blå elbil står vid kajkant med stadsvy i bakgrundenVolkswagens ID.3 har blivit utsedd till årets elbil 2020. Foto: Pressbild/Volkswagen Sverige

Bilnyheter

Årets elbil 2020 har korats. För andra gången är det Volkswagen som tar hem guldpokalen, denna gång med sin nya ID.3, som var den mest sålda elbilen i Sverige 2020. I december låg ID.3 dessutom högst upp på listan över nyregistrerade bilar, oavsett biltyp. 

Sedan 2013 har tidningen Elbilen och konsumentorganisationen Elbil i Sverige varje år delat ut utmärkelsen ”Årets elbil”, och 2020 var inget undantag. Volkswagens nya elbil ID.3 blev vinnaren denna gång, och enligt juryn har ”folkelbilen” nu äntrat marknaden.

Egenskaper som passar de flesta

I sin motivering skriver juryn att ID.3:s köregenskaper passar för långkörning såväl som för pendling, och lyfter elbilens räckvidd och den prisvärda snabbladdningskapaciteten. Ytterligare pluspoäng får den höga  produktionskapaciteten, vilket gör Volkswagen ID.3 tillgänglig för fler konsumenter.

Sveriges mest sålda elbil

ID.3 var den mest sålda elbilen på den svenska marknaden 2020, med totalt 4 014 nyregistreringar. Men det tar inte slut där. I december låg ID.3 även etta på topplistan över nyregistrerade bilar, oavsett biltyp. Det är alltså första gången någonsin som en elbil placerar sig som nummer ett på listan under en enskild månad.

Satsar på att tillverka och sälja elbilar för många

Det är faktiskt andra gången som en av Volkswagens elbilar utnämns till Årets elbil. Förra vinsten var 2015, då med bilen e-Golf. Volkswagen Sveriges chef Sten Forsberg är väldigt glad över att nya ID.3 bara på ett par månader blivit den mest sålda elbilen 2020.

– Och att bilen nu får detta fina pris gör oss självklart oerhört stolta. Det är ytterligare ett bevis på att vår satsning på att tillverka och sälja elbilar för många människor har gått hem, säger han i ett pressmeddelande.