Okategoriserade

Från den 1 juli införs den nya fordonsskatten. Men inte bara den som köper en fabriksny bil påverkas. Månadskostnaden för den som väljer att privatleasa en bil kommer höjas med flera hundra kronor.

Det nya bonus-malussystemet införs 1 juli. Det går ut på att bilar med låga koldioxidutsläpp kommer premieras, medan de med höga utsläpp kommer straffas med höjda skatter. Skatten gäller för fabriksnya bilar i tre år. De bilar som i dagsläget finns ute på landets vägar kommer inte påverkas.

Den nya skatten gäller dock inte bara bilar till försäljning, utan även de som leasas.

– Fler kommer välja ett miljöalternativ för det blir ännu tydligare när du ska betala per månad eftersom du direkt får ta del av systemet, säger Tobias Gustavsson, marknadsansvarig på jamforleasing.se, till Aftonbladet.

Prishöjningen kommer inte synas i bilens månadskostnad

Den som leasar sin bil och inte är uppdaterad på vad den nya bilskatten innebär kan komma att få en negativ överraskning. Prishöjningen syns nämligen inte i månadskostnaden.

Istället är det först när skatten ska betalas till Transportstyrelsen som den nya prishöjningen gör sig påmind.

Bilskatten betalas vanligtvis en gång per år. Men för bilar med en skatt högre än 3 600 kronor delas betalningen upp under året.

Om kostnaden slås ut över året kan privatleasing bli flera hundra kronor dyrare varje månad.

Bilar med låga utsläpp får pengar i bonus

Det nya systemet går ut på följande sätt. Samtliga bilar kommer få en grundskatt på 360 kronor. Därefter kommer skatten baseras på bilens koldioxidutsläpp. De bilar med låga utsläpp kommer istället för höjd skatt få en bonus i form av pengar.

  • 0-60 gram = Bonus från 10 000 – 60 000 kronor baserat på bilens utsläpp.
  • 60-95 gram = 0 kronor.
  • 95 – 140 gram = 82 kronor per gram.
  • 140 – gram = 107 kronor per gram.

Dieselbilar kommer utöver detta även få en extra skatt på 13,52 kronor per gram koldioxid bilen släpper ut. Dieselbilarna får även ett miljötillägg på 250 kronor.

Exempel! En bensindriven bil med ett koldioxidutsläpp på 107 gram per kilometer kommer betala grundskatten på 360 kronor. Utöver det tillkommer 82 X 12 (95-107) = 984 kronor. Den totala skatten landar därför på 984 + 360 = 1344 kronor.