbol för elbil i vitt mot asfalt.Elbilstrenden växer sig allt starkare i Sverige, och har nu fått en extra skjuts av de snabbt stigande bensinpriserna. Foto: moreimages/Shutterstock.com

Ekonomi

Redan förra året noterades lite av en ketchupeffekt när det gäller elbilsförsäljningen i Sverige, men under de senaste månaderna har försäljningen pushats upp ytterligare på grund av de stigande bensinpriserna. Av de totalt 22 634 nya personbilarna som registrerades i september var 54 procent laddbara modeller, enligt Bil Sweden. Det rapporterar SvD Näringsliv/TT.

Enligt branschorganisationen Bil Swedens statistik för nyregistrerade personbilar på den svenska marknaden, går elbilstrenden spikrakt uppåt. Och snabbt går det. Företagets vd Jessica Alenius berättar för SvD/TT att varannan nyregistrerad personbil under september var en laddbar variant.

Det snabbt stigande bensingpriset sägs ligga bakom boomen på elbilsmarknaden.

Fortsatt uppgång för bensinpriset

Jessica Alenius menar att driftkostnaden är en viktig del av totalkostnaden för en ny bensinbil, och att det allt högre bensinpriset givetvis påverkar köpet.

Priserna ser inte heller ut att kunna mattas av, utan snarare tvärtom. Precis som SvD/TT påpekar kommer man steg för steg ersätta bensin och diesel med förnybara, dyrare, drivmedel fram till år 2030. Enligt regeringens prognoser kommer priserna per liter bensin och diesel öka med tre respektive fem kronor.

Utbyggnaden måste hänga med i utvecklingen

Enligt Jessica Alenius måste man nu se till att utbyggnaden av laddstolpar hänger med i den starka utvecklingen på elbilsmarknaden. Oavsett hur och var man bor ska det alltid finnas möjlighet att ladda bilen.

En elbil kan bli billigare i längden

Just nu kostar en ny elbil ungefär 100 000 kronor mer än en bensinbil, men enligt Bil Sweden kan elbilspriserna om cirka fem år ligga på samma nivå som bensinbilspriserna eftersom batterierna blir allt billigare.

SvD/TT har pratat med Karl Hillman, docent i miljövetenskap vid högskolan i Gävle, som menar att en elbil i regel blir ett mer prisvärt köp i längden. Om man ser till totalkostnaderna var elbilen ett billigare alternativ redan för ett par år sedan, men tack vare det stigande bensinpriset har siffrorna nu blivit ännu tydligare.