En bild på en kvinna som tvättar bilen

Tips & råd

Att sälja bilen privat istället för att ta hjälp av en bilfirma resulterar ofta i mer pengar i din plånbok. Försäljningsprocessen skiljer sig dock lite åt och det krävs lite arbete. Här går vi igenom fem saker du måste tänka på när du säljer din bil på egen hand.

Många personer som säljer sina bilar via bilfirmor gör det av bekvämlighetsskäl. Du behöver inte ta hand om försäljningen själv och sparar därmed en hel del tid. Något du däremot inte sparar är pengar. Faktum är att du får ut mer pengar om du lägger ned lite tid och säljer din bil på egen hand.
Här är fem saker du ska tänka på när du säljer din bil privat.

Städa och tvätta bilen för att öka dina chanser att få den såld

Du ökar dina chanser att få bilen såld om den är fin och ser välvårdad ut. Se därför till att städa och tvätta den. Laga eventuella stenskott och polera upp lacken om det är möjligt. Torka även rent i motorrummet för att få bilen i bästa möjliga skick.
Med en ren och fin bil lockar du inte bara till dig fler köpare – du har även större möjlighet att få den såld för det pris du begär.

Tips! Kolla på annonser på nätet för likadana bilar för att få en uppfattning om vad du bör sälja din bil för.

När du gjort bilen fin måste du hitta köpare och det gör du lättast genom att lägga upp en annons på nätet. Se till att ta många bilder i bra ljus. Ta gärna bilder på eventuella skador, dessa kommer ändå upptäckas förr eller senare. Visar du skadorna i ett tidigt skede kommer du uppfattas som en seriös säljare.

Visa dokumentation på bilen

Innan du säljer bilen bör du leta reda på all dokumentation till bilen. Har du gjort rostskyddsbehandling eller nyligen bytt kamrem kan det vara något att lyfta fram.
Dokumentation som visar att bilen är välskött kan fungera som en värdehandling och motivera ett högre pris.

Var öppen med eventuella fel

När du säljer en bil är du alltid skyldig att lämna korrekt uppgifter. Om du ljuger eller undanhåller allvarliga fel du känner till kan du bli stämd. Köparen har då möjlighet att häva köpet eller begära skadestånd.
Be alltid köparen att undersöka bilen. Uppstår det därefter fel som köparen borde ha upptäckt är det dennes ansvar.

Be om legitimation och kontrollera köparen

När du har en köpare måste du kontrollera denne. Be att få se legitimation så att du verkligen vet vem du säljer bilen till. Om köparen ger ut falska uppgifter om sig själv kommer inte ägarbytet gå igenom. Istället kommer du stå kvar som ägare till en bil du inte längre har. Parkeringsböter, skador och liknande saker kommer då även registreras på dig.

Skriv ett omfattande avtal

Skriv alltid ett omfattande köpekontrakt så båda parter tydligt vet vad som gäller. På så vis kan ni undvika eventuellt långdragna tvister. Upprätta alltid kontraktet i två exemplar så ni får varsitt.
När det blivit dags för betalning är det viktigt att den görs på korrekt sätt. Om pengarna ska föras över mellan era konton bör du kunna se överföringen direkt annars är det bättre att göra upp affären på ditt bankkontor.