Tät trafik i StockholmNästa år väntar en rejäl höjning av fordonsskatten för bilar som inte har miljöstatus. Foto: astudio/Shutterstock.com

Privatekonomi Regleringar

Fordonsskatten höjs nästa år och för flera av de mest sålda bilarna väntar en rejäl höjning. Även reglerna för miljöbilar ändras, skriver SvD Näringsliv.

För drygt ett år sedan infördes Bonus Malus. Köper man en elbil eller vätgasbil kan man få en bonus på upp till 60 000 kronor, men köper man en vanlig fossildriven bil blir man högre beskattad. Under nästa år kommer fordonsskatten att höjas, och hårdast slår det mot många av de mest sålda modellerna.

Hårdare regler ger högre skatter

Ägaren till en ny bil måste betala en högre fordonsskatt under tre års tid om den nya bilen inte klassas som miljöbil och anses vara dålig för miljön. På det här sättet hoppas politikerna på att kunna driva på förändringen till att fler väljer miljövänliga fordon snabbare.
De nya förändringarna gör att fler bilar kommer få en högre fordonsskatt men samtidigt kommer de miljöbilarna som ligger i gränszonen att få klassas som miljöbilar även under 2020.
EU:s hårdare regler för utsläpp riskerade att vissa laddhybrider och andra bilar med låga utsläpp inte längre skulle få klassas som miljöbilar.

Regeringen vill behålla miljöbilsstatusen på vissa bilar

Regeringen tillsammans med Liberalerna och Centern vill att de laddhybrider och andra bilar med låga utsläpp som ligger i gränszonen ska få ha kvar sin status som miljöbil även under 2020. I och med att man ändrar gränsvärdet kommer de bilarna att få bonus även 2020. Det kommer att gynna flera av Volvos modeller.

Fordonsskatten höjs med tusentals kronor för vissa populära bilar

De hårdare reglerna gör att fordonsskatten för många av Sveriges mest sålda fossildrivna bilar blir betydligt högre nästa år. Enligt Auto Motor & Sport har det redan blivit ordentliga skattehöjningar för många bilmodeller och med de nya reglerna kommer skatten öka ännu mer.
Två väldigt vanliga och populära bilar, Audi Q5 och Volkswagen Tiguan, får en skattehöjning på drygt 9 000 kronor år 2020 jämfört med 2014. Även flera av Volvos modeller har fått rejäla skattehöjningar på mellan 5 000 och 8 000 kronor under samma period.
Den bilen som sticker ut mest när det gäller bensinbilar är, enligt Auto Motor & Sport , Bugatti Chiron som får en fordonsskatt på cirka 43 000 kronor under 2020. Jämfört med 2014 är det en höjning med cirka 35 000 kronor.