Bakdelar av bilar som står på rad på en parkeringsplats.Antalet sålda begagnade bilar har ökat under början av året. Det är framför allt laddhybrider som har sålts i höga volymer. Foto: J.AMPHON/Shutterstock.com

Bilnyheter

En rapport från bilförmedlaren Kvdbil visar att försäljningen av begagnade bilar har ökat något jämfört med förra året. Exporten fortsätter vara hög, så det är främst inhemsk försäljning som står för en stor del av ökningen. Priserna har också stigit, framför allt för dieselbilar.

Det här är det fjärde kvartalet på raken som försäljningen av begagnade bilar har ökat. Under årets första kvartal såldes 278 155 begagnade bilar. Siffrorna inkluderar bilhandeln, privatmarknaden och företag. Samma period förra året såldes 271 201 bilar. Antalet försäljningar har alltså ökat med 2,6 procent.

Tydlig ökning av inhemsk försäljning

Historiskt sett har en stor del av de begagnade bilar som säljs i Sverige kommit från export. Det fortsätter vara en stor del av den totala försäljningen, och under början av 2024 har exporten varit högre än någonsin tidigare. Men den inhemska försäljningen har också ökat kraftigt.

I Stockholms län såldes nästan 6 000 fler bilar i det första kvartalet jämfört med förra året (en ökning på 11,6 procent). Andra län där antalet försäljningar har ökat är Östergötland (+6,2 procent), Jönköping (+4,8 procent) och Uppsala (+3,6 procent).

Försäljningen av laddhybrider har dubblerats

Tittar man på olika typer av bilar sticker laddhybriderna ut i statistiken. Under årets första kvartal har det sålts dubbelt så många laddhybrider jämfört med samma period år 2023. Även antalet sålda elbilar har ökat rejält med 65,5 procent. Försäljningsvolymen ligger dock fortfarande något under nivåerna före den ekonomiska krisen.

Kraftigast prisökning på dieselbilar

Även priserna på begagnade bilar har ökat något under årets första kvartal. Jämfört med första kvartalet 2023 har priserna ökat med 1,4 procent. Det innebär att priserna nu ligger nära toppnivåerna förra året.

Det finns dock skillnader mellan olika typer av bilar. För bensinbilar ligger priserna något lägre än förra årets första kvartal, men priset på dieselbilar har ökat med hela 4 procent.